Χωρίς νέα αίτηση τα 600 ευρώ για τους επιστήμονες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στα voucher

Χωρίς νέα αίτηση αναμένεται να καταβληθούν άμεσα τα 600 ευρώ της ειδικής ενίσχυσης στους επιστήμονες που είχαν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με τα επίμαχα voucher, που τελικά καταργήθηκε εν μέσω αντιδράσεων.

Μάλιστα, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τα 600 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας σε περίπου 165.000 επιστήμονες». Πρόκειται για όσους υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα που καταργήθηκε και οι οποίοι βάσει της ΚΥΑ δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια, καθώς θα λάβουν τώρα απευθείας τα 600 ευρώ.

Ταυτόχρονα δίνεται δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση μέχρι 8 Μαΐου στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr του συστήματος «Εργάνη» επιστήμονες που δεν είχαν λάβει μέρος στην επίμαχη πρόσκληση, ώστε να λάβουν και αυτοί τα 600 ευρώ. Πρόκειται για την ίδια πλατφόρμα στην οποία υποβάλλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι – μισθωτοί από την 1η Απριλίου, με βάση το ΑΦΜ τους και τα στοιχεία Τaxisnet.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι και οι περίπου 17.700 που έχουν ήδη λάβει την προκαταβολή των 400 ευρώ, μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, θα λάβουν μαζί με τους υπόλοιπους, τα 200 ευρώ που απομένουν.

Δείτε ακόμα:  Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια για να μπείτε στο πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ που αφορά την ειδική ενίσχυση των επιστημόνων, η οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Δείτε ακόμα:  Επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωση τεσσάρων ανθρώπων! (φώτος)

Οι δικαιούχοι

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού είναι οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει ΚΑΔ κύριας επιχειρηματικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές.

Τέλος, η ΚΥΑ ορίζει ότι με την επιφύλαξη τυχόν προστίμων που προβλέπονται από άλλες διατάξεις, στα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ψευδή στοιχεία στην αίτησή τους, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δηλώσεως.

Δείτε ακόμα:  Κατατέθηκαν νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων - Τροπολογία υπουργείου Εργασίας

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται εις βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή του νομίμως εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

thecaller.gr