Άρση lockdown: Γιατί αναβλήθηκε η συνεδρίαση των ειδικών

Περισσότερο χρόνο και δεδομένα επιθυμούσαν οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να μπορέσουν να επιλύσουν τη δύσκολη εξίσωση, που αφορά τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και ζήτησαν την αναβολή της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης, με αποτέλεσμα οι τελικές εισηγήσεις να γίνουν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί ήθελαν να έχουν στα χέρια τους τον αριθμό των κρουσμάτων των δύο επομένων ημερών, προκειμένου με βάση και τα στατιστικά στοιχεία, να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για κάνουν τις τελικές τους εισηγήσεις. Άλλωστε, σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις τους τα τελευταία 24ωρα ήταν ιδιαιτέρως διστακτικοί για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, καθώς ανησυχούσαν για τον αριθμό των σημερινών αποτελεσμάτων από τα τεστ και δεν θα ήθελαν σε κανένα σημείο να πάρουν μια βεβιασμένη απόφαση που ενδεχομένως να δημιουργούσε στην συνέχεια πισωγυρίσματα.

Πρόκειται για μια υπό πίεση άσκηση ισορροπίας, καθώς η επιτροπή καλείται να σταθμίσει δύο σημαντικούς παράγοντες: Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και την κούραση των πολιτών από τα συνεχιζόμενα lockdown με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να μην τηρούν τα μέτρα προστασίας.

Το Μαξίμου, σε συνεννόηση με τους ειδικούς, αναζητά τα τελευταία 24ωρα τρόπους προκειμένου να ανοίξουν ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας, χωρίς να επηρεαστεί η αύξηση της κινητικότητας, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν πως θα αρχίσει να αλλάζει η ψυχολογία των πολιτών, ενώ παράλληλα, θα σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία ότι σταδιακά η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα.

Δείτε ακόμα:  Φόβοι για κενά στα ράφια ενόψει Black Friday και εορτών

Πιθανότατα τη Δευτέρα ανοίγουν τα κομμωτήρια

Όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρώτος κλάδος που θα ανοίξει τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα είναι αυτός των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Πρόκειται για μια κίνηση χαμηλού ρίσκου, καθώς η λειτουργία και στους δύο τομείς γίνεται με καθορισμένα ραντεβού και δεν είναι από τους χώρους που είχαν παρατηρηθεί το προηγούμενο διάστημα προβλήματα στην μετάδοση της νόσου. Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρξουν.

Αλλαγές στις μετακινήσεις

Ένα ακόμη μέτρο που εξετάζεται είναι η μείωση των ωρών απαγόρευσης της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα και να ισχύει το ίδιο με τις καθημερινές, δηλαδή από τις 9 το βράδυ αντί στις 7 το απόγευμα που ισχύει μέχρι τώρα. Το ερώτημα είναι, αν αυτό θα γίνει από τώρα ή το ερχόμενο Σαββατοκύριακο που αλλάζει η ώρα και ταυτόχρονα μεγαλώνει η ημέρα.

Δείτε ακόμα:  «Greek Mafia» – Ανακωχή μετά τη δολοφονία Καραϊβάζ. Η συνάντηση σε παραθαλάσσια βίλα και…

Επίσης, σκέψεις υπάρχουν και για την ελαστικοποίηση του κωδικού “6” για την άθληση, που είχε αυστηροποιηθεί το τελευταίο διάστημα και επέτρεπε την έξοδο από το σπίτι για τον συγκεκριμένο λόγο μόνο σε απόσταση δύο χιλιομέτρων και χωρίς την χρήση αυτοκινήτου.

Προς τις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο

Στην περίπτωση που υπάρξει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, καθώς η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων θα διαρκέσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε δεν αποκλείεται οι λοιμωξιολόγοι να ανάψουν το “πράσινο φως” για το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Η κίνηση αυτή προσδιορίζεται για τα τέλη του μήνα, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων με φυσική παρουσία των καταναλωτών, με αποστολή μηνύματος στον νέο πενταψήφιο 13032 και διάρκεια τρεις ώρες. Ωστόσο, εκείνο που προβληματίζει τους ειδικούς, δεν είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς δεν αποτέλεσε σε κανένα σημείο εστία υπερμετάδοσης της νόσου, αλλά ο συγχρωτισμός που θα υπάρξει στους εμπορικούς δρόμους, όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν.

Σταδιακό άνοιγμα των δικαστηρίων

Ανάμεσα στα μέτρα χαλάρωσης που εξετάζουν οι λοιμωξιολόγοι είναι και η επαναλειτουργία των δικαστηρίων, των οποίων η αναστολή έχει προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην επίλυση αρκετών υποθέσεων. Δεν αποκλείεται η σταδιακή επανέναρξη του κρίσιμου αυτού κλάδου να αρχίσει σταδιακά από αυτή τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και με την πάροδο του χρόνου να εντάσσονται συνεχώς περισσότερες αίθουσες και υπηρεσίες στη διάθεση της Δικαιοσύνης.

Δείτε ακόμα:  Αδέρφια πήγαν στην εκταφή της μητέρας τους και βρήκαν άδειο τάφο

Αξίζει να σημειωθεί πως τα δικαστήρια ήταν πάντα ψηλά στην λίστα με τους πιο επικινδύνους χώρους για μετάδοση του κορονοϊού, καθώς συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες, χωρίς να είναι εύκολος ο έλεγχος για τα μέτρα προστασίας, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί συγχρωτισμός, τόσο στις αίθουσες, όσο και τους διαδρόμους των δικαστηρίων.

Ίσως πριν το Πάσχα τα σχολεία

Τα σχολεία πιθανότατα δεν θα συμπεριληφθούν στην σύσκεψη των ειδικών την Παρασκευή, καθώς εκείνο που προέχει και το έχει τονίσει και η κυβέρνηση, είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου, τόσο για ψυχολογικούς όσο και για οικονομικούς λόγους. Η εκπαίδευση θα επαναλειτουργήσει πιθανότητα στα μέσα Απριλίου ή το αργότερο μετά τις διακοπές του Πάσχα. Θεωρείται, πάντως, σχεδόν βέβαιο πως το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει την παράταση του σχολικού έτους για δύο εβδομάδες, αν και αυτή απόφαση δεν έχει κλειδώσει ακόμα.

thetoc.gr