Χαρδαλιάς: «Να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό»

Για δεύτερο κύμα κορονοϊού που βρίσκεται αντιμέτωπος ο πλανήτης, έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες, αντιμετωπίζουμε έκρηξη κρουσμάτων», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στη ζωντανή ενημέρωση της Τρίτης (29/9).

5.379 είναι σήμερα τα ενεργά κρούσματα στη χώρα. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε αναλυτικά τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας, όπως και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί. Ειδικά για τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, από τα τέλη Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έγιναν 101 έλεγχοι. Επίσης, στα σχολεία που ελέγχθηκαν δεν βρέθηκε καμία παράβαση.

Στην Αττική όμως έχουν κλείσει 93 σχολεία από τα 123 πανελλαδικά. «Προχωρούν τα ξενοδοχεία καραντίνας για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε και στα μέτρα που πάρθηκαν σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, ήδη από τη Δευτέρα.

«Οι νέες ηλικίες μπορεί να μεταδώσουν τον ιό στους παππούδες τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς. «Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, αλλά μπορούν να γίνουν χειρότερα. Αυτό εξαρτάται από εμάς», κατέληξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Δείτε ακόμα:  Τζόκερ: Που παίχθηκε το “χρυσό” δελτίο που κερδίζει τα 2,3 εκατ. ευρώ!

Για το γεγονός με το κρουαζιερόπλοιο ο κ. Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «προφανώς μας προβλημάτισε. Νομίζω ότι η λήξη του συναγερμού απέδειξε ότι και στο κομμάτι των τεστ, υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, που μας βοηθούν».

Η κυβέρνηση προχωρά στην αξιοποίηση των ξενοδοχείων – καραντίνας. Επιπλέον, με στόχο την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Αθήνα, η κυβέρνηση υλοποιεί, σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων, μια νέα δέσμη μέτρων.

Αυτά είναι:

1. Ο Δήμος των Αθηναίων διαθέτει 8 Λέσχες Φιλίας της πόλης, που διαμορφώνονται και μετατρέπονται σε μικρά κέντρα διαγνωστικών τεστ για την Covid 19. Τα τεστ θα γίνονται στοχευμένα και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα, με τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, και κυρίως των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Δείτε ακόμα:  Τραγωδία στη Σάμο: Νεκρά τα δύο παιδιά - Τα καταπλάκωσε τοίχος (video)

2. Διάθεση περισσότερων τεστ ταχείας ανίχνευσης (rapid tests) για την αύξηση των ελέγχων στις δύο δομές του Δήμου Αθηναίων (Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων και Κέντρο Φιλοξενίας Τοξικοεξαρτημένων).

3. Εντατικοποιούνται τα rapid tests από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στις επιβαρυμένες περιοχές της Αθήνας, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού.

4. Οι ομάδες του Δήμου Αθηναίων που καθημερινά δουλεύουν στους δρόμους της Αθήνας για τη στήριξη και τη φροντίδα των αστέγων (streetwork), πλαισιώνονται και ενισχύονται από νοσηλευτές, για τη λήψη περισσότερων δειγμάτων αλλά και για την παροχή πιο εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας στους ανθρώπους που την έχουν ανάγκη.

5. Δημιουργούνται δύο νέες δομές προσωρινής απομόνωσης, για τη φιλοξενία των ουσιοεξαρτημένων ατόμων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία τους από πιθανή μόλυνση, καθώς και πολιτών που προέρχονται από ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες και έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό, οπότε χρειάζεται να εφαρμόσουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού. Στις δομές αυτές θα εφαρμόζονται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής.

Δείτε ακόμα:  Πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ο καπετάνιος του πλοίου που «διέλυσε» το «Καλλιστώ»

6. Το «Κοινό Κέντρο Διαχείρισης Καθημερινότητας», που λειτουργεί με τον συντονισμό της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, διευρύνει την δραστηριότητά του στην επικοινωνία και τον κοινό σχεδιασμό όλων των φορέων και των υπηρεσιών που έχουν επωμιστεί την ευθύνη για την υγειονομική πρόληψη και προστασία των πολιτών.

Για τα κρούσματα στο δήμο Ευρώτα: Στα πρώτα 805 δείγματα, έχουν διαγνωστεί 39 θετικά κρούσματα. Αποφασίστηκε για τους εργάτες γης πάνω από 1.300 άτομα ο κατ’ οίκον περιορισμός και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού.

lawandorder.gr