Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδας: Πρέπει να κερδηθούν οι χαμένες τετραετίες, οι χαμένες ευκαιρίες

Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα μέσα Μαΐου που θα γίνουν οι επόμενες δημοτικές εκλογές, πολλοί ψηφοφόροι το θεωρούν μεγάλο. Ωστόσο, οι υποψήφιοι δήμαρχοι δειλά-δειλά άρχισαν να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου.

Ήδη, στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, μέχρι σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, χωρίς όμως να έχει γίνει το «τελετουργικό» της ανακοίνωσης, τέσσερις υποψήφιοι (προς το παρόν) ακούγεται πως θα διεκδικήσουν τη δημαρχία: Ο νυν δήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου και οι: κ. κ. Άννα Ραφτοπούλου, Δημοτική Σύμβουλος και αρχηγός της Δημοτικής Παράταξης ΑΝΑΣΣΑ, ο Πέτρος Πουλάκης και τελευταία, με ανακοίνωσή του ο Χρήστος Σερέτης, αμφότεροι Δημοτικοί Σύμβουλοι και πρώην αντιδήμαρχοι.

Ως ενεργός πολίτης έμαθα να μην μηδενίζω και να μην απαξιώνω κανέναν. Αλλά και να μην σιωπώ μπροστά στις χαμένες ευκαιρίες για τον τόπο που ζω.

Ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή, με βαθιά γνώση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατάλληλο πρόγραμμα για την αντιμετώπισή τους.

Να συνθέτει και όχι να συγκρούεται. Να πρωτοπορεί και όχι να οπισθοδρομεί.
Ότι υπόσχεται νάχει ουσία και όχι να είναι απλά λόγια.
Να εμπνέει, δίνοντας πρώτη το παράδειγμα και όχι να παίζει «κρυφτούλι» με τις ανάγκες των πολιτών.
Να καταστεί τους δημότες κοινωνούς και συμπαραστάτες των δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οι πολίτες του Δήμου και ειδικά της πόλης της Αρτέμιδος βλέπουν τον τόπο τους να φτωχαίνει και να ασφυκτιά καθημερινά. Εγκλωβισμένοι στην αδράνεια, την αφασία, την έλλειψη στρατηγικής αποτελεσματικότητας και θέλησης των κρατούντων να συγκρουστούν με την αναποτελεσματικότητα.

Κουράστηκαν να ακούν τα μεγάλα λόγια να αποτελούν τον κανόνα στο δημόσιο βίο. Απαιτούν έργα και πράξεις. Θέλουν να γίνει ο Δήμος τους λειτουργικός, αποτελεσματικός, αναπτυξιακός.

Θέλουν το Δήμο τους να προχωρά, με βάση τις αξίες της αλληλεγγύης, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και να είναι η ασπίδα προστασίας για κάθε δημότη.

Και τέλος, θέλουν μια απάντηση για το πως αυτές οι δύο πόλεις που αποτελούν το δήμο τους θα αλλάξουν με σεβασμό στα ιδιαίτερα γνωρίσματά τους και η καθημερινότητά τους θα απαλλαγή από τα τριτοκοσμικά προβλήματα.

Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται πολλά. Η νέα Δημοτική αρχή που θα προκύψει, δεν πρέπει να έχει ως μόνο στόχο την καλύτερη διαχείριση του Δήμου.

Σε αυτές τις εκλογές δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε τους καλύτερους διαχειριστές της λάμπας, της ύδρευσης της λακκούβας και το μάζεμα των σκουπιδιών, (άλλωστε γι αυτά οι δημότες πληρώνουν) αλλά αυτούς που με στοιχειοθετημένα επιχειρήματα, (όχι λόγια του αέρα) θα φέρουν την ανάπτυξη.

Δυστυχώς, η σημερινή Δημοτική Αρχή, προσπάθησε να βάλει τα προβλήματα και την ανάπτυξη κάτω από το «χαλί», για να μη δυσαρεστήσει και συγκρουστεί με «μειονότητες» και μικροσυμφέροντα. Αποτέλεσμα τα χρόνια προβλήματα να διογκωθούν.

Ουσιαστικά, η Δημοτική Αρχή για τέσσερα και πλέον χρόνια, επέλεξε να ακολουθήσει μια γειτονίστικη τακτική, σνομπάροντας(;) και αφήνοντας ανημέρωτους τους κατοίκους να αυτοδιαχειρίζονται τα προβλήματα ενώ, υποτίθεται, ήρθε και είχε την ευθύνη να τα επιλύσει.

Και το χειρότερο με δηλώσεις της, ή, πολιτικάντικουςτακτικισμούς άφησε να εννοηθεί ότι τα έργα θα εκτελεστούν την επόμενη τετραετία. Μια αμφιλεγόμενη υπόσχεση που στόχο έχει να κερδίσει χρόνο για την επανεκλογή της.

Ο Δήμος χρειάζεται μία νέα συμφωνία με τους πολίτες στη βάση αρχών και αξιών, για να μπορέσει να αλλάξει. Αυτή η συμφωνία ξεκινάει από τις γειτονιές, από τις δημοτικές ενότητες.

Ήρθε η ώρα έμπειροι αλλά και νέοι ικανοί άνθρωποι, να συνεργαστούν πάνω σε ένα χειροπιαστό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Η επόμενη μέρα στην Αυτοδιοίκηση απαιτεί να κάνουμε το Δήμο πεδίο σύγκλισης, συνεργασίας και όχι χώρο αντιπαράθεσης και διχασμού.

Σύνθημα να είναι η αισιοδοξία και η πίστη ότι αυτός ο τόπος μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερος.
Βρισκόμαστε στην αφετηρία µιας άλλης εποχής, που σηματοδοτείται από την ανάγκη αλλαγής σε αντιλήψεις και νοοτροπίες. Η λογική των αόριστων υποσχέσεων και το «Τσοβόλα δώστα όλα», αρκεί να επανεκλεγούμε έχει παρέλθει οριστικά και αμετάκλητα.

Σε αυτές τις εκλογές οι Δημότες πρέπει να δουν κατάματα το κοινό και όχι το ατομικό, ή πελατολογιακό συμφέρον.
Πηγή πλούτου και ανάπτυξης του Δήμου είναι η πόλη της Αρτέμιδος. Διαθέτει παραλίες, αρχαιολογικούς χώρους, λιμάνι και φυσική ομορφιά. Φυσικά αρκεί, όλα αυτά να αξιοποιηθούν από μια υπεύθυνη Δημοτική Αρχή, έχοντας βάλει απαραβίαστες κόκκινες αρχές και μη φοβούμενη τη σύγκρουση με κάθε είδους ατομικά και προσωπικά μικροσυμφέροντα.

Ώρα Αλλαγής!!!

Μέχρι στιγμής, στον κατάλογο των υποψηφίων δημάρχων περιλαμβάνεται και η κ. Άννα Ραφτοπούλου. Η κ. Ραφτοπούλου, πολιτικός μηχανικός, έλαβε μέρος στις τελευταίες εκλογές με δική της δημοτική παράταξη, ΑΝΑΣΣΑ και πήρε σχεδόν το 20% των ψήφων. Σημαντικό ποσοστό για μια γυναίκα σε ένα και επί πολλά χρόνια ανδροκρατούμενο Δήμο.

Η κ. Ραφτοπούλου, συμμετέχει στα δημοτικά κοινά τα τελευταία 12 χρόνια. Τα αίτια της πολιτική της ανόδου εκτός του φύλλου και του νεαρού της ηλικίας της, (πάντα οι πολίτες βλέπουν με συμπάθεια την πορεία μιας νέας εκπροσώπου του ασθενούς φύλλου) είναι η μαχητική αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν το Δήμο και τους Δημότες στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβούλιου, με τις πλήρεις και ολοκληρωμένες προτάσεις που παρουσιάζει. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός, ότι καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, η κ. Ραφτοπούλου, δεν φθάνει σε πολιτικές ακρότητες, αρκούμενη να παρουσιάζει μόνο το πρόγραμμά της χωρίς να ωραιοποιεί, ή να κρύβει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην προσπάθεια της να αλλάξει νοοτροπίες και τακτικές, σε ένα Δήμο, που από συστάσεως του λειτουργεί με γνώμονα την επαγγελματική αποκατάσταση των εκάστοτε κρατούντων.

Χρειάζεται θάρρος, τόλμη και αποφασιστικότητα μια αυθαιρετούπολη- η Αρτέμιδα- να γίνει σύγχρονη πόλη και πόλος έλξης επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ο γράφων θέλει να πιστεύει ότι η κ. Ραφτοπούλου διαθέτει και τις τρεις προαναφερόμενες αρετές, αρκεί οι δημότες να της δώσουν την ευκαιρία να τις δείξει.

Σημείωση: Παρότι βρισκόμαστε στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, υπάρχουν πληροφορίες, ότι τέσσερις (4), εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι υποψήφιοι με την παράταξή της. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Δημήτρης Πνευματικάτος

Πηγή: Εφημερίδα: Polis

Διαβάστε επίσης