Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος: Είμαστε δίπλα σου – Πες όχι στη Βια

ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ. ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ. ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ.

25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ στον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος:

ΣΠΑΤΑ:

Παλαιό Δημαρχείο, Βας. Παύλου & Φλέμινγκ
·Κοινωνικοί Λειτουργοί Κέντρου Κοινότητας
Τηλ: 214-4049453, 210-6632200
·Ψυχολόγος
Τηλ: 214-4049452

ΑΡΤΕΜΙΔΑ:

Αύρας 5 & Αγ. Μαρίνας
·Κοινωνικοί Λειτουργοί Κέντρου Κοινοπτητας
Τηλ: 22940-45566 (εσωτ. 302)
·Ψυχολόγος
Τηλ: 22940-45566 (εσωτ. 300)
Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα έχει καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανής Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Δείτε ακόμα:  Αρτέμιδα: Σοκάρουν οι εικόνες από το skate park - Η μανία κάποιων για καταστροφή είναι μοναδική(φωτό)

Σήμερα ο ΟΗΕ, ήδη από τον Ιούνιο του 2020, προειδοποίησε για μια ακόμη πανδημία, εκτός από αυτή του κορονοϊού: την παγκόσμια αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με την πρόσφατη εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας, σε όλον τον κόσμο, έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναφορές περιστατικών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών κατά τη διάρκεια της καραντίνας και των άλλων περιοριστικών μέτρων, τα οποία ανάγκασαν πολλές γυναίκες να παραμείνουν παγιδευμένες στο ίδιο σπίτι με τους καταπιεστές τους ή δεν τους επέτρεψαν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες στήριξης και ασφαλείας.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, οι τηλεφωνικές γραμμές στήριξης και οι ξενώνες φιλοξενίας σε όλη την Ευρώπη έχουν αναφέρει ανησυχητική αύξηση στις κλήσεις από γυναίκες που βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Δείτε ακόμα:  Θλίψη στο Μάτι - Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Νικολάου

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε., μια στις τρεις γυναίκες έχει υποστεί σωματική, σεξουαλική ή και τις δυο μορφές βίας από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα.

Το 55% των γυναικών πέσουν βρεθεί αντιμέτωπες με μία ή περισσότερες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης ενώ το 11% έχει υποστεί ψηφιακή παρενόχληση.

Μια στις είκοσι έχει βιαστεί.

Στην Ελλάδα, το 68% των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία είναι έγγαμες.

Το 16% των γυναικών που απευθύνονται στα Συμβουλευτικά Κέντρα είναι αλλοδαπές. Δεν ειναι ταξική υπόθεση, καθώς το 70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας, ανώτερης ή και ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών είναι δευτεροβάθμιας, ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης.

Δείτε ακόμα:  Ραφήνα: Παραδόθηκε στους γονείς της Χριστίνας και ο κουμπαράς αγάπης του 3ου Δημοτικού

Η νομοθεσία στην χώρα μας:

Ν. 4531/2018, Νόμος για την καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών.

Για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της ασκούμενης βίας κατά των γυναικών, όπως δίνει έμφαση η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η οποία ενσωματώνεται και κυρώνεται από των ανωτέρω ελληνικό νόμο, προβλέπεται η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δομών και υπηρεσιών με αντικείμενο την προσφορά ψυχοκοινωνικής στήριξης, νομικής συμβουλευτικής αλλά και ασφαλούς διαμονής στις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας.

ΚΑΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ.
ΓΙ ´ ΑΥΤΟ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ.
ΠΕΣ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ.

Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος