Δεν δίνουν λογαριασμό στην ΕΡΤ οι πάροχοι ενέργειας – Εξώδικα από την κρατική ραδιοτηλεόραση

«Γκρίζα ζώνη» η απόδοση του ανταποδοτικού τέλους από το 2019 έως και σήμερα

Σε εξώδικα προχώρησε η διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης για τη μη καταβολή του ανταποδοτικού τέλους από τους παρόχους προς την ΕΡΤ. Η νομοθεσία, όπως είναι σήμερα, επιτρέπει στους παρόχους, με το επιχείρημα των απλήρωτων λογαριασμών, να μη δίνουν… λογαριασμό και να μην αποδίδουν το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττουν στην ΕΡΤ, αν και λαμβάνουν προμήθεια για την υπηρεσία αυτή (0,5%).

Οι παρατηρήσεις των ορκωτών για το… κενό

Πριν από… τέσσερα χρόνια η στήλη αποκάλυψε το πρόβλημα, δημοσιεύοντας τις παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών επί του ισολογισμού της ΕΡΤ. Για τη χρήση του 2019 εκφράζουν «επιφύλαξη» στην Έκθεση Ελέγχου, η οποία «αφορά τη μη απόκτηση επαρκών ελεγκτικών τεκμηρίων για την επαλήθευση του ακριβούς ύψους των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 189,6 εκατ. ευρώ, καθώς και την επάρκεια της σχηματισμένης πρόβλεψης ύψους 45,1 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος, όπου κατά την 31/12/2019 ανερχόταν στο ποσό των 100,1 εκατ. ευρώ».

Στην οικονομική χρήση του 2021 οι ορκωτοί εξέφραζαν την επιφύλαξή τους «για την επαλήθευση του ακριβούς ύψους των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος ύψους 188,3 εκατ. ευρώ, καθώς και την επάρκεια της σχηματισμένης πρόβλεψης ύψους 48,8 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών από τη μη ρευστοποίηση μέρους των απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος, όπου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 ανερχόταν στο ποσό των 114,5 εκατ. ευρώ». Και για το οικονομικό έτος 2022 οι ορκωτοί σημείωναν πως «από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να συγκεντρώσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια προκειμένου να επαληθεύσουμε, το ακριβές ύψος των εσόδων από το ανταποδοτικό τέλος του Ν. 4173/2013, το οποίο ανέρχεται σε 190,7 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο η εταιρεία λογιστικοποιεί με βάση τις εκκαθαρίσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και την αρχή του δεδουλευμένου» και επισήμαιναν την επιφύλαξή τους «για την επάρκεια της πρόβλεψης που έχει πάρει η ΕΡΤ ύψους 51,4 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ζημιών από τη μη είσπραξη απαιτήσεων από το ανταποδοτικό τέλος, συνολικού ποσού 122 εκατ. ευρώ».

Η αρχή του προβλήματος για το πραγματικό μέρος των εσόδων που αποδίδουν οι πάροχοι ενέργειας στην ΕΡΤ ξεκινάει το 2019, επί κυβέρνησης της ΝΔ. Και έρχεται ως αποτέλεσμα των αποφάσεων των παρόχων ενέργειας να διαγράψουν από τους ισολογισμούς τους τα ποσά που δεν είχαν εισπράξει, αφήνοντας κενό όμως στα προσδοκώμενα έσοδα της ΕΡΤ επί του ανταποδοτικού.

Τα προβλήματα του «νόμου Λιβάνιου»

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η κυβέρνηση ψήφισε το άρθρο 47 του «νόμου Λιβάνιου» (4779/2021) που αναφέρει ότι «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το ανταποδοτικό τέλος, που δεν καταβάλλονται από τους υπόχρεους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, εισπράττονται από την ΕΡΤ ΑΕ με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων». Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε Μάρτιο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να στέλνουν στην ΕΡΤ εκκαθαριστική κατάσταση, με στοιχεία για τις συνολικές χρεώσεις ανταποδοτικού τέλους.

Η εκκαθαριστική κατάσταση πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από έκθεση ορκωτού ελεγκτή περί της ορθότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων και μετά την αποστολή της εκκαθαριστικής κατάστασης στην ΕΡΤ οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας διαγράφουν από τις απαιτήσεις τους τις περιπτώσεις ανείσπρακτων ποσών! Από τότε η στήλη είχε υπογραμμίσει πως η διάταξη πρακτικά σημαίνει πως η ΕΡΤ θα έχει απώλειες στα αναμενόμενα έσοδα. Κανείς, όμως, δεν ήθελε να δώσει λύση στο πρόβλημα τότε. Σήμερα, όσο παραμένει, επηρεάζει την οικονομική εικόνα της ΕΡΤ, η οποία στην πράξη δεν μπορεί να απαιτήσει το μη αποδιδόμενο ανταποδοτικό τέλος από τους παρόχους με τον ίδιο τρόπο που το ζητούν οι ΟΤΑ από τους παρόχους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.