Χάπι βιασμού: Το επικίνδυνο «κοκτέιλ» που πωλείται μέσω διαδικτύου

Ο Γρηγόρης Λέων εξηγεί τι είναι το «χάπι του βιασμού», πώς επιδρά αλλά ποια διαδικασία ακολουθείται από την καταγγελία μέχρι το αποτέλεσμα.

Αποσβολωμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση βιασμού της 24χρονης κοπέλας στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Mega, τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων έδειξαν ότι εκτός από αλκοόλ στο αίμα της νεαρής εντοπίστηκαν ουσίες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε νάρκωση, ιδίως αν συνδυαστούν με αλκοόλ.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων εξηγεί μέσω της ΕΡΤ τι είναι το λεγόμενο «χάπι του βιασμού» και πώς επιδρά στο θύμα.

Δείτε ακόμα:  Νέο άγριο έγκλημα! Χτύπησε τη μητέρα του μέχρι θανάτου!

«Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το λεγόμενο “χάπι του βιασμού” είναι μια σειρά ουσιών, δεν υπάρχει ένα και αποκλειστικό. Κάποιες είναι φαρμακευτικές, κάποιες χρησιμοποιούνται για εντελώς διαφορετικές χρήσεις, κάποιες μάλιστα βρίσκονται και μέσω διαδικτύου.

Αυτές οι ουσίες άρουν τις αναστολές ενός θύματος, δεν έχει δηλαδή το θύμα τη δυνατότητα να αντιδράσει απέναντι στον δράστη. Δημιουργούν λοιπόν μια ύπνωση, μια μυοχάλαση» εξηγεί ο κ. Λέων και προσθέτει ότι οι ουσίες αυτές είναι ικανές να δημιουργήσουν και απώλεια μνήμης στο θύμα κατά τη στιγμή της δράσης τους, «για αυτό και χρησιμοποιούνται από τους δράστες».

Δείτε ακόμα:  allazosyskevi.gov.gr: Μέχρι αύριο (5/7) οι αιτήσεις για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Τι πρέπει να κάνει το θύμα βιασμού – Η διαδικασία
«Ο ιατροδικαστής όταν έχει μπροστά του ένα θύμα βιασμού κάνει κλινική εξέταση, πραγματοποιεί γενετικές εξετάσεις και τοξικολογικές εξετάσεις. Κάνει δηλαδή δειγματοληψία αίματος και ούρων και την αποστέλλει στο τοξικολογικό εργαστήριο για ανάλυση. Αυτή η διαδικασία θέλει χρόνο» συμπληρώνει ο κ. Λέων εξηγώντας ότι έπειτα γίνεται αποστολή δείγματος στο εργαστήριο ακολουθεί η επεξεργασία, τα αποτελέσματα, η σύνταξη μιας έκθεσης και στη συνέχεια η αποστολή πίσω στον ιατροδικαστή και αστυνομία.

Δείτε ακόμα:  Πυροσβεστική: Υψηλός κίνδυνος για φωτιές - Απαγόρευση κυκλοφορίας και περιπολίες από τον στρατό

«Δεν μπορεί ένα θύμα βιασμού να πάει απευθείας σε έναν ιατροδικαστή αλλά πρέπει να μεσολαβήσει πρώτα μήνυση στην αστυνομία, έκδοση εντολής ιατροδικαστικής εξέτασης από το Α.Τ. και στη συνέχεια το θύμα να πάει στον ιατροδικαστή» καταλήγει ο . Λέων εκτιμώντας ότι ένα 48ωρο είναι εντός ορίων της διαδικασίας και δεν θέτει σε κίνδυνο τα αποδεικτικά στοιχεία.

 

ieidiseis.gr