Διαξιφισμοί και κόντρες στην Ειδική Συνεδρίαση για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Δήμου Ραφήνας


Ο κ. Μπουρνούς πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στον δήμο Ραφήνας, ανακοίνωσε πως ο Δήμος μας είναι από σήμερα ένας από τους τέσσερις δήμους που υπέγραψαν για την μονάδα βιοαποβλήτων στο Μαρκόπουλο.


Σχετικά με το θέμα της συνεδρίασης είπε πως κατατίθεται σήμερα ένας ακόμα πλεονασματικός ισολογισμός, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Ο δήμος εμφανίζει κερδοφορία, αν και παράγει σημαντικό έργο και έχει ληφθεί η απόφαση για μείωση δημοτικών τελών.

Ο κ. Βασιλόπουλος ρώτησε πως εννοούμε την κερδοφορία, όταν ο δήμος δεν παρουσιάζει κέρδη αλλά επανεπενδύει για τους δημότες του. Επίσης ρώτησε αν ο αντιδήμαρχος οικονομικών είναι ο ίδιος ο δήμαρχος, και αν μπορεί να κάνει την εισήγηση εκείνος.

Ο κ. Τσαγκαράκης ρώτησε ποιο είναι το πλεόνασμα με τον κ. Μπουρνούς να απαντά πως το πλεόνασμα είναι στα 691.177,93 ευρώ, ενώ στον κ. Βασιλόπουλο απάντησε πως όταν φεύγει από το σπίτι του κουβαλάει μαζί του όλες τις ιδιότητες, από του απλού πολίτη μέχρι του δημάρχου, οπότε δεν χρειάζεται να απαντήσει.

Ο κ. Φαφούτης στην τοποθέτηση του ανέφερε πως αν και αναφέρθηκε ο δήμαρχος στην παραγωγή έργου, εκείνος διαφωνεί, όπως επίσης όσον αφορά την μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις ανέφερε πως έχουν υπάρξει προβλήματα με την δήλωση των τετραγωνικών. Επίσης ρώτησε γιατί δεν αποπληρώνεται μεγαλύτερο μέρος από τα δάνεια που έχει πάρει ο δήμος, από την στιγμή που υπάρχει πλεόνασμα.

Ο κ. Βασιλόπουλος συμφώνησε με τον κ. Φαφούτη ότι δεν έχει δει έργα υποδομών και ανέφερε πως βλέπει στοιχειώδης και μόνο δράσεις της δημοτικής αρχής.

Ο κ. Τσαλαπατάνης ανέφερε πως η παράταξη του δεν έχει στο σκεπτικό της ότι οι δήμοι θα πρέπει να λειτουργούν με επιχειρηματικά αλλά με κοινωνικά κριτήρια. Είπε πως όπως δεν έχει ψηφίσει τον προϋπολογισμό, έτσι δεν θα ψηφίσει τον ισολογισμό.

Ο κ. Μπουρνούς απαντώντας στον κ. Τσαλαπατάνη είπε πως η παρούσα δημοτική αρχή, κάθε χρόνο μειώνει τα δημοτικά τέλη, όπως επίσης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να διαγράψει τα δημοτικά τέλη των πυρόπληκτων και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει κάποιο «πλήγμα» στον προϋπολογισμό του δήμου.

Στον κ. Βασιλόπουλο απάντησε πως δεν μπορεί να επικαλεσθεί το αίσθημα των πολιτών, αλλά μόνο των ψηφοφόρων του ενώ στον κ. Φαφούτη όσο αφορά τα έργα ανέφερε πως έγινε τεράστια επένδυση στο δίκτυο ύδρευσης με την αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων, στις σχολικές μονάδες, στον Πολιτισμό, που χωρίς ο δήμος να πάρει κανένα δάνειο ολοκλήρωσε το Πνευματικό Κέντρο ενώ σύντομα θα εγκατασταθεί ο εργολάβος για την ολοκλήρωση του Αμφιθεάτρου, για την δωρεάν δημοτική συγκοινωνία, τα αντιπλημμυρικά που θα γίνουν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, για το Κολυμβητήριο της Ραφήνας, που σήμερα είναι μία νόμιμη εγκατάσταση αφού λύθηκαν τα προβλήματα και οι ατασθαλίες που είχαν γίνει από προηγούμενες δημοτικές αρχές, το οδοφωτισμό, που σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των νέων φωτιστικών τύπου led, και τόσα άλλα έργα που κάποιοι επιμένουν να μη τα βλέπουν.

Όλα τα παραπάνω έχουν γίνει με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου τις οποίες εφαρμόζουν οι υπάλληλοι του δήμου.

Ο κ. Φαφούτης μάλλον θέλει ένα άλλο δήμο, παλαιότερων ετών, όπως είπε χαρακτηριστικά.Τέλος είπε πως το δίκτυο ύδρευσης του δήμου είναι ένα από τα πιο σύγχρονα στη χώρα, ενώ όσο αφορά το πλεόνασμα δεν δίνεται σε μέρισμα, αλλά σε έργα.

Ο κ. Φαφούτης στη δευτερολογία του είπε ότι γίνεται επαναπλασάρισμα παλαιότερων έργων και πως οι συντηρήσεις των δικτύων ύδρευσης δεν αποτελεί έργο αλλά συντήρηση που οφείλει να κάνει ο δήμος.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως προφανώς έχουν γίνει πράγματα από τη δημοτική αρχή, όμως δεν έχει κάνει περισσότερα από τα αυτονόητα, ενώ ο κ. Τσαλαπατάνης είπε πως η αξία των έργων που γίνεται, γίνεται με τριπλάσια φορολογία.

Ο κ. Παλπατζής πήρε τον λόγο και απαντώντας στον κ. Φαφούτη, είπε πως στην ύδρευση δεν γίνονται μόνο συντηρήσεις αλλά και έργα επεκτάσεων δικτύου και αντικαταστάσεις αντλιών. Να μη τα ισοπεδώνουμε όλα, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουρνούς απαντώντας στον κ. Τσαλαπατάνη είπε πως όσα ανέφερε αφορούν την κεντρική κυβέρνηση, ενώ ο κ. Βασιλόπουλος από τη μία λέει ότι δεν γίνεται έργο και από την άλλη πως λύνονται προβλήματα. Τι από τα δύο τελικά ισχύει;

Στην ψηφοφορία, οι κ.κ Φαφούτης, Κατσούδα, Τσαλαπατάνης, Βασιλόπουλος και Ζαφειρόπουλος ψήφισαν κατά.

Λήψη απόφασης περί έγκρισης της 417/2018 απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά τον Απολογισμό και Ισολογισμό, Αποτελέσματα χρήσεως, Προσαρτήματος Ισολογισμού και της Έκθεσης Διαχείρισης της Οικονομικής Επιτροπής του Οικονομικού Έτους (χρήσεως) 2017.

Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία 12 υπέρ, 5 κατά


Διαβάστε επίσης