Άρση lockdown: Τι ανοίγει τη Δευτέρα και πότε θα απαλλαγούμε από το SMS στο 13033

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων – για τους μαθητές του Λυκείου – από την ερχόμενη Δευτέρα. Ποια τα επόμενα βήματα στη χαλάρωση του lockdown, τι θα γίνει με τις μετακινήσεις το Πάσχα και με τα SMS στο 13033.

Μπορεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και η ασφυξία στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ να επιβεβαιώνουν μέχρι στιγμής τα δυσοίωνα σενάρια, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι, με «σύμμαχο» τα αυτοδιαγνωστικά τεστ σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, μαθητές και καθηγητές, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, που είναι η «συμβίωση» με τον κορονοϊό, υπό αυστηρά μέτρα και προϋποθέσεις.

Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει δραματική μεταβολή της σημερινής κατάστασης και θα αρχίσει, όπως εκτιμάται, η πρώτη αργή τάση αποκλιμάκωσης προς τα τέλη του μήνα, το προσχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, προβλέπει μια σταδιακή επαναφορά επαγγελματικών τομέων με ταυτόχρονη σταδιακή άρση των περιορισμών.

Σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, το επόμενο βήμα, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, είναι το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, των κέντρων αισθητικής και των φροντιστηρίων αποκλειστικά για τους μαθητές του Λυκείου, την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Απριλίου.

Δείτε ακόμα:  Έρευνα: Χωρίς εμβόλιο κίνδυνος επαναμόλυνσης από κορονοϊό κάθε 16 μήνες

Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, και συγκεκριμένα από το Σάββατο 24 Απριλίου, δρομολογείται η πλήρης απελευθέρωση του λιανεμπορίου και η δυνατότητα των καταναλωτών να ψωνίζουν κανονικά, δίχως click away και click in shop / click inside.

Το κρίσιμο ερώτημα παραμένει αν θα δοθεί το πράσινο φως για διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών για το Πάσχα. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί από τους λοιμωξιολόγους εξακολουθούν να εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να «βάλει πάγο» σε όσους προαναγγέλλουν την απρόσκοπτη μετάβαση για «Πάσχα στο χωριό», είναι σαφές ότι κυβερνητική επιδίωξη είναι να εορταστεί το φετινό Πάσχα σε άλλες συνθήκες από τις περσινές, προκειμένου να υπάρξει και μία κοινωνική αποσυμπίεση.

Δείτε ακόμα:  Φόβοι για κενά στα ράφια ενόψει Black Friday και εορτών

Οπότε, το πιθανότερο είναι ότι θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί self test, το οποίο και θα επιδεικνύεται σε τυχόν έλεγχο.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης προσανατολίζονται να ανοίξει την εστίαση την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου, μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με τραπεζάκια, self test για τους εργαζόμενους και αυστηρούς κανόνες λειτουργίας. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αναβληθεί το άνοιγμα της εστίασης για τις 10 Μαΐου.

Δείτε ακόμα:  Τζανάκης: Δολοφόνοι όσοι σκορπούν fake news για κορονοϊό – Να γίνει κακούργημα

Καταλυτική ημερομηνία θεωρείται η 14η Μαΐου καθώς τότε θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό σημαίνει τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί, περιλαμβανομένης και της αποστολής SMS στο 13033, πιθανότατα θα φύγουν από τη ζωή μας.

iEidiseis.gr