Δεύτερη ζωή για τον ηγούμενο Εφραίμ – Πώς κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό

Στην Εθνική Οδό Λάρισας-Τρικάλων, σε μια καταπράσινη έκταση, ασθενείς όλων των ηλικιών δίνουν τη δική τους μάχη σε γνωστό κέντρο αποκατάστασης.

Το τελευταίο διάστημα ανάμεσά τους βρίσκεται και ένα ευρέως γνωστό πρόσωπο, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ καθώς το κέντρο ήταν ο ενδιάμεσος σταθμός του από τον Ευαγγελισμό προς το Αγιο Ορος. Οταν, στις 28 Μαΐου, το ελικόπτερο προσγειωνόταν στην Αθωνική Πολιτεία για να παραλάβει τον γέροντα που έπασχε ήδη 1 εβδομάδα από τον ιό, δεν τον συνόδευαν μόνο οι προσευχές αλλά και τα δάκρυα των μοναχών που φοβήθηκαν ότι μπορεί να μην τον ξαναδούν.

Οι εβδομάδες που ακολούθησαν στο νοσοκομείο άρχισαν να επιβεβαιώνουν τους φόβους τους καθώς η υγεία του παρουσίαζε συνεχή επιδείνωση και αλλεπάλληλες επιπλοκές, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, οι γιατροί να δίνουν στους στενούς του συνεργάτες πιθανότητα 20% να επιζήσει. Κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις όμως ο ηγούμενος, με τη χαρακτηριστική υπομονή του αλλά και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, υπό τις οδηγίες της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου, κατάφερε να βγει νικητής και να έχει την ευκαιρία για μια… δεύτερη ζωή.

Δεν πρόλαβε να εμβολιαστεί

Δείτε ακόμα:  "Το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο - Δεν χρειάζεται lockdown"

Λίγες ημέρες μετά την εισαγωγή του στον Ευαγγελισμό, ο ηγούμενος Εφραίμ παρουσίασε υψηλό πυρετό και αναπνευστική ανεπάρκεια παρότι οι γιατροί τού χορηγούσαν οξυγόνο υψηλής ροής, το γνωστό high flow oxygen. Τα υποκείμενα νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης που τον ταλαιπωρούν επιβάρυναν την κατάστασή του και κρίθηκε απαραίτητη η διασωλήνωσή του. Μέχρι τότε ο γέροντας είχε επαφή μέσω τηλεφώνου με τους δικούς του ανθρώπους και κυρίους με τους μοναχούς Ευδόκιμο και Αρσένιο που είχε αφήσει στο τιμόνι της Μονής, η οποία χρονολογείται από το δεύτερο μισό του 10ου αιώνα. Η διασωλήνωσή του προκάλεσε παγωμάρα στη Μονή καθώς παράλληλα ο Εφραίμ εμφάνισε νεφρική ανεπάρκεια με αποτέλεσμα να χρειαστεί αιμοκάθαρση και ακόμα χειρότερα σηπτικό σοκ που παρατηρείται σε ορισμένα βαριά περιστατικά της νόσου. Εκείνες τις ημέρες σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε και η Τίμια Ζώνη στον Ευαγγελισμό καθώς εκτιμήθηκε ότι ο ηγούμενος διανύει τις τελευταίες στιγμές του. Ηδη είχε υποβληθεί και σε τραχειοστομία ενώ η παρατεταμένη ακινησία επιβάρυνε την ούτως ή άλλως κρίσιμη κατάστασή του. Απορία πάντως είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ο γέροντας δεν είχε εμβολιαστεί παρότι έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και κόλλησε τον ιό μέσα στη Μονή από εξωτερικό επισκέπτη. Σύμφωνα με το περιβάλλον του πάντως, είχε πρόθεση να κάνει το εμβόλιο, ωστόσο δεν πρόλαβε, με αποτέλεσμα να μολυνθεί.

Δείτε ακόμα:  Γεωργιάδης για Σερβετάλη: Αφήνει ανέργους συναδέλφους του επειδή δεν περνάει το δικό του

Μιλάει για θαύμα

Ο ίδιος ο ασθενής ωστόσο, με τη βοήθεια των γιατρών, που του προσάρμοζαν συνεχώς τη φαρμακευτική αγωγή, εμφάνισε σημάδια αντίδρασης παρά τη γενικευμένη απαισιοδοξία. Είχε διασωληνωθεί στις 4 Ιουνίου, παραμονή των γενεθλίων του, καθώς την επόμενη ημέρα έκλεινε τα 65 του χρόνια και απέδειξε πως είχε θέληση να ζήσει.

Σταδιακά η κατάστασή του σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια άρχισε η πολυπόθητη βελτίωση με αποτέλεσμα να αποσωληνωθεί και να αποκατασταθεί η τραχειοστομία. Η μακρά νοσηλεία του ωστόσο που πλησίασε τους δυο μήνες, του άφησε κινητικά και άλλα προβλήματα γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Κέντρο Αποκατάστασης της Λάρισας, μετά το εξιτήριό του από τον Ευαγγελισμό. Εκεί άρχισε να ξανακάνει τα πρώτα του βήματα και σήμερα περπατάει περίπου 800 μέτρα την ημέρα, ενώ μιλάει και αρκετά λεπτά όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του στον «Ε.Τ.». Στο πλευρό του βρίσκονται συνεχώς οι μοναχοί Ευδόκιμος και Αρσένιος που τον ενημερώνουν για τα θέματα της Μονής, καθώς ο γέροντας θέλει να γνωρίζει τα πάντα.

Δείτε ακόμα:  Ο οδηγός του λεωφορείου σκοτώθηκε ακαριαία - Τρομακτική εικόνα στη Βουλγαρία με τα στοιβαγμένα πτώματα

Ο ίδιος στους δικούς του ανθρώπους κάνει λόγο για «θαύμα» που τον επανάφερε στη ζωή αφού οι γιατροί τον είχαν ξεγραμμένο. Με μηνύματα επικοινωνεί και με όλους τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την εξέλιξη της υγείας του αλλά και τους συνεργάτες του μοναστηριού που έχει αναπτύξει πλούσια εμπορική δραστηριότητα με προϊόντα του Αγίου Ορους. Η αποθεραπεία του στο κέντρο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και στο απόλυτα γαλήνιο περιβάλλον που ζει, σχεδιάζει ξανά τη ζωή του και το πρόγραμμά του για το επόμενο διάστημα, σίγουρος ότι ο Θεός τού έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία.

eleftherostypos.gr