Χρήστος Ξενοκώστας: “Ο κύκλος της μεταπολίτευσης που δεν κλείνει”

Η κρίση όπου βιώνουμε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία δεν είναι μονάχα οικονομική αλλά πρωτίστως θεσμική. Όλοι έχουν συμφωνήσει με την παραδοχή ότι ο κύκλος του μεταπολιτευτικού συστήματος έχει κλείσει αλλά δυστυχώς πέραν αυτής της διαπίστωσης απουσιάζει η ουσιαστική προσέγγιση.

Απο πολλούς το τέλος της μεταπολίτευσης οριοθετείτε μόνο ως το τέλος του λαικισμού και η απαρχή της εποχής της αλήθειας και του ρεαλισμού.

Το τέλος όμως ενός συστήματος όπου έχει οδηγήσει την χώρα μας σε βαθύ τέλμα δε μπορεί να βασίζεται σε ψυχολογικού τύπου προσεγγίσεις αλλά πρωτίστως οφείλει να αναλύει τις παθογένειες του συστήματος όπου μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση.Οι παθογένειες όλων των υποσυστημάτων όπως το Πολιτικό, το Οικονομικό, η Δικαιοσύνη, η Δημόσια Διοίκηση, η Παιδεία, η Υγεία κ.α. όπου απαρτίζουν το συνολικό σύστημα λειτουργίας της μεταπολίτευσης είναι ζωτικής σημασίας να καταγραφούν και να αναδειχθούν.

Η κύρια εργασία των πολιτικών και των κομμάτων, εάν πράγματι θέλουν να είναι χρήσιμοι στους πολίτες και την κοινωνία, είναι να καταγράψουν τις παθογένειες και τις δυσλειτουργίες των δημοσίων αυτών συστημάτων και με παρρησία να τις δημοσιεύσουν.

Δείτε ακόμα:  Παραμένει στο 6% ο ΦΠΑ σε μάσκες, αντισηπτικά - Δείτε μέχρι πότε

Εάν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς θέλουν να ανακτήσουν την χαμένη αξιοπιστία τους οφείλουν να μην πολιτεύονται με αοριστίες, λαικισμό, ξύλινο λόγο και προγράμματα – εκθέσεις ιδεών όπου δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή και δεν εφαρμόζονται ποτέ. Εάν σέβονται το δημόσιο χρήμα με το οποίο αμείβονται ο πολιτικός λόγος τους οφείλει να είναι προιόν ενδελεχούς εργασίας και τεκμηρίωσης αποτυπώνοντας λαγαρά ειδικευμένες προτάσεις και λύσεις.

Εάν οι πολιτικοί και οι κομματικοί φορείς σέβονται την λαική βούληση, την Δημοκρατία και τους πολίτες απο το υστέρημα των οποίων αμείβονται, αντί να καταφεύγουν σε συνθήματα και αφιονιστικούς αφορισμούς ας εντρυφήσουν στην κατάρτιση τεκμηριωμένων ολοκληρωμένων προγραμμάτων. Όσοι δεν δύναται ας λυτρώσουν επιτέλους την πολιτική, την Δημοκρατία και τους πολίτες απο την παρασιτική δημόσια παρουσία τους!

Δείτε ακόμα:  Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα ανακοίνωση για τις αιτήσεις

Ο υπερκερασμός της κρίσης και η μετεξέλιξη της χώρας μας σε μια σύγχρονη Δημοκρατία θα κριθεί στο βαθμό όπου όντως καταδειχθεί ότι έχουμε πλέον διδαχθεί απο τα λάθη μας, ότι εντέλει βρήκαμε την δύναμη και τα διορθώσαμε και εφεξής πορευόμαστε ατενίζοντας το μέλλον με σιγουριά και αισιοδοξία!

Χρήστος Ξενοκώστας,
Συγγραφέας, Αρθρογράφος