Δασικοί χάρτες: Παράταση 6 μηνών και μείωση 50% στο τέλος για υποβολή αντιρρήσεων – Τι προβλέπει η τροπολογία

Την πολυπόθητη παράταση, διάρκειας 6 μηνών, προκειμένου το υπουργείο Περιβάλλοντος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους αναμορφωμένους δασικούς χάρτες, κάνοντας την αρχή με τη μείωση του κόστους υποβολής αντίρρησης κατά 50 % και τα πρόδηλα σφάλματα, φέρνει τροπολογία που κατατέθηκε χθες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Παραγωγή, εξαγωγή και διάθεση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του 0,2%» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρατείνεται από τη λήξη της, για 6 μήνες, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών. Πρόκειται για την ανάρτηση που γίνεται εντός του έτους και αφορά δηλαδή τους χάρτες στους όποιους έχουν συμπεριληφθεί λάθη του κράτους, οικιστικές πυκνώσεις κ.ο.κ.

Μάλιστα, για εκείνους που ζουν στο εξωτερικό, η παράταση επεκτείνεται κατά 20 ημέρες επιπλέον. Μέσω της τροπολογίας, καθορίζεται ακόμα ο χρόνος διενέργειας των διορθώσεων που εμπίπτουν σε κατηγορία πρόδηλου σφάλματος, οι οποίες υλοποιούνται και ενσωματώνονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες εντός της οριζόμενης προθεσμίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, «κατά των διορθώσεων επιτρέπεται η υποβολή αντιρρήσεων, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (άρθρο 15, Ν. 3889/2010), εντός της ανωτέρω προθεσμίας. Εάν η διόρθωση αφορά σε κυρωμένο τμήμα του δασικού χάρτη, ανακαλείται η απόφαση κύρωσης για το τμήμα που διορθώνεται».

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως αντιρρήσεις ή αιτήματα διόρθωσης προδήλου σφάλματος που έχουν υποβληθεί κατά αναρτηθέντων δασικών χαρτών και εμπίπτουν στις διορθούμενες εκτάσεις δεν εξετάζονται και το τυχόν καταβληθέν ειδικό τέλος επιστρέφεται στον δικαιούχο.

Αυτό που έχει επικοινωνήσει πολλάκις η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι πως χρειάζεται χρόνος ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες και να ξεμπλοκάρει το ζήτημα που έχει προκύψει, ενώ μέλημά της είναι να επιλυθούν τα όποια προβλήματα χωρίς κόστος και περαιτέρω ταλαιπωρία για τους πολίτες.

Κάτι τέτοιο αποτυπώνεται άλλωστε και στην αιτιολογική έκθεση, αφού, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, «είναι απαραίτητο να δοθεί ικανός χρόνος, πρωτίστως, για να διορθωθούν από τις Διευθύνσεις Δασών τα πρόδηλα σφάλματα, που διαπιστώθηκαν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και αφορούν στη διόρθωση οποιασδήποτε, τεχνικού ή καταγραφικού χαρακτήρα, εσφαλμένης απεικόνισης ή απόδοσης του περιεχομένου του δασικού χάρτη ή απόκλισης επί των υποβάθρων ή σε πράξεις της διοίκησης που δεν συμπεριελήφθησαν, τα οποία είτε παρεισέφρησαν και διέλαθαν των ελέγχων των οργάνων της Διοίκησης είτε δημιουργήθηκαν εξαιτίας της αλλαγής των χρησιμοποιούμενων κατά την κατάρτιση του χάρτη υποβάθρων, διασφαλίζοντας, με τον τρόπο αυτό, το κύρος του περιεχομένου του δασικού χάρτη και την αξιοπιστία της Διοίκησης».

Αναζητείται λύση για λάθος χαρακτηρισμούς

Τον Βόλο επισκέφτηκε χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση, όπου συναντήθηκε στο θεατράκι του Αναύρου με τους βουλευτές της Ν.Δ. Μαγνησίας, τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Αγοραστό, τους δημάρχους και τη δασάρχη, όπου συζήτησαν και αναμένεται να βρεθούν λύσεις για τους λανθασμένους χαρακτηρισμούς ενιαίων εκτάσεων που περιήλθαν με απόφαση επιτροπών απαλλοτριώσεων μετά από διανομή τσιφλικιών το 1920 και 1950 σε ακτήμονες. Μάλιστα, άλλα κομμάτια χαρακτηρίζονται ως ΑΑ (Ανέκαθεν άλλης μορφής) και άλλα παραπέμπονται σε φωτοερμηνεία αγνοώντας τη σχετική νομολογία δικαστηρίων που με τελεσίδικες αποφάσεις έχει αποφανθεί οριστικά.

Επί τάπητος έπεσαν επίσης τα προβλήματα με την προσκόμιση τίτλων κυριότητας λόγω καταστροφής των υποθηκοφυλακείων Αλμυρού και Μηλέων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τους ιδιοκτήτες να αποδείξουν την ιδιοκτησία τους. Αντιστοίχως, στην Αλόννησο υπήρχε το ζήτημα της ανυπαρξίας τίτλων, δεδομένου ότι εκεί οι μεταβιβάσεις γίνονταν «διά λόγου», όπως συνέβαινε και σε Κρήτη και Μάνη.

Τέλος, ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις και για τα ζητήματα με τις καστανιές μεγάλης ηλικίας που εμφανίζονται ως δασικής μορφής εκτάσεις, ενώ καλλιεργούνται επί δεκαετίες.

eleftherostypos.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.