Αποκάλυψη Πάγκαλου για τα Ίμια: Οι ΗΠΑ θα μπλόκαραν τους πυραύλους μας

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, 20 χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, αποκαλύπτει μια άκρως απόρρητη “λεπτομέρεια” αναφορικά με το ρόλο που είχαν διατελέσει τότε οι ΗΠΑ.

Ο κ. Πάγκαλος μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΙ “Ιστορίες” είπε ότι ο τότε αμερικανός ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ του εκμυστηρεύτηκε μια μυστική επιχείρηση που είχε μπει σε ισχύ εκείνα τα κρίσιμα 24ωρα.

«Μου λέει <δεν ήταν δύο αμερικανικά πλοία εκεί περα>; Λέω <ναι, αυτά παρακολουθούσαν τις κινήσεις των πλοίων της Τουρκίας και της Ελλάδας>.

<Ναι>, μου λέει, <αλλά πέραν αυτού, είχαν ηλεκτρονικά μηχανήματα με τα οποία είχαν διαλύσει τον ηλεκτρονικό ορίζοντα. Δηλαδή, μόλις αποφασίζατε να ρίξετε εσείς ή Τούρκοι ή και οι δύο τους πυραύλους σας θα πήγαιναν όλοι στη θάλασσα>» είπε ο Θ. Πάγκαλος.

Δείτε ακόμα:  Ειδοποίησε το ΕΚΑΒ για βοήθεια αλλά πέθανε!

Με άλλα λόγια, τα αμερικανικά πολεμικά σκάφη που έπλεαν τον Ιανουάριου του 1996 στην περιοχή των Ιμίων ήταν έτοιμα να μπλοκάρουν ηλεκτρονικά τα οπλικά συστήματα των δύο πλευρών για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Ακόμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε ότι ότι εκλήθη να κάνει διπλωματία με ανύπαρκτο στόλο. «Η δύναμη των Τούρκων ήταν σαφώς υπέρτερη. Υπήρχε συντριπτική υπεροχή της Τουρκίας εάν γινόταν το μπραφ θα κλαίγανε μανούλες από την πλευρά μας» είπε με έμφαση.