ΑΣΕΠ: Πάνω από 152.000 οι αιτήσεις εκπαιδευτικών

Η προκήρυξη των εκλογών δεν θα επηρεάσει την επεξεργασία για δύο από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς που έχουν γίνει μέσα στο 2023.

Τις προκηρύξεις των εκπαιδευτικών, στις οποίες υποβλήθηκαν πάνω από 152.00 αιτήσεις, και τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον οποίο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία βαθμολόγησης των συνολικά 153.765 απαντητικών φύλλων (στα δύο μαθήματα) που απεστάλησαν από τα 527 εξεταστικά κέντρα στα οποία προσήλθαν οι 76.799 υποψήφιοι το Σάββατο 4 Μαρτίου 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, η Ανεξάρτητη Αρχή θα είναι σε θέση να δημοσιεύσει αμέσως μετά το Πάσχα τους πίνακες επιτυχόντων.

Παράλληλα, το ΑΣΕΠ έχει αναλάβει να εκδώσει τους πίνακες αποτελεσμάτων για τις προκηρύξεις 1ΓΕ/2023 και 2ΓΕ/2023, μέσω της οποίας θα προσληφθούν φέτος στα σχολεία μόνιμοι εκπαιδευτικοί και αναπληρωτές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης.

Χθες Παρασκευή έληξε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τις δύο αυτές προκηρύξεις, με τη συμμετοχή των υποψηφίων να ξεπερνά τις 152.000 αιτήσεις. Πιο αναλυτικά, για την 1ΓΕ/2023 υποβλήθηκαν πάνω από 36.000 αιτήσεις, ενώ για την 2ΓΕ/2023 έκαναν αίτηση σχεδόν 116.000 υποψήφιοι.

Μάλιστα, το ΑΣΕΠ έδωσε και τετράωρη παράταση έως τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής, λόγω της προγραμματισμένης αναβάθμισης στο gov.gr που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα και είχε ως αποτέλεσμα πολλοί υποψήφιοι να μην μπορούσαν να πληρώσουν το ηλεκτρονικό παράβολο που χρειαζόταν για την υποβολή της αίτησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ Θ. Παπαϊωάννου, η διαδικασία της επεξεργασίας των αιτήσεων δεν θα επηρεαστεί από τις επικείμενες εκλογές, κυρίως λόγω της πίεσης του χρόνου και προκειμένου να προλάβει η Ανεξάρτητη Αρχή να εκδώσει μέσα στο καλοκαίρι, το αργότερο έως τα τέλη Ιουλίου, τους πίνακες από τους οποίους θα γίνουν οι νέοι διορισμοί καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία.

Ποιες προσλήψεις εξαιρούνται από το προεκλογικό «πάγωμα»

Mια σειρά από εξαιρέσεις από την αναστολή προσλήψεων, αποσπάσεων και μετατάξεων λόγω εκλογών, μέσω της τροποποίησης του άρθρου 28 του Νόμου 2190/1994, προβλέπει νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που κατατέθηκε για διαβούλευση. Το νομοσχέδιο, που θα είναι ανοιχτό για διαβούλευση μέχρι 4 Απριλίου, αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα και πριν το κλείσιμό της, εν όψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με νόμο, κατά τη διάρκεια των εθνικών εκλογών απαγορεύεται κάθε διαδικασία πρόσληψης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Στο νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στο «άρθρο 21», προβλέπεται εξαίρεση για τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της προκήρυξης 2Γ/2022 του ΑΣΕΠ (ΑΣΕΠ 75) σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4765/2021. Εξαίρεση όμως προβλέπεται και για την προκήρυξη 1/2022 του ΟΣΕ που προβλέπει την πρόληψη 90 ατόμων εκτός ΑΣΕΠ, με απολυτήριο λυκείου. Η εν λόγω προκήρυξη είχε λήξει στις αρχές του Ιανουαρίου, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα. Από το διαγωνισμό αυτόν θα προσληφθούν άτομα σε θέσεις σταθμαρχών, κλειδούχων, τεχνιτών και χειριστών. Οσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο, από τον «πάγο» εξαιρούνται και οι δύο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, 13Κ/2021 και 4Κ/2020. Οι προκηρύξεις αυτές προβλέπουν μόνιμες προσλήψεις στους δήμους και προσλήψεις για την παροχή του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Επιπλέον, στο άρθρο 21 του νομοσχεδίου, προβλέπεται πως επιτρέπονται στους δήμους ορισμένες προσλήψεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, καθώς και η σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου. Πρόκειται για προσωπικό που προσλαμβάνεται κάθε χρόνο πριν από το καλοκαίρι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη αναγκών θερινής περιόδου και αφορά σε ειδικότητες όπως ναυαγοσώστες, υδρονομείς άρδευσης, χειριστές μηχανημάτων, εργαζόμενοι στους τομείς της πυρασφάλειας, των παιδικών σταθμών, της καθαριότητας, των Κέντρων Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), του έκτακτου προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα, με αντίτιμο και λοιπές αντικαταβολές, των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ, των εργαζομένων στις παιδικές κατασκηνώσεις και των απασχολούμενων στα προγράμματα δακοκτονίας. Τέλος, στη λίστα με τις προσλήψεις που εξαιρούνται του «παγώματος» είναι και αυτές μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΥΠΑ.

elefterostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.