Χρήστος Τσεμπέρης: Γυρνάµε σελίδα. Αλλάξαµε ρότα!

Η πόλη που έβλεπε τα έργα να περνούν επί χρόνια και περίπου τίποτα να μη γίνεται, επειδή ορισμένοι ως «νεολουδίτες» έχτιζαν ανώγια και κατώγια με τα λόγια, επιλέγοντας όμως ταυτόχρονα την «ασφάλεια» της ακινησίας και του μικρόκοσμού τους, δείχνει εδώ και καιρό ότι έχει μπει σε άλλη ρότα.

H δηµοτική αρχή και µαζί της η πόλη αφήνει πίσω της τη λογική του χθες, και εργάζεται µε υποµονή, επιµονή, σχέδιο και πλάνο διεκδίκησης σήµερα, για να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες και την κοινωνία.

Οι διαδικασίες για την κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΛ προχωρούν.  Ίσως όχι µε τις ταχύτητες που όλοι επιθυµούµε, αλλά πάντως εντός των χρονοδιαγραµµάτων που έχουν εξαγγελθεί από την ΕΥΔΑΠ, ώστε να απελευθερωθεί η πόλη από το βραχνά και την ντροπή των ανεξέλεγκτων λυµάτων, των βόθρων, της περιβαλλοντικής υποβάθµισης και της υποβάθµισης της ίδιας της ζωής µας.

Το σχεδόν «εξωτικό» φυσικό αέριο, «αγαθό» επί 10ετίες για κάποιους άλλους πολυπληθέστερους, οικονοµικά ισχυρότερους ως περιοχές, ξεκλείδωσε µε το πείσµα αυτής της δηµοτικής αρχής και είναι µια ανάσα από την πόλη µας.  Έπεσαν και οι υπογραφές του µνηµονίου συνεργασίας µε τα ορισµένα χρονοδιαγράµµατα. Για χρόνια ολόκληρα η Ανατολική Αττική ως σύνολο και φυσικά και ο Δήμος Ραφήνας Πικερµίου ήταν εκτός των κεντρικών
σχεδιασµών για τις περιοχές όδευσης του φυσικού αερίου. Τώρα πια η Ραφήνα και το Πικέρµι µετατρέπονται σε ενεργειακό κόµβο µε αναµφισβήτητα οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον. Κι όµως βρέθηκαν εκείνοι που λοιδόρησαν την προσπάθεια αυτή. Μίλαγαν για τεχνάσµατα, φωτοβολίδες, επικοινωνιακά τρικ. Μετά… σιωπή. Κι όµως η συστράτευση σε ένα κοινό όραµα θα ήταν το ευκταίο, αφήνοντας κατά µέρους τα µικροτοπικά. Αλλά φευ…

Η πόλη µε πρωτοβουλία της δηµοτικής αρχής «απέκτησε» ενεργειακή κοινότητα, µια από τις ελάχιστες σε ολόκληρη τη χώρα. Τα οφέλη θα φανούν στο ορατό µέλλον και σε επίπεδο κοινωνικής πολιτικής. Ούτε σε αυτό οµονοήσαµε σε επίπεδο Δημοτικού Συµβουλίου. Ειλικρινά αναρωτιέµαι γιατί… Έγινε όµως. Δεν πήγε στις «ελληνικές καλένδες» ως συνήθως.

Οι παραλίες, µε συνεχή πίεση και παρά το «κατενάτσιο» και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις των αρµοδίων περνάνε στα χέρια των πολιτών, της κοινωνίας, των παιδιών µας. Για µια πόλη διαφορετική. Το «εργαλείο» της αναπτυξιακής εταιρείας που ήδη συστάθηκε και αφορά σε διαδηµοτική προσπάθεια µε έδρα την πόλη µας, κυρίως σε ότι αφορά την ανάπτυξη, τον πολιτισµό, τον τουρισµό, σύντοµα θα αποφέρει καρπούς, λύσεις, µελέτες και έργα απαραίτητα.

Τιτάνια και συνεχιζόμενη η προσπάθεια ανάταξης του τόπου, µετά την τραγωδία του καλοκαιριού του ’18. Κι εδώ παρά τις καθυστερήσεις της κεντρικής διοίκησης η προσπάθεια συνεχίζεται. Δεν είναι εύκολο, είναι όµως οφειλή µνήµης και τιµής σε αυτούς που έφυγαν και εκείνους που έµειναν πίσω.

Έργα υποδομών, σαφώς υπερτοπικού, για να µην πω εθνικού χαρακτήρα, όπως η επέκταση της Αττικής Οδού και του Προαστιακού, διεκδικούνται χωρίς καµία υποχώρηση µέρα τη µέρα. Και όλα αυτά γιατί µας τα λες δηλαδή;

Υποχρέωση κάθε διοίκησης είναι, θα µπορούσε να πει κάποιος και να συµφωνήσω πηγαίνοντας όµως το συλλογισµό λίγο πιο πέρα: Ήρθε η ώρα της πρόσθεσης και του πολλαπλασιασµού όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάµεων. Η αφαίρεση και η διαίρεση δεν βοήθησαν ποτέ το σύνολο. Και το σύνολο είµαστε όλοι εµείς οι πολίτες. Γυρνάµε σελίδα. Αλλάξαµε ρότα.

Χρήστος Τσεμπέρης

Αντιδήµαρχος Ραφήνας-Πικερµίου

Πηγή εφημερίδα Polis