Χρήστος Ξενοκώστας: “Χρήσιμα ιστορικά μαθήματα”

Η ανθρώπινη ιστορία επαναλαμβάνεται έλεγε ο Θουκιδίδης εννοώντας ότι η ανθρώπινη φύση οδηγεί τις κοινωνίες να αναπαράγουν τα ίδια ακριβώς λάθη και παρεπόμενα παρόμοια ιστορικά γεγονότα.

Εάν συγκρίνουμε την Ρωμαική αυτοκρατορία με την Ευρωπαική Ένωση θα διακρίνουμε κοινές ιστορικές ενδείξεις.
Το Ρωμαικό κράτος στο απόγειο της, εκτείνονταν γεωγραφικά σε τεράστιες εκτάσεις οι οποίες υπερκάλυπταν τον ευρωπαικό χώρο. Η ρωμαική Δημοκρατία η οποία αρχικά συσπείρωνε τους Ρωμαίους πολίτες δημιουργώντας ανώτερο πολιτισμό, πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και τεχνολογική υπεροχή έτεινε εκφυλιζόμενη προιόντος του χρόνου.

Η Ρωμαική Δημοκρατία γέννησε ένα τεράστιο, γραφειοκρατικό κράτος- ηγεμόνα για όλη την ρωμαική επικράτεια. Το υπέρογκο κράτος έγινε μια καλοκουρδισμένη μηχανή επιβολής και είσπραξης δυσβάσταχτων φόρων απο όλους τους πολίτες Ρωμαίους και μή. Κατέντησε να αναπαράγει διαφθορά, καταπίεση, ανισότητα και αδικία προς ώφελος μιας μικρής ολιγαρχίας και εις βάρος της πλειονότητας.

Η οικονομική και φορολογική πίεση είχε ανέλθει σε τέτοιο επίπεδο όπου ακόμη και οι ίδιοι οι Ρωμαίοι πολίτες δεν θέλησαν να αντισταθούν στις ορδές των βαρβαρικών γερμανικών φύλων τα οποία στόχευαν να αφανίσουν το Κράτος –Δυνάστη.

Η κοινή ανάγκη για απαλλαγή απο το Κράτος –Δυνάστη οδήγησε μικρές και υστερούσες αριθμητικά και τεχνολογικά βάρβαρες φυλές να επιβάλλουν μεσαιωνικό τρόπο ζωής σε μία ανώτερη αριθμητικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά δύναμη με την ανοχή όμως των Ρωμαίων.

Η αιώνια ‘Άγνωστη Απειλή’ όπως την έχω ονομάσει στο ομώνυμο τίτλο του βιβλίου μου επανεμφανίσθηκε και εξαύλωσε την Ρωμαική αυτοκρατορία, το Κράτος –Δυνάστη και τον επιβαλλόμενο τρόπο ζωής της, με τίμημα την πρόοδο και τον πολιτισμό. Προείχε όμως η ανθρώπινη επιβίωση και η αξιοπρέπεια των πολλών έναντι της προόδου των ολίγων.

Η Ευρωπαική Ένωση σήμερα εμφανίζει όλα τα σημάδια της σήψης του Ρωμαικού κράτους. Οι βαρβαρικές ορδές ευρισκόμενες όχι στις παρυφές των συνόρων αλλά εντός των τειχών πλέον απειλούν άμεσα το οικοδόμημα. Οι Ευρωπαίοι πολίτες ασπάζονται τις ευρωπαικές αξίες αλλά υπό το βάρος των άδικων και δυσβάσταχτων φόρων και πολιτικών ανέχονται τις σκοταδιστικές δυνάμεις.

Η Ελλάδα σε αυτήν την καμπή έχει να διατελέσει ιστορικό ρόλο. Οι συμβιβασμοί όπου οδηγούν σε περαιτέρω εξαθλίωση τον ελληνικό λαό θα αποτελέσουν την απαρχή απροσδιόριστων εξελίξεων. Υπό το βάρος άδικων και σκληρών πολιτικών οφείλει να αποτινάξει το ζυγό και να αναδείξει τις υπέρτατες ανθρώπινες αξίες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κύβος ερρίφθει!

Χρήστος Ξενοκώστας,
Συγγραφέας, Αρθρογράφος

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.