Διαδραστική & βιωματική εκπαίδευση μαθητών για την οδική ασφάλεια στο Δημοσθένειο Λύκειο Παιανίας

Στο Δημοσθένειο Λύκειο στην Παιανία για την πολύ σημαντική δράση με αντικείμενο την οδική ασφάλεια που υλοποιείται πιλοτικά στα σχολεία της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης από την Περιφέρεια Αττικής και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» βρέθηκε σήμερα ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός. Πρόκειται για μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών, έχει τίτλο «Κάν’ το Σωστά – Μπορείς» και εδράζεται στο τρίπτυχο «Μαθαίνω – Προσέχω – Νοιάζομαι». Παρόντες στη δράση ήταν ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Κοινωνικής Προστασίας Κλειώ Ανδρέου, ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιώργος Δάβαρης, καθώς και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Β. Δανέλλη-Μυλωνά.

Μέσω του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες διδάσκονται στη θεωρία και στην πράξη τις αρχές της οδικής ασφάλειας και ασφαλούς συμπεριφοράς στο δρόμο. Ενημερώνονται αναλυτικά και διαδραστικά, τόσο για τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων, όσο και για την ευθύνη που βαραίνει κάθε οδηγό όταν πιάνει το τιμόνι. Συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών μέθης, ανατροπής και πρόσκρουσης οχήματος υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων στελεχών του ΙΟΑΣ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας «Κάν’ το Σωστά. Μπορείς» είναι εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας και έχει σχεδιαστεί από έμπειρους εκπαιδευτικούς και ειδικούς συγκοινωνιολόγους. Υλοποιείται από εκπαιδευμένο προσωπικό του ΙΟΑΣ, διαρκεί 4 περίπου διδακτικές ώρες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Κατά την πρακτική εκπαίδευση, πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες όπου χρησιμοποιούνται:
– Προσομοιωτής ανατροπής αυτοκινήτου: Όχημα φυσικού μεγέθους το οποίο περιστρέφεται 360ο γύρω από το διαμήκη άξονά του. Παρόλο που η ταχύτητα ανατροπής είναι χαμηλή, ο προσομοιωτής περνά με μεγάλη αμεσότητα, μηνύματα για την αξία της χρήσης ζώνης.
– Προσομοιωτής Πρόσκρουσης: Η κατασκευή προσομοιώνει εμπρόσθια σύγκρουση με μικρή ταχύτητα. Παρόλα αυτά, η δύναμη που ασκείται στο σώμα των χρηστών κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν πως η σύγκρουση ήταν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζώνης ασφαλείας.

– Γυαλιά Προσομοίωσης Μέθης: Αλλοιώνουν το οπτικό πεδίο του χρήστη, προσομοιάζοντας πως βλέπει όταν είναι υπό επήρεια αλκοόλ. Ο χρήστης καλείται να ολοκληρώσει απλές διαδικασίες φορώντας τα, όπως το να περπατήσει με μικρά βήματα γύρω από κώνους.

Στην παρέμβασή του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Αυγερινός ανέφερε:

«Μία πολύ σημαντική και ωφέλιμη δράση έχει ξεκινήσει και υλοποιείται πιλοτικά στα σχολεία μας από την Περιφέρεια Αττικής με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη μας Γιώργου Πατούλη και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς». Αποτελεί μια εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και μαθητριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την οδική ασφάλεια.

Στην Περιφέρεια Αττικής κατανοούμε ότι χτίζεις σωστούς οδηγούς και οδηγική συνείδηση και συμπεριφορά από νωρίς, από την σχολική ηλικία. Με αυτή τη δράση τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να διδάσκονται τις αρχές της οδικής ασφάλειας στη θεωρία και στην πράξη, συμμετέχοντας σε βιωματικές δραστηριότητες με τη χρήση προσομοιωτών.

Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό και εφαρμόζεται καταρχήν σε 25 σχολεία της Αττικής, ένα από τα οποία είναι και το δικό σας σήμερα, ενώ στόχος μας είναι να εφαρμοστεί, ως απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης, αν είναι δυνατόν σε όλα τα σχολεία. Ως Περιφερειακή Αρχή επιμένουμε ότι πρέπει η Οδική Παιδεία να καταστεί υποχρεωτική, ως αυτοτελές μάθημα, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.