Χειμώνας και φροντίδα του κατοικίδιου σας

Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε συμβουλές για το τι θα πρέπει να προσέξετε τους κρύους μήνες του έτους.

Τσεκ-απ

Ο κρύος καιρός μπορεί να επιδεινώσει κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα. Το κατοικίδιό σας θα πρέπει να εξετάζεται από κτηνίατρο τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, και ο ερχομός του χειμώνα είναι μια πολύ καλή στιγμή για να βεβαιωθείτε ότι είναι έτοιμο και όσο το δυνατόν υγιέστερο για να αντιμετωπίσει τον κρύο καιρό.

Παράγοντες που επηρεάζουν την αντοχή του κατοικίδιου σας στο κρύο

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στα κατοικίδια η αντοχή στο κρύο διαφέρει σημαντικά για κάθε ζώο, και εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες όπως το πάχος και το μήκος του τριχώματος του, το σωματικό λίπος, το επίπεδο δραστηριότητας και την κατάσταση της υγείας του.

Ζώα με διαβήτη, καρδιακή νόσο, προβλήματα στα νεφρά ή ορμονικές διαταραχές (όπως η νόσος του Cushing) μπορεί να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός τους, και μπορεί κατά συνέπεια να είναι πιο επιρρεπή σε προβλήματα από ακραίες θερμοκρασίες. Το ίδιο ισχύει και για τα πολύ μικρά και πολύ μεγάλα σε ηλικία κατοικίδια ζώα. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ώστε να προσαρμόσετε ανάλογα την καθημερινότητα του κατοικίδιου σας.

Προσοχή στα συμπτώματα

Εάν το κατοικίδιο σας κλαψουρίζει, έχει ρίγη, φαίνεται ανήσυχο, είναι νωχελικό, φαίνεται αδύναμο, ή (σε περίπτωση που μένει έξω) αρχίσει να ψάχνει για ζεστά μέρη να φτιάξει λαγούμι, έχετε υπόψιν ότι όλα τα παραπάνω είναι συμπτώματα υποθερμίας.
Τα κρυοπαγήματα είναι δυστυχώς δυσκολότερο να ανιχνευθούν και μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες πριν δείτε τα συμπτώματα.
Αν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει υποθερμία ή κρυοπαγήματα, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας αμέσως.

Μείνετε μέσα

Υπάρχει η αντίληψη ότι οι σκύλοι και οι γάτες αντέχουν περισσότερο στο κρύο απ’ ό,τι ο άνθρωπος λόγω του τριχώματός τους. Αν και αυτό ισχύει σε κάποιο βαθμό, έχει τα όριά του: όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες και οι σκύλοι είναι ευαίσθητα στα κρυοπαγήματα και στο να πάθουν υποθερμία, γι’αυτό και πρέπει να μένουν σε εσωτερικό χώρο όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Ράτσες με πυκνότερο τρίχωμα και παχύτερο δέρμα, όπως τα χάσκι και άλλα σκυλιά που το φυσικό τους περιβάλλον είναι τα ψυχρότερα κλίματα, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο. Παρ’όλα αυτά κανένα κατοικίδιο δεν πρέπει να μένει έξω για μεγάλα χρονικά διαστήματα όταν η θερμοκρασία πέφτει υπό το μηδέν.

Όταν ο καιρός είναι πολύ κρύος, θα πρέπει να μειώσετε τον χρόνο που βγαίνετε βόλτα με τον σκύλο σας.

Ειδικά αν στην περιοχή που μένετε χιονίζει, θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας ότι σκυλιά που πάσχουν από αρθρίτιδα ή που είναι πιο ηλικιωμένα έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να περπατούν στο χιόνι, ενώ κινδυνεύουν περισσότερο να γλιστρήσουν στον πάγο. Επίσης τα κατοικίδια με κοντύτερα πόδια είναι πιθανόν να κρυώσουν γρηγορότερα, αφού οι κοιλιά τους είναι πιο κοντά στο παγωμένο έδαφος.

Φορέστε του κάποιο ρούχο

Αν ο σκύλος ή η γάτα σας έχει κοντό τρίχωμα ή φαίνεται να ενοχλείται από το κρύο, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να του φορέσετε κάποιο ρούχο. Στα περισσότερα ζώα δεν αρέσει ιδιαίτερα να φορούν ρούχα, γι’ αυτό καλό είναι να του φοράτε ρούχα μόνο όταν κρίνετε πως είναι απαραίτητο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό τα ρούχα του να παραμένουν στεγνά, αφού αν το ρούχο που έχετε φορέσει στο κατοικίδιό σας βραχεί, θα κρυώνει ακόμη περισσότερο.

Ελέγξτε τα πόδια του

Για όσους από εσάς έχουν σκύλο, φροντίστε να ελέγχετε συχνά τα πόδια του για σημάδια τραυματισμού από το κρύο όπως ραγισμένα πατουσάκια ή αιμορραγία. Αν εκεί που μένετε χιονίζει, μια ξαφνική χωλότητα στον σκύλο σας κατά τη διάρκεια της βόλτας μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή σε συσσώρευση πάγου ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του. Μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα συσσώρευσης πάγου κουρεύοντας το τρίχωμα ανάμεσα στα δάκτυλα του σκύλου σας.

Φροντίστε τη διατροφή του

Υπάρχουν ιδιοκτήτες που θεωρούν ότι λίγα παραπάνω κιλά δίνουν στο κατοικίδιό τους επιπλέον προστασία από το κρύο, αλλά οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με αυτό το επιπλέον βάρος μάλλον επισκιάζουν το οποιοδήποτε όφελος. Επιπλέον, λόγω του ότι συνήθως οι βόλτες που βγαίνετε με το κατοικίδιό σας είναι συντομότερες, μπορεί να χρειαστεί ακόμη και να μειώσετε την ποσότητα τροφής που του δίνετε. Γι’ αυτό θα πρέπει να παρακολουθείτε το βάρος του κατοικιδίου σας και να φροντίζετε να παραμένει σε υγιή επίπεδα και τους χειμερινούς μήνες.
Εξαίρεση αποτελούν τα κατοικίδια που μένουν έξω, τα οποία χρειάζεται να λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα ώστε να παράγουν αρκετή θερμότητα και ενέργεια για να ζεσταθούν.

Προσοχή στο αυτοκίνητό σας

Ο ζεστός κινητήρας των αυτοκινήτων είναι ελκυστική πηγή θερμότητας για τις γάτες που μένουν έξω, αλλά μπορεί να αποβεί μοιραίος. Πριν ξεκινήσετε, ελέγξτε κάτω από το αυτοκίνητό σας, χτυπήστε το καπό ή κορνάρετε ώστε να έχουν χρόνο να απομακρυνθούν από το αυτοκίνητο.

Μένει έξω; Προστατέψτε το

Οποιαδήποτε κατασκευή κι αν χρησιμοποιείτε για να προστατεύσετε το κατοικίδιό σας αν αυτό μένει έξω, θα πρέπει να είναι στεγνή, προστατευμένη από τον αέρα και καλά μονωμένη. Επίσης, ιδανικά δε θα πρέπει να έρχεται σε απευθείας επαφή με το παγωμένο έδαφος, αφού κάτι τέτοιο δυσκολεύει το κατοικίδιό σας να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπλέον η κατασκευή θα πρέπει να είναι σχετικά μικρή ώστε να παραμένει πιο εύκολα ζεστή, αλλά αρκετά μεγάλη ώστε το ζώο να μπορεί να σηκωθεί και να γυρίσει άνετα.
Σημαντικό είναι και το να χρησιμοποιείτε κάποιο υλικό ως στρώμα πάνω στο οποίο θα κάθεται το κατοικίδιό σας. Εάν χρησιμοποιείτε κουβέρτες, θα πρέπει να τις αλλάζετε συχνά γιατί μπορεί να παγώσουν και να γίνουν σκληρές, οπότε δεν θα διατηρούν τη θερμότητα καλά. Εάν χρησιμοποιείτε άχυρο ή κάποιο άλλο οργανικό υλικό, προσέξτε να μην ερεθίζει το δέρμα του ζώου, και ελέγχετέ το συχνά για μούχλα, υγρασία και έντομα.

πηγή: www.petandcare.gr