Αττική: Δωρεάν χρήμα σε μικρές επιχειρήσεις – Ποιες και πώς θα το πάρουν

«Ζεστό», κρατικό και φθηνό χρήμα θα λάβουν τις επόμενες ημέρες περίπου 160.000 επιχειρήσεις μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 ενώ ενεργοποιείται και στην Αττική το πρόγραμμα για παροχή μη επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να δοθούν 200 εκατ. ευρώ, με κύριο κριτήριο τις δαπάνες που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019. Η πλατφόρμα για υποδοχή αιτήσεων θα ανοίξει στις 12 Οκτωβρίου στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τον οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν. Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και την Αχαΐα.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τις δαπάνες που είχαν δηλώσει το 2019 στο έντυπο Ε3.

Πιο συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι των είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε ακόμα:  Έτσι θα πηγαίνουμε σε καφέ και εστιατόρια σε Ραφήνα, Πικέρμι & Αν. Αττική – Τι ισχύει με τις μάσκες

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ.

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το 50% των εξόδων της επιχειρήσεις προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες), διάφορα λειτουργικά έξοδα. Πρόκειται για το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους στους κωδικούς 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και ενημέρωση των μελών του για το πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Αττικής για Μικρές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που έχουν υποστεί σημαντική πτώση του τζίρου τους εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο Σ. Καφούνη και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Δείτε ακόμα:  Προσοχή! Έργα στην έξοδο της Αττικής οδού προς Ραφήνα (φωτό)

Ο Γ. Πατούλης ενημέρωσε τα μέλη του Προεδρείου ότι η Περιφέρεια Αττικής αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ (ΠΕΠ Αττικής 2014-2020) διαθέτει μέσω ειδικού προγράμματος ποσό ύψους 200.000.000€, για να χορηγήσει κεφάλαιο κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, που επλήγησαν οι δραστηριότητες τους λόγω covid.

Το ύψος της ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα είναι από 5.000€ – 50.000€ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων, θα είναι από τις 12/10/2020 και ώρα 13.00 έως και την καταληκτική ημερομηνία 6/11/2020 και ώρα 15.00. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Συλλόγου παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλος, ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ν. Κογιουμτσής, ο Γ.Γ. Α. Τσαγγάρης, ο Διευθυντής Σ. Αντωνίου, το μέλος του ΔΣ Γ. Μιχαλόπουλος και η επιστημονική συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Ν. Γαλή.

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Αττικής, τόσο για το νέο πρόγραμμα των 200 εκατ. ευρώ, όσο και για τη συμβολή της Περιφέρειας στη λειτουργία των καταστημάτων στο ιστορικό κέντρο και τις Κυριακές, αναφέρθηκε στο οικονομικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας επισημαίνοντας πως λόγω και της μειωμένης προσέλευσής τουριστών η εμπορική κίνηση έχει πέσει δραματικά.

Δείτε ακόμα:  Το "ευχαριστώ" του Νέου Πόντου στον Δήμο Ραφήνας και την υπηρεσία ύδρευσης

Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου ότι εκτός από το κονδύλι των 200 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκε για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας θα δοθεί έμφαση στην τουριστική προβολή της Αττικής, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής εκστρατείας, που ήδη έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια.

Επιπλέον έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γενικότερο σχεδιασμό της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας με συγκεκριμένα έργα που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, τις ασφαλτοστρώσεις και μια σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προτάθηκε από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας και ιδιαίτερα περιοχών που έχουν που έχουν πληγεί σε σημαντικό βαθμό λόγω έλλειψης τουριστικών ροών και απροθυμίας των καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.