Διάσημα ρολόγια επιφανών ανδρών

Το ρολόι κάνει κάτι παραπάνω από το να μετρά απλώς τον χρόνο. Ένα κομψό ρολόι μπορεί να είναι ένδειξη ισχύος, ειδικά αν βγαίνουν περιορισμένα και συλλεκτικά κομμάτια του ή ακόμη ένδειξη πλούτου. Ενίοτε είναι συνυφασμένα με τον αεικίνητο και δραστήριο ιδιοκτήτη τους ή με το στυλ και την κομψότητα, που αυτός αποπνέει. Εν ολίγοις υπάρχουν κάποια ρολόγια, που είναι απλώς τέλεια.

Μπορεί να τα  φόρεσαν style icons, άλλα μπορεί να άφησαν το στίγμα τους στον κινηματογράφο είτε να είναι προικισμένα με ένα υπέροχο σχέδιο. Σε κάθε περίπτωση ξεχωρίζουν για πολλούς λόγους και ακόμη και στην περίπτωση, που είναι μεταχειρισμένα ρολόγια δε χάνουν την αξία τους. Τουναντίον, αν το πρώτο χέρι που τα φόρεσε, υπήρξε κάποιος σημαντικός άνδρας της πολιτικής ή διαπρεπής ηθοποιός. Διάφορες, από τις κραταιές στον χώρο της ωρολογοποιίας, μάρκες εμπνεύστηκαν κάποια από τα κομμάτια στα οποία θα αναφερθούμε ακόλουθα. Εκείνες με τη σειρά τους συνέδεσαν την πορεία τους με αυτά. Κατέληξαν έτσι να συμβολίζουν το καλό γούστο και την εκτίμηση για τα φίνα πράγματα στη ζωή για όποιον τα φορούσε.

Paul Newman & Rolex Daytona: Βίοι παράλληλοι

Αν για τους Αστυνομικούς της Νέας Υόρκης οι Αμερικάνοι συνηθίζουν να λένε «New Yorks’ finest», για το συγκεκριμένο ρολόι μπορεί να πει κανείς, παραφράζοντας, ότι είναι αδιαμφισβήτητα «Rolex’s finest». Η εταιρεία λάνσαρε για πρώτη φορά, το συγκεκριμένο μοντέλο, το όνομα του οποίου είναι εμπνευσμένο από την ομώνυμη Αμερικάνικη φυλή, το 1963. Με τον καλαίσθητο και ταυτόχρονα λειτουργικό σχεδιασμό του προκάλεσε αίσθηση σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το έχουν μιμηθεί άπειρες φορές.

Η ιστορία, που το συνοδεύει γνωστή: Η ηθοποιός και σύζυγος του διάσημου ηθοποιού, Joanne Woodward, το 1968 του χάρισε το συγκεκριμένο ρολόι. Η ίδια δεν αρέσκονταν στη γρήγορη οδήγηση και την ταχύτητα, οπότε ζήτησε να χαράξουν πάνω στο ρολόι τη φράση: «ΝΑ ΟΔΗΓΕΙΣ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΕΓΩ». Ο ηθοποιός από εκείνη τη στιγμή ως και την ημέρα του θανάτου του, φορούσε το ρολόι του κάθε μέρα, σε βαθμό που το ρολόι έγινε πια συνώνυμο με εκείνον. Σήμερα είναι ο πιο δημοφιλής συλλεκτικός χρονογράφος. Εδώ το ότι υπήρξε προϊδιόκτητο δεν αποτελεί μειονέκτημα ούτε θα μπορούσε να μειώσει την αξία του. Βέβαια και το συγκεκριμένο ρολόι δε θα μπορούσε να το βρει κανείς αναζητώντας «Rolex μεταχειρισμένα». Θα μπορούσε να το βρει σε μια μεγάλη δημοπρασία το 2016, οπότε και δημοπρατήθηκε από τον πρώην σύντροφο της κόρης του ηθοποιού έναντι του αστρονομικού ποσού των 17,752,500$!

Ο ήρωας της Rolex

Αντικρίζοντας κανείς τον προηγούμενο τίτλο θα ανέμενε κάτι σαν μασκότ ή κάποιον δημοφιλή ηθοποιό. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ποια είναι η ηγετική μορφή ιστορικής σημασίας, που η ίδια η Rolex αποκαλούσε «ήρωά της». Δεν είναι άλλος από τον Dr. Martin Luther King, ο οποίος όπως και ο Winston Churchill, φορούσε ένα Rolex Datejust. Με τη μόνη διαφορά, ότι το ρολόι του Martin Luther King, έφερε ένα από τα 3 χρυσά ρολόγια με μπρασελέ επετειακής έκδοσης. Τα άλλα δύο ήταν το Oyster & to President. To μπρασελέ αποτελούνταν από εύκαμπτο σύνδεσμο 5 κομματιών και διέθετε ένα κομψό, κρυφό κούμπωμα. Αυτό το ρολόι και μόνο λόγω του μεγέθους της προσωπικότητας που το φορούσε, δε θα μπορούσε να καταταχθεί στα κλασικά προιδιόκτητα ρολόγια rolex και σαφώς η αξία του υπερβαίνει τα συνηθισμένα.

James Bond και Omega Seamaster: Ένα ακατανίκητο δίδυμο

Πηγαίνοντας σε έναν άλλο μύθο του κινηματογράφου, τον James Bond, θα δούμε στο χέρι του ηθοποιού που τον υποδύεται, Daniel Craig, ένα Omega Seamaster. Η εν λόγω εταιρεία λάνσαρε πρώτη το 1948 το πρώτο ρολόι κατάλληλο για καταδύσεις, η δημοτικότητα του οποίου εκτοξεύθηκε κατακόρυφα το 1950. Μάλιστα η εταιρεία με το συγκεκριμένο ρολόι και τη συνεργασία της με τη σειρά ταινιών James Bond πήρε τη μερίδα του λέοντος στην αγορά νικώντας -τουλάχιστον σε επίπεδο μάρκετινγκ- τον ανταγωνισμό.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σε κάθε δημοπρασία ρολογιών, που έχουν φορέσει εκάστοτε ηθοποιοί, που υποδύθηκαν τον διάσημο υπερ-πράκτορα. Παράδειγμα το ρολόι που φορούσε ο Daniel Craig στην ταινία Casino Royal και τον βοήθησε να αναδυθεί από τον βυθό. Πρόκειται για ειδική έκδοση του Planet Ocean 2900.50.91, που δημοπρατήθηκε το 2006 για $255,565, το μεγαλύτερο ποσό για το οποίο έχει δημοπρατηθεί οποιοδήποτε Bond ρολόι.

Η γοητεία των προϊδιόκτητων ρολογιών

Οι αστικοί μύθοι λένε, ότι κοσμήματα, ρολόγια ή και αντικείμενα που έχουν περάσει από διάφορους ιδιοκτήτες φέρουν την ενέργειά τους. Ίσως είναι αλήθεια ίσως είναι και η απαραίτητη ιστορία, που πρέπει να συνοδεύει αυτά τα ρολόγια για να αυξήσει τη γοητεία τους. Τα ρολόγια επιφανών ανδρών μπορεί να μην είναι εύκολα διαθέσιμα, παρά μόνο να εντοπίζονται σε ακριβές δημοπρασίες, παρόλα αυτά και σε ένα έγκριτο ενεχυροδανειστήριο μπορεί να βρει κανείς ρολόγια των πιο εμβληματικών εταιρειών σε διάφορες εκδόσεις τους. Από Rolex μέχρι Cartier και από Piguet μέχρι Patek Philippe όλα κρύβουν την τελειότητα στη λειτουργία και τον εμπνευσμένο σχεδιασμό αναζητώντας τον επόμενο ιδιοκτήτη.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.