Bad Farma

BEN GOLDACRE

BAD PHARMA
ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΖΕΙ Η ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

 

Κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι το βιβλίο αποτελεί μια επίθεση κατά της φαρμακοβιομηχανίας, κάτι που είναι φυσικά αληθές. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, ούτε πρόκειται για μια ισοπεδωτική επίθεση. Πιστεύω ότι οι πιο πολλοί από όσους δουλεύουν στον κλάδο είναι καλοπροαίρετοι, στο κάτω κάτω δεν μπορεί να υπάρξει ιατρική χωρίς φάρμακα. Πολλές φαρμακευτικές ανά τον κόσμο έχουν επινοήσει εκπληκτικές καινοτομίες τα τελευταία πενήντα χρόνια, σώζοντας αμέτρητες ζωές. Αυτό όμως δεν δίνει το δικαίωμα στις εταιρείες να αποκρύπτουν στοιχεία, να παραπλανούν γιατρούς και να βλάπτουν ασθενείς.

Τα φάρμακα δοκιμάζονται από αυτούς που τα παρασκευάζουν, μέσω κακοσχεδιασμένων δοκιμών σε έναν εκπληκτικά περιορισμένο αριθμό ασυνήθιστων, μη αντιπροσωπευτικών ασθενών, ενώ τα αποτελέσματά τους αναλύονται ύστερα με τη βοήθεια τεχνικών οι οποίες είναι εσκεμμένα προβληματικές, ώστε να υπερτονίζουν τα οφέλη των διαφόρων θεραπειών. Όπως είναι επόμενο, οι δοκιμές αυτές έχουν την τάση να δίνουν αποτελέσματα αρεστά στον παρασκευαστή. Όταν οι δοκιμές οδηγούν σε αποτελέσματα που δεν ευχαριστούν τις εταιρείες, αυτές θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να τις αποκρύπτουν από γιατρούς και ασθενείς, με αποτέλεσμα να έχουμε μια στρεβλή εικόνα της αληθινής δράσης του φαρμάκου.
Ben Goldacre

Ένα βιβλίο που θα σας εξοργίσει, γιατί αναφέρεται στο πώς τα κέρδη των εταιρειών τίθενται υπεράνω της περίθαλψης των ασθενών, στο πώς άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν αποκαλύπτονται τα στοιχεία των κλινικών δοκιμών, καθώς και στα παιχνίδια που παίζονται ώστε να μη φτάνουν όλα τα δεδομένα στους γιατρούς όταν έρχεται η ώρα αξιολόγησης ενός φαρμάκου.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

Θα πρέπει να διαβαστεί από ευρύτατο κοινό γιατί όποιος το διαβάζει δεν μπορεί παρά να νιώσει βαθύτατη ανησυχία και οξύτατη οργή.
Economist
Δίνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, χωρίς να κουράζει με περιττές λεπτομέρειες, ο Goldacre καταφέρνει να ξεσκεπάσει τους φαρμακευτικούς γίγαντες και τη συνήθη πρακτική τους να παραποιούν δεδομένα για να αποκομίσουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη.
Sunday Telegraph
Δεν θα το αφήσετε από τα χέρια σας, χάρη στη δύναμη της γραφής του Goldacre, στο αγανακτισμένο του πάθος, την ενδελεχή συγκέντρωση στοιχείων και τις ανθρώπινες ιστορίες που χρησιμοποιεί για να ζωντανέψει την αφήγησή του.
Guardian
Το αποκαλυπτικό βιβλίο του Goldacre θα ωθήσει τους αναγνώστες να κάνουν περισσότερες ερωτήσεις προτού βιαστούν να καταπιούν όποιο χάπι τους γράψει ο γιατρός τους.
Booklist

Ο Ben Goldacre είναι γιατρός και συγγραφέας. Το πρώτο του βιβλίο, το «Bad Science» (Κακή επιστήμη, 2010), έφτασε στην πρώτη θέση της κατηγορίας των δοκιμίων και πούλησε περισσότερα από 400.000 αντίτυπα μόνο στη Μ. Βρετανία, ενώ έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες. Ζει στο Λονδίνο. Είναι επίσης βασικός ομιλητής στη διοργάνωση Ted.
Για να διαβάσετε περισσότερα για το βιβλίο και τον συγγραφέα:
www.badscience.net και www.metaixmio.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.