Δασικοί Χάρτες: Η Ραφήνα, ο Δήμαρχος και η «καυτή» επιστολή


Ο… αχός που ξεσήκωσε η εκ μέρους του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος ανάρτηση των νέων δασικών χαρτών είναι γνωστός. Σε ουκ ολίγα μέρη της Ελλάδας, κυριολεκτικά από άκρη σε άκρη, πάμπολλοι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, κλήθηκαν εν μία νυκτί να αποδείξουν ότι η περιουσία τους δεν ανήκει στην κοινωφελή κατηγορία του «δασικού»- ακόμη και όσοι έχουν σύμμαχό τους άλλες διοικητικές πράξεις που απαλλάσσουν τα ακίνητά τους από τον επιβαρυντικό χαρακτηρισμό, καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες! Ομοίως και διάφοροι Δήμοι και περιφέρειες

Φαίνεται δε ότι το αυτί των αρμοδίων στο Μαξίμου ίδρωσε ταχέως και με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, το όλο θέμα επιχειρήθηκε να “μαζευτεί”.

Απολύτως ενδεικτική των αντιδράσεων που σημειώθηκαν προηγουμένως, και συνεχίζονται ήταν η «καυτή» επιστολή που απέστειλε προ ημερών (31/3/2021) ο Δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς  προς τον υφυπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, αποτυπώνοντας το μπάχαλο και την προχειρότητα με την οποία φαίνεται να προχώρησαν οι διαδικασίες.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Η αποκατάσταση μιας υποχρέωσης στην Αγία Τριάδα (φωτό)

Τι λέει ο κ. Μπουρνούς; Ότι υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αν και υφίστανται προηγούμενες διοικητικές πράξεις αυτές δεν λήφθηκαν υπόψη από την Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής (με προϊστάμενο τον κ. Αναστάσιο Καλπαξίδη, στις πρόσφατες αναρτήσεις. Για παράδειγμα φέρνει περιοχή μεταξύ της Λεωφόρου Μαραθώνος και των ορίων του δήμου Πεντέλης για την οποία ήταν ήδη κατατεθειμένη απόφαση του Νομάρχη που επέτρεπε την πώληση τμημάτων της, αίροντας τις σχετικές απαγορεύσεις. Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «στην εν λόγω περιοχή έχει αναπτυχθεί οικισμός εκ του έτους 1916 (…) που σήμερα αριθμεί 4.000 κατοίκους με επίσημη ενορία, τέσσερα σχολικά συγκροτήματα και άλλες δημόσιες υποδομές». Όλα τα ανωτέρω, λέει ο Δήμαρχος Ραφήνας, η Διεύθυνση Δασών δεν τα έλαβε καθόλου υπόψη κατά παράβαση κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης!

Δείτε ακόμα:  Βαρύ πένθος για τον δημοτικό σύμβουλο Σπάτων Αρτέμιδος Γιώργο Αργυρό

Σημαντική λεπτομέρεια: Ο ίδιος ο Δήμος Ραφήνας- Πικερμίου προχώρησε σε έρευνα στο αρχείο της Υ.ΔΟΜ. και συνέλεξε τα απαραίτητα δικαιολογητικά των διοικητικών πράξεων οι οποίες είχαν… παραπέσει από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Δασών και δεν είχαν συμπεριληφθεί στις προηγούμενες αναρτήσεις, γλιτώνοντας τους δημότες, από κόστος και ταλαιπωρία.

Μακάρι να ήταν κι άλλοι Δήμαρχοι τόσο δραστήριοι!

Ο κ. Μπουρνούς αναφέρεται και σε «εξαφανισμένους» δρόμους, όπως για παράδειγμα η λεωφόρος Θεότοκου στην περιοχή Περιβολάκια Ραφήνας, η οποία αν και είναι ασφαλτοστρωμένη με πλάτος 20 μέτρων, δεν έχει αποτυπωθεί καθόλου στον αναρτημένο δασικό χάρτη!

Δείτε ακόμα:  Μεγάλο ενδιαφέρον από εταιρείες για τα έργα σε Ραφήνα, Πικέρμι & Νέα Μάκρη

«Οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας την πραγματική εικόνα, προστατεύοντας το περιβάλλον και απαλλάσσοντας συγχρόνως τους πολίτες από αδικαιολόγητες δαπάνες και ταλαιπωρία γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη κατατεθειμένες πράξεις διοίκησης με έωλα επιχειρήματα», αναφέρει καταλήγοντας.

Η στήλη πάντως αναρωτιέται: Τι σημαίνουν άραγε αυτά για τον απλό πολίτη και τα δικαιώματά του; Υπάρχει εν τέλει ασφάλεια δικαίου και “συνέχεια” του κράτους; Η ο καθένας κρατικός λειτουργός κάνει ότι θέλει;

Επιχειρηματολογία για τα αυτονόητα, είναι περιττή επιχειρηματολογία, θα πει κάποιος.

Ισχύει. Όχι όμως αν μένεις στην Ελλάδα.

euro2day.gr