Δίκη Λιγνάδη: Κατέθεσε ο τέταρτος καταγγέλλων -«Με βίασε δύο φορές στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο»

Με την κατάθεση του 4ου καταγγέλλοντα συνεχίστηκε η δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Ο 25χρονος άνδρας ουκρανικής καταγωγής κατέθεσε στο δικαστήριο ότι την άνοιξη του 2015, λίγους μήνες πριν την ενηλικίωσή του, ο σκηνοθέτης τον βίασε δύο φορές στο διαμέρισμά του στο Μεταξουργείο. Εκείνη την περίοδο ο ανήλικος ήταν φιλοξενούμενος του σκηνοθέτη, καθώς στο σπίτι του αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα.

Ο καταγγέλλων ξεκίνησε την κατάθεσή του στο δικαστήριο μιλώντας για το πώς γνωρίστηκε με τον σκηνοθέτη.

«Περίπου στα τέλη Γενάρη του 2015 ήμουν στην πλατεία του Αγίου Παύλου με έναν φίλο μου. Μας είπε «τι κάνετε;». Λίγες μέρες μετά μου έστειλε αίτημα φιλίας και το έκανα δεκτό, γιατί μου αρέσουν οι τέχνες. Μιλήσαμε, μερικά μηνύματα και μετά μου ζήτησε να βρεθούμε. Δέχτηκα. Συναντηθήκαμε αρχές Φλεβάρη σε κάτι γενέθλια», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Γιατί πήγατε;

Μάρτυρας: Γιατί ήθελα να γνωρίσω έναν άνθρωπο των τεχνών. Οι παρέες μου ήταν διάφορων ηλικιών. Ήθελα να γνωρίσω κάτι διαφορετικό.

Ο μάρτυρας μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζε στο σπίτι του, ότι τον χτυπούσε άγρια ο πατέρας του, ότι οι γονείς του ήταν αλκοολικοί, ότι η μητέρα του εκείνη την περίοδο τον είχε αφήσει μόνο. Εκείνος, δεν μιλούσε σε κανέναν, ούτε στους συμμαθητές του.

«Είχα μάθει να μην μιλάω για τα προβλήματά μου. Ήμουν πολύ κλειστός άνθρωπος», ανέφερε στο δικαστήριο.

Πρόεδρος: Τα είπατε στον κατηγορούμενο;

Μάρτυρας: Ναι, σε μια παράσταση στην Κυψέλη. Μου είπε ότι θέλει να μάθει για μένα κάποια πράγματα. Σκέφτηκα ότι ίσως να με καταλάβαινε επειδή ήταν της τέχνης και μεγαλύτερος. Του εξήγησα για τα προβλήματα στο σπίτι. Μετά από λίγα λεπτά σιωπής μου είπε να πάω να μείνω σε αυτόν, ότι θα έχω την ελευθερία μου, γιατί όλη τη μέρα λείπει και μόνο το βράδυ έρχεται. Ένιωσα εμπιστοσύνη, είπα ότι είναι μια ευκαιρία για μια καινούργια αρχή στη ζωή μου, να μπορέσω να τελειώσω το σχολείο.

Πρόεδρος: Πώς τον εμπιστευτήκατε;

Μάρτυρας. Επειδή ήταν μεγαλύτερος και μου μιλούσε για δικές του εμπειρίες κακοποίησης. Έχω δεχτεί πολύ κακοποίηση, ξύλο, αφαγία…

Πρόεδρος: Στο σχολείο δεν σας έβλεπαν;

Μάρτυρας: δεν νομίζω ότι ασχολιόταν κανείς. Δεν ήταν εμφανή τα σημάδια κακοποίησης ήταν πάντα κρυφά.
Όπως είπε ο νεαρός άνδρας αφού είχαν προηγηθεί το πολύ έξι συναντήσεις με τον σκηνοθέτη στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 εγκαταστάθηκε στο σπίτι του Δ. Λιγνάδη.

«Μου έδωσε κλειδιά του σπιτιού κάποια στιγμή. Έτρωγα εκεί, ένιωθα άσχημα που δεν μπορούσα να προσφέρω. Μου άφηνε χρήματα να αγοράζω τρόφιμα και μαγείρευα. Άρχισα να καθαρίζω, βοηθούσα στο σπίτι, ένιωθα υποχρέωση. Αρχικά το έκανα από μόνος μου, μετά μου το ζητούσε».

Πρόεδρος: Σας είχε ζητήσει κάτι για την προσφορά στέγης;

Μάρτυρας: Όχι.

Πρόεδρος: Σας πρόσφερε ναρκωτικά;

Μάρτυρας: Μια φορά μου είχε δείξει ένα σακουλάκι με χασίς. Το κάπνισε με τους φίλους του, εγώ δεν έχω κάνει ποτέ χρήση.

Ο μάρτυρας είπε ότι φιλοξενήθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2015. Ο Δ. Λιγνάδης ήταν πολύ ευγενικός, αλλά άρχισε να αλλάζει μετά την ενηλικίωσή του το καλοκαίρι του 2015 και να του κάνει «ψυχολογικό πόλεμο» να πιάσει δουλειά. Εκείνος του έλεγε πως έπρεπε πρώτα να τακτοποιήσει τα χαρτιά του ως αλλοδαπός, τα οποία όμως, τα κρατούσε η μητέρα του.

Στις αρχές Μαρτίου 2015 και ενώ είχε εγκατασταθεί μόλις λίγες ημέρες πριν στο διαμέρισμα του σκηνοθέτη, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι υπέστη την πρώτη βίαιη σεξουαλική επίθεση από τον Δ. Λιγνάδη. «Δεν είχα κοιμηθεί ποτέ με τον κατηγορούμενο», είπε στο δικαστήριο και περιέγραψε πως την επίμαχη βραδιά έλεγε στον σκηνοθέτη ότι έχει πειραματιστεί σεξουαλικά και με τα δύο φύλα, αλλά δεν έχει ολοκληρωμένες σχέσεις.

«Ξαφνικά με πλησίασε με πήρε από το γραφείο και με πήγε στο δωμάτιό του. Με έριξε στο κρεβάτι μπρούμυτα, μου κατέβασε το παντελόνι. Είχα παγώσει, ένιωσα άσχημα. Μου έλεγε, ”ηρέμησε”. Με είχε κλείσει με το μπράτσο από πάνω, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Πόνεσα φριχτά. Έγινε γρήγορα, σηκώθηκε. Εγώ έφυγα, πήγα να πλυθώ. Ήμουν παγωμένος… Σκεφτόμουν μήπως εγώ φταίω, μήπως τον προκάλεσα. Την επόμενη μέρα έλειψα όλη μέρα, δεν το συζήτησα».

Πρόεδρος: Τι εντύπωση του δώσατε αφού δεν αντιδράσατε;

Μάρτυρας: Είχα μάθει από την οικογένειά μου πως όταν αντιδρούσα στη βία έρχονταν τα χειρότερα. Ένιωθα ότι με είχαν εγκαταλείψει όλοι.

Πρόεδρος: Γιατί παραμείνατε;

Μάρτυρας: δεν είχα πού αλλού να πάω…

Λίγες ημέρες μετά, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ο σκηνοθέτης τον βίασε ξανά. Στο διαμέρισμα του Μεταξουργείου ήταν δυο φίλοι του και ο δεύτερος καταγγέλλων.

«Πήγα με τον φίλο μου στην κρεβατοκάμαρα ντυμένοι και ξαφνικά ήρθε ο κατηγορούμενος από πάνω μου και ακολούθησε μια βίαιη διείσδυση.Ήρθε ξαφνικά από το πουθενά. Πάγωσα ξανά, δεν μπορούσα να αντιδράσω. Πήγα στο μπάνιο, άρχισα να κλαίω. Ήταν ξαφνικό. Δεν αντέδρασα (δακρύζει). Από όλο αυτό που έχω βιώσει φοβάμαι να αντισταθώ στη βία».

Πρόεδρος: Άλλη φορά έγινε κάτι τέτοιο;

Μάρτυρας: Προσπάθησε να μου κάνει στοματικό έρωτα, αλλά εγώ δεν ήθελα, ήταν Απρίλιος. Τελικά, έγινε, φαντασιώθηκα κάτι άλλο και έγινε. Άλλη φορά τέλη καλοκαιριού είδα το περιστατικό με ένα παιδί σκουρόχρωμο που ήταν στα τέσσερα και ο κατηγορούμενος από πάνω. Με έπιασε να με ερεθίσει για να συνευρεθούμε όλοι, εγώ δεν ήθελα και μου είπε, ”μου το χάλασες”.

Το πρωί οι τόνοι ανέβηκαν στη δικαστική αίθουσα. Για μια ακόμη φορά ο τρίτος καταγγέλλων ήταν απών και παρότι έχει διαταχθεί βίαιη προσαγωγή δεν έχει εντοπιστεί από τους αστυνομικούς.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας υπέβαλε αίτημα σχετικής ακυρότητας σε ότι αφορά την παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας από τον συγκεκριμένο καταγγέλλοντα και ζήτησε μα αποβληθεί ο δικηγόρος του Γ.Βλάχος λέγοντας ότι έχει πλαστογραφήσει την υπογραφή του καταγγέλλοντα στην εξουσιοδότηση να τον εκπροσωπεί στη δίκη.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 20 Μαΐου.

 

iefimerida.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.