ΔΕΘ: Επιδότηση ρεύματος και αυξήσεις σε συντάξεις, κατώτατο μισθό – Τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπορεί ο χρόνος να μετρά ήδη αντίστροφα για την οριστικοποίηση των μέτρων που περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά το ακριβές του περιεχόμενο παραμένει σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς εξαρτάται από τις τιμές της ενέργειας που θα καθορίσουν το κονδύλι το οποίο θα διατεθεί εντέλει για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως απόλυτη προτεραιότητα, καταδεικνύοντας τα περιθώρια που υπάρχουν για άλλες παρεμβάσεις.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της σύνταξης του πακέτου της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ πολλά κρίνονται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τρία σημαντικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι ενδεχομένως να περιοριστεί στην περίπτωση κατά την οποία συνεχίσουν να τείνουν αυξανόμενες οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, τα οκτώ μέτρα που έχουν «κλειδώσει» και αναμένεται να ανακοινωθούν είναι:

επιδότηση ρεύματος
τέλος της έκτακτης εισφοράς
αύξηση συντάξεων 5% – 6%
κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ
αύξηση επιδόματος θέρμανσης
επιταγή ακρίβειας
φθηνή στέγη σε νέους
μειώσεις φόρων

Ανάχωμα για την κοινωνία αλλά όχι δημοσιονομικός εκτροχιασμός

«Κουμπαρά» για την υλοποίηση των μέτρων θ’ αποτελέσουν τα έσοδα από τη θετική πορεία των εξαγωγών και των επενδύσεων, οι αυξημένες καταθέσεις και η εξαιρετική πορεία του τουρισμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι παρεμβάσεις να λειτουργήσουν μεν ως αποτελεσματικό ανάχωμα στην ακρίβεια που πλήττει τους πολίτες χωρίς όμως να διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα και να ναρκοθετηθούν – όπως είπε ο Πρωθυπουργός – οι εθνικές αναγκαιότητες, καθώς αυτό θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές οι οποίες ήδη πιέζουν τα ομόλογα της γειτονικής Ιταλίας κι ενώ εκκρεμεί ο στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Ελπίδες από την αφύπνιση της Ευρώπης

Η κυβέρνηση πάντως στρέφει με ενδιαφέρον το βλέμμα της στην Ευρώπη, καθώς η έστω και καθυστερημένη αφύπνισή της μπροστά στον ενεργειακό εφιάλτη που προοιωνίζονται τα στοιχεία για το χειμώνα, γεννά ελπίδες ότι μπορεί να προχωρήσει γρήγορα μία δραστική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων στην αγορά ενέργειας βάζοντας φρένο στο ξέφρενο ράλι των τιμών. Μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, την οποία ο Πρωθυπουργός προτείνει εδώ και 7 μήνες με αιχμή το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση των τιμών του από εκείνες της ηλεκτρικής ενέργειας, που τώρα εξετάζει σοβαρά η Κομισιόν στο πλαίσιο του διπλού πακέτου επείγουσας παρέμβασης και πιο μακροπρόθεσμης.

Η στροφή 180 μοιρών που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλάζοντας ρότα στο «δυσκίνητο υπερωκεάνιο» μπορεί να απελευθερώσει δημοσιονομικό χώρο για άλλες παρεμβάσεις στήριξης των κοινωνιών. Ιδίως αν το πλαφόν συνοδευτεί από ένα Ταμείο ενίσχυσης των εθνικών οικονομιών για την υλοποίηση μέτρων στήριξης, τότε ο χώρος που θα αποδεσμευτεί θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Κυβερνητικός παράγοντας πάντως τόνιζε στο Reader πως σε κάθε περίπτωση η ταχύτητα είναι μείζονος σημασίας, καταδεικνύοντας την ανάγκη οι αποφάσεις να ληφθούν εντός του έτους, ώστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο να έχει αποδεσμευτεί δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα και παράλληλα να διευκολυνθεί η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ που έχει η Ελλάδα για το 2023.

reader.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.