Χρήστος Ξενοκώστας: “Η ιδεολογική κρίση”

Τα μεθεόρτια των εκλογών ανέδειξαν επιτακτικά, βαθιά Ιδεολογικά θέματα πολιτικής ταυτότητας.
Το ΚΙΝΑΛ, παρότι στις απαρχές του εδραιώθηκε ως Σοσιαλιστικό, Πατριωτικό, Δημοκρατικό Κίνημα, στην συνέχεια ιδιαίτερα επι προεδρίας Σημίτη, αρέσκονταν να προσδιορίζεται ως Σοσιαλδημοκρατικό, ενώ στην πρόσφατη έκδοση του προβάλλεται ως η Κεντρώα Δύναμη Ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεκαετίες ολόκληρες αυτοπροσδιοριζόμενο ως Αριστερό κόμμα, μετά βίας έπειθε μια ισχνή μειονότητα πολιτών, ενώ μετέπειτα η κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, τον ανέδειξε ως κυρίαρχη πολιτική δύναμη, αλλά εξακολουθεί να μαστίζεται κατάδηλα απο κρίση Ιδεολογικής ταυτότητας.

Η ΝΔ στον αντίποδα, προσηλωμένη στον Δεξιό Πολιτικό Άξονα δεν αμφιταλαντεύθηκε ουσιαστικά, σε ζητήματα Ιδεολογικών αποχρώσεων.

Εξ΄αφορμής των Ιδεολογικοπολιτικών αντιπαραθέσων, οι οποίες ανέκυψαν στον λεγόμενο χώρο της Αριστεράς / Κεντροαριστεράς, πιθανό να ευρισκόμεθα στην κατάλληλη περίοδο, για πρώτη φορά ουσιαστικά στην χώρα μας, προκειμένου να προβούμε σε νηφάλια Διαβούλευση αμιγώς Ιδεολογικού περιεχομένου.

Συνιστά Ιστορική ευκαιρία, να αποσαφηνίσουμε τις Ιδεολογικές ταυτότητες, προκειμένου να κατανοήσουν και οι πολίτες τις όποιες διαφορές, εάν υπάρχουν και εκεί όπου πραγματικά υπάρχουν!

Απαντήσεις στα ερωτήματα όπως, τι πρεσβεύει η κάθε Ιδεολογική έννοια, τι επιδιώκει ειδικότερα για την Δημοκρατική Λειτουργία, για την Οικονομία, για τις Διεθνείς Σχέσεις, για τους Θεσμούς, τα Ήθη και τα Έθιμα, ούτως ώστε να αποτυπωθεί το Όραμα, αλλά και ο Σχεδιασμός, θα αποσαφηνίσουν τις Ιδεολογικές διαφορές, προκειμένου να αποκτήσουν πλέον, σαφή εικόνα οι Έλληνες και οι Ελληνίδες.

Η Θεσμική, Πολιτική και Οικονομική Χρεωκοπία της Ελλάδας, επιτάσσει να αποτινάξουμε ανούσιες ταμπέλες, οι οποίες διχάζουν, διαιρούν και αποπροσανατολίζουν απο τα Πραγματικά, Διαχρονικά και Μεγάλα Κοινωνικοπολιτικά Ζητήματα.

Όσοι αρέσκονται να κρύβονται πίσω απο Ιδεολογικές Ταμπέλες και να εφορμούν στην Πολιτική, πρωτίστως οφείλουν να διατυπώσουν τον πυρήνα της Ιδεολογίας όπου πρεσβεύουν και το Όραμα τους για την κοινωνία.

Τι σημαίνει Αριστερός; Τι σημαίνει Δεξιός; Κομμουνιστής; Κεντροαριστερός; Κεντροδεξιός; Σοσιαλδημοκράτης;
Τι επιδιώκεται για το Οικονομικό Σύστημα; Η κατάργηση του;
Τι επιδιώκεται εν γένει, για το Πολιτικό Σύστημα, την Δημοκρατία, την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία, τα κοινωνικά και πολιτικά Δικαιώματα και με ποιά σχέδια;

Ποιές είναι οι διαφορές, ανάμεσα στους Αριστερούς και τους Κεντροαριστερούς, για τις οποίες κόπτονται σε τέτοιο βαθμό και με τόση ένταση;

Προσωπικά εκτιμώ, ότι η αποσαφήνιση των Ιδεολογικών Ταυτοτήτων, θα γκρεμίσει τα υφιστάμενα Ιδεολογικά Τείχη – διότι πρωτίστως τα έχει απορρίψει η ίδια η κοινωνία- και θα αναδείξει τις Διαχρονικές, Αναλλοίωτες και

Ανυπέρβλητες Αντιθέσεις ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κίνημα το οποίο επιδιώκει ίσες ευκαιρίες για όλους σε κάθε έκφανση και Δίκαιη Διανομή του παραγόμενου Πλούτου σε ολόκληρη την κοινωνία, απέναντι στις Ολιγαρχικές Δυνάμεις οι οποίες επιδιώκουν να αποσπούν την μερίδα του Λέοντος, είς βάρος των Πολλών.

Χρήστος Ξενοκώστας,
Συγγραφέας, Αρθρογράφος

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.