Χριστουγεννιάτικο τραπέζι εν μέσω ανατιμήσεων – Πόσο αυξήθηκε φέτος

Πιο ακριβά θα πληρώσουν σε σχέση με πέρσι τα τρόφιμα που «γεμίζουν» το χριστουγεννιάτικο τραπέζι οι καταναλωτές, καθώς οι τιμές μέσα σε διάστημα ενός έτους έχουν πάρει την ανηφόρα.

Την ίδια στιγμή, από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε εφαρμογή το χριστουγεννιάτικο «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε μία προσπάθεια για συγκράτηση των ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα.

Έτσι έως τις 4 Ιανουαρίου, πέραν των αγαθών που έχουν κριθεί ως απαραίτητα για τη διαβίωση των καταναλωτών, στο «καλάθι του νοικοκυριού» έχουν επίσης προστεθεί η γαλοπούλα, το μοσχάρι, η βασιλόπιτα ή το τσουρέκι και η σοκολάτα, προϊόντα δηλαδή που παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση λόγω των γιορτών.

Ανατιμήσεις 15% στα τρόφιμα σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

Τον τελευταίο χρόνο όλα τα προϊόντα που συνθέτουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι όπως κρέατα, τυροκομικά, ψωμί, αναψυκτικά, ποτά αλλά και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά, έχουν υποστεί σημαντικές ανατιμήσεις λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανόδου των τιμών των πρώτων υλών.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Νοέμβριο, δείχνουν πως σε διάστημα ενός έτους, καταγράφηκε αύξηση 15% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά». Την «κούρσα» των ανατιμήσεων, οδηγούν γαλακτοκομικά με αύξηση 25,3%, έλαια και λίπη με 20,4%, ψωμί και δημητριακά με 18,7% και ακολουθούν τα κρέατα με 16,7%.

Αυξημένες τιμές σε κρεοπωλεία και ζαχαροπλαστεία

«Τσιμπημένες» σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές και στα παραδοσιακά καταστήματα τροφίμων παρά το γεγονός ότι όπως επισημαίνουν οι επαγγελματίες σε σύγκριση με τις αυξήσεις που έχουν καταγραφεί στο λειτουργικό τους κόστος, οι ανατιμήσεις είναι περιορισμένες.

Εκπρόσωποι των κρεοπωλών μιλούν για άνοδο των τιμών που φτάνει έως και το 20% συγκριτικά με πέρσι, σε κρέατα όπως χοιρινό, μοσχάρι, αρνί και γαλοπούλα.

Αυξημένες κατά 10% μεσοσταθμικά βρίσκουν οι καταναλωτές τις τιμές και σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες στα ζαχαροπλαστεία της χώρας, την ίδια στιγμή που οι επαγγελματίες εξηγούν πως το λειτουργικό τους κόστος έχει εκτοξευτεί κατά 100%.

Προς το παρόν πάντως, οι αγορές των καταναλωτών παραμένουν περιορισμένες, με τους επαγγελματίες να εκτιμούν ότι η κίνηση στα καταστήματα τροφίμων θα αρχίσει να «ζεσταίνεται» από την προσεχή Τρίτη και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα

cnn.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.