Δύσκολες ώρες στα νοσοκομεία της Αττικής – Διασωληνώνουν ασθενείς εκτός εντατικής

Οι διασωληνωμένοι πλέον ανέρχονται σε 605 – Μεγάλη εστία της επιδημίας η Αττική – Θα αναπτυχθούν εντατικές σε χειρουργεία – Και άλλο νοσοκομείο έτοιμο να γίνει αποκλειστικά Covid

Συνεχίζεται ο «Γολγοθάς» ασθενών με ή χωρίς κορωνοϊό μέσα στο ΕΣΥ, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές του σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης. Την ίδια ώρα, και παρά το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τα γεμάτα νοσοκομεία και τις υπερπλήρεις Εντατικές στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε αίφνης από την κυβέρνηση η τροποποίηση ορισμένων εκ των υφιστάμενων μέτρων ώστε να εκτονωθεί η πολύμηνη κόπωση των πολιτών. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην επόμενη συνεδρίασή της, με τα μέλη της ωστόσο να επισημαίνουν ότι σε αυτή τη φάση η άρση των περιοριστικών μέτρων χωρίς περαιτέρω επιδημιολογική και νοσοκομειακή επιβάρυνση αποτελεί ένα μάλλον άλυτο πρόβλημα.

Το περασμένο 24ωρο άλλοι 459 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία – καθώς και στα δύο ιδιωτικά, του Ομίλου Hellenic Healthcare Group και του Ιατρικού
, που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid – με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Η ροή των ασθενών προς τις κλινικές ή τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid παραμένει αμείωτη. Οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να συγκεντρώνονται στη μεγάλη εστία της επιδημίας, στην Αττική.

Οι διασωληνωμένοι χθες έσπασαν το «φράγμα» των 600, που είχε τεθεί ως «μαύρο» ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Και δυστυχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αποτελούν τον πιο «σκληρό» αλλά αξιόπιστο δείκτη τόσο για την ανοδική πορεία της επιδημίας αλλά και για την περαιτέρω πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τις επόμενες 20 με 25 ημέρες. Μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα της 26ης Νοεμβρίου 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Δείτε ακόμα:  Αυτοκίνητο κάηκε ολοσχερώς στην Εθνική Οδό (φωτό)

Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, τουλάχιστον 21 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έως και χθες το βράδυ ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Και άλλοι 50 ασθενείς με άλλα νοσήματα ανέμεναν επίσης διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων να βγει το αποτέλεσμα του τεστ για κορωνοϊό ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ – το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία διακομιδής από όροφο σε όροφο στο ίδιο νοσοκομείο ούτε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά μια πολύπλοκη πλέον διαδικασία λόγω της μη διαθεσιμότητας κλινών σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως οι γενικές ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ covid ενώ με 120 κλίνες ΜΕΘ έχει ενισχύσει ο ιδιωτικός τομέας κλινικών το ΕΣΥ.

Δείτε ακόμα:  Βόμβα Κοντοζαμάνη για self test σε σούπερ μάρκετ - Τι ισχύει για Αττική και εμβολιασμένους

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική -όπως κατήγγειλε ήταν όλες οι Μονάδες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Πλέον, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνοντας το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία αναπτύσσει Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ετοιμάζεται να εκκενώσει και άλλο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο λεκανοπέδιο και να το μετατρέψει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κορωνοϊό, κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου». Ακόμη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναζητείται και άλλη δομή, ιδιωτική, για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο νοσηλεύοντας non covid περιστατικά.

Διευθυντής στο Γεννηματάς: Διασωληνώνουμε εκτός ΜΕΘ – Επιλέγουμε ασθενείς

Αλλη μία νύχτα θρίλερ έζησαν τα νοσοκομεία αναφοράς στο λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού που διακομίζονται στα νοσοκομεία και χρήζουν διασωλήνωσης είναι περισσότερα απ’ όσα μπορεί να σηκώσει το ΕΣΥ στην παρούσα φάση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Γεννηματάς, στο οποίο χτυπά η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για δείγμα, αλλά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, τουλάχιστον 8 με 10 εκτός ΜΕΘ.

Δείτε ακόμα:  Μπαλάσκας για Γλυκά Νερά: Παραποιήθηκε η δήλωσή μου, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη

Μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV, ο Σπύρος Αντωνόπουλος, διευθυντής του Ακτινολογικού στο Γεννηματάς, παρουσίασε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας. «Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση, η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… περίμενε.

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

protothema.gr, ethnos.gr