«Αποκλείονται εργαζόμενοι από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας»: Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για τη νέα ΚΥΑ

Ανακοίνωση σχετικά με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το οποίο και συμπεριλαμβάνεται στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ αναφέροντας ότι αποκλείονται εργαζόμενοι από αυτό.

Για αποκλεισμό εργαζόμενων στην Υγεία από το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), αναφερόμενη στη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.

Παράλληλα, τονίζει ότι επαγγελματίες που κάνουν την ίδια δουλειά διαχωρίσθηκαν σε κατηγορίες με γνώμονα την εκπαιδευτική βαθμίδα, που δεν συνάδει με τη φύση της επικινδυνότητας και της ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, με την ένταξη σε αυτό επιπλέον κατηγοριών εργαζομένων στην Υγεία.

Η ΚΥΑ καθυστέρησε να εκδοθεί σε ΦΕΚ, καθώς υπήρξαν διαμαρτυρίες από συνδικαλιστικούς φορείς εργαζομένων στην Υγεία για λάθη και παραλήψεις στην αρχική απόφαση, αιτήματα τα οποία έλαβε υπόψη του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και τα προώθησε προς ικανοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο φαίνεται ότι τα «κενά» παραμένουν.

Ποιοι δεν συμπεριλαμβάνονται
Σύμφωνα με τη ΠΟΕΔΗΝ, στην απόφαση αυτή, δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι των Προνοιακών Μονάδων καθ’ ότι ανήκουν στο Υπουργείο Εργασίας και όχι στο Υπουργείο Υγείας και απαιτείται άμεσα να εκδοθεί απόφαση από το Υπουργείο Εργασίας και για τους εργαζόμενους των Προνοιακών
Μονάδων, καθότι προσφέρουν αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αναγνωρίζουν ότι ο καθορισμός του Επιδόματος οριστικοποιεί την καταβολή του, το οποίο ήταν σε διαρκή αμφισβήτηση από το έτος 2015 (Ν. 4354/2015), με την σύσταση Επιτροπής στο Υπουργείο Οικονομικών.

«Δυναμικές και διαχρονικές ήταν οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να μην καταργηθεί το Επίδομα και αντικατασταθεί από μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας όπως κατ’ επανάληψη μας προειδοποίησαν οι εκάστοτε Υπουργοί Οικονομικών και τα μέλη της Επιτροπής με την οποία συναντηθήκαμε. Καταθέσαμε εμπεριστατωμένα υπομνήματα με επιδημιολογικές μελέτες ζητώντας τον διπλασιασμό του Επιδόματος και την επέκταση σε όλες τις ειδικότητες. Δεν εισακουσθήκαμε παρ’ ότι μεσολάβησε η πανδημία κατά τη διάρκεια της οποίας χειροκροτηθήκαμε ως ήρωες του Υγειονομικού πολέμου. Από τον αριθμό των θανόντων συναδέλφων από κορωνοϊό και άλλες ασθένειες και τον αριθμό των βαριά νοσούντων το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας θα έπρεπε κλιμακωτά να χορηγείται σε όλους τους Υγειονομικούς σε πολύ μεγαλύτερο ύψος, με δεδομένο ότι οι μισθοί μας είναι μικρότεροι ή ίσοι με τον κατώτατο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη (στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί και στο δημόσιο 12 μισθοί κατ’ έτος)», τονίζει η ΠΟΕΔΗΝ, σε σημερινή της ανακοίνωση.

Οι αδικίες θα φέρουν προβλήματα στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η δημοσιοποίηση της ΚΥΑ για τον καθορισμό του επιδόματος θα δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των Νοσοκομείων καθώς, «οι εκ των αδικημένων συναδέλφων θα αρνούνται να προσφέρουν υπηρεσίες σε τμήματα, χώρους που άλλοι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτά εντάχθηκαν στους δικαιούχους του Επιδόματος», αναφέρει αρχικά.

«Υπάρχει τεράστια αδικία και άνιση μεταχείριση με τον αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων όπως Κοινωνικοί Λειτουργοί, Ψυχολόγοι, Τεχνικοί, Διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι βρίσκονται εκτός κινητικότητας, στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού εργάζονται σε τμήματα, ΤΕΠ, μονάδες κλπ. Δεν εντάθηκαν στην Α’ κατηγορία χιλιάδες εργαζόμενοι σε επαγγέλματα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, των Παραϊατρικών επαγγελμάτων, καθαρίστριες, διασώστες Κέντρων Υγείας κλπ χωρίς καμία επιστημονική εξήγηση. Επαγγέλματα που κάνουν την ίδια δουλειά διαχωρίσθηκαν σε κατηγορίες με γνώμονα την εκπαιδευτική βαθμίδα που δεν συνάδει με τη φύση της επικινδυνότητας και της ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία τονίζει πως ανοίγει ένας νέος κύκλος δυναμικών διεκδικήσεων με αιτήματα τον διπλασιασμό του επιδόματος, τη διόρθωση των αδικιών και τον μη αποκλεισμό κανενός υγειονομικού.

«Θα προσφύγουμε στην Επιτροπή ενστάσεων του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες και μάλιστα αναδρομικά, από 1/1/2023, ημερομηνία που εκκινεί ο νέος τρόπος χορήγησης του επιδόματος. Με αγώνες θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.