«Δώρο» τα πρώτα έξοδα για γυμναστήρια και παιδότοπους – Έτοιμα νέα προγράμματα ενίσχυσης

«Ανοίγει η βεντάλια» των επαγγελματικών κλάδων που θα ενισχυθούν με ευρωπαϊκό «φρέσκο χρήμα» προκειμένου να «σταθούν στα πόδια τους» κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους: Στα «σκαριά» βρίσκονται προγράμματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες και αγγίζουν σχεδόν όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να έχουν κατεβασμένα ρολά για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.

Ήδη η εστίαση αναμένει τη στήριξη του κράτους, που κάνει «δώρο» στους επαγγελματίες του κλάδου τα «πρώτα έξοδα» με τη μορφή επιχορηγήσεων: Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου ανοίγει –σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες- η πλατφόρμα που θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις της εστίασης να διεκδικήσουν «ζεστό χρήμα» μέχρι και 100.000 ευρώ για την αγορά πρώτων υλών.

Ποιοι άλλοι κλάδοι θα ενισχυθούν με ποσά έως 20.000 ευρώ

Μετά την εστίαση ακολουθούν άλλοι τέσσερις επαγγελματικοί κλάδοι που θα χρηματοδοτηθούν μέσα από διαφορετικά προγράμματα του ΕΣΠΑ: Πρόκειται για τον τουρισμό, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, αλλά και τους δικηγόρους.

Σε ό,τι αφορά τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, το σχετικό πρόγραμμα θα προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίου κίνησης -κάτι ανάλογο δηλαδή με το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε για την εστίαση- ως ενίσχυση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους. Το κεφάλαιο αυτό δεν θα επιστραφεί καθώς έχει τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις των δύο κλάδων, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, θα κυμαίνεται από 4.000 έως 20.000 ευρώ, αν και τα σχετικά ποσά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Προϋποθέσεις για τη χρηματοδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων

Πάντως όπως προκύπτει από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, η επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων θα χρηματοδοτηθεί με 16 εκατ. ευρώ και σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ) θα αποδίδεται μη επιστρεπτέο ποσό επιχορήγησης κλιμακούμενο με βάση το συνολικό μισθολογικό κόστος της επιχείρησης. Η διαδικασία αξιολόγησης θα είναι συγκριτική βάσει αντικειμενικού κριτηρίου μείωσης του κύκλου εργασιών κατά το έτος 2020 σε σχέση με το 2019. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα λαμβάνουν το χαμηλότερο κατώφλι της «δικαιούμενης» δημόσιας χρηματοδότησης.

Όπως επισημαίνεται από το αρμόδιο υπουργείο «στόχος της παρούσας δράσης είναι να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους ΚΑΔ που αφορούν υπηρεσίες γυμναστηρίων και παιδότοπων και οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, έχοντας παραμείνει το μεγαλύτερο διάστημα από την εμφάνιση της πανδημίας σε υποχρεωτική αναστολή φυσικής λειτουργίας. Με αυτό το σκεπτικό, η παρούσα Δράση έρχεται να καλύψει με τη μορφή ενίσχυσης λειτουργικών δαπανών (στις οποίες περιλαμβάνεται και το κόστος απασχόλησης), μέρος του απολεσθέντος κύκλου εργασιών καθώς και να δώσει ένα κίνητρο για τη διατήρηση της απασχόλησης, μόλις οι δραστηριότητες αυτές θα εκκινήσουν εκ νέου. Με τον τρόπο αυτό η δράση συνιστά ένα μέτρο παροχής κινήτρων για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων και την αποφυγή απώλειας θέσεων εργασίας».

Ποσά έως και 2.500 ευρώ για τους δικηγόρους

Μέσω άλλου προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι: Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για τους δικηγόρους, υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ψηφιακής ενίσχυσης των γραφείων τους, ούτως ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα στον τομέα της δικαιοσύνης, καθώς προετοιμάζεται το έδαφος για τηλεδίκες, τηλεανακρίσεις, αλλά και η ηλεκτρονική παρακολούθηση πινακίων. Το ύψος της ενίσχυσης για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγορικών γραφείων, εξετάζεται να είναι έως 2.500 ευρώ και θα λαμβάνονται υπόψη τρεις βαθμίδες εισοδηματικών κριτηρίων. Για τη λήψη της επιχορήγησης θα είναι υποχρεωτική η κατάθεση παραστατικών αγοράς ψηφιακού εξοπλισμού.

Γιατί χρηματοδοτούνται οι δικηγόροι

Στόχος της δράσης Επιχορήγηση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ είναι –σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στο υπουργείο Ανάπτυξης «να παρασχεθεί στοχευμένα, στήριξη – ενίσχυση αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων οι οποίοι επλήγησαν ιδιαίτερα έντονα από την πανδημία, παραμένοντας επί μακρόν με πολύ μειωμένη δραστηριότητα λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων. Παράλληλα είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υποδομής των γραφείων τους προκειμένου να ανταποκρίνονται σε συνθήκες παροχής των υπηρεσιών τους μέσω τηλεδιάσκεψης και σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα της χώρας».

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εστίαση – τουρισμό

Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων από επιχειρήσεις εστίασης στο πρόγραμμα επιδότησής τους. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δε θα μπορεί να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο. Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται, εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα, στα τέλη Μαΐου. Ανάλογο πρόγραμμα με αυτό της εστίασης θα υιοθετηθεί και για τις επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας και αναμένεται οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

enikonomia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.