Έγινε της… κεραίας στη Ραφήνα! Το πρώτο βήμα έγινε


Πολλές απόψεις, όλοι στο πλευρό των κατοίκων και στο τέλος υπομονή! Αυτό ήταν το ρεζουμέ στην συζήτηση που έγινε πριν λίγο για την κεραία στις Μαρίκες και απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο της Ραφήνας.


Η παρουσία των κατοίκων της περιοχής που διαμαρτύρονται γιατί έχουν τους λόγους τους και είναι απολύτως σεβαστοί, έδωσε το… έναυσμα για ανταλλαγή απόψεων όπου στο τέλος “επικράτησε” η πρόταση Μπουρνούς για να ξανασυζητηθεί το θέμα όταν θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία.

Συγκεκριμένα σήμερα…

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως το απόγευμα μίλησε με τον νομικό σύμβουλο που έχουν ορίσει οι κάτοικοι της περιοχής «Μαρίκες», ο οποίος του ανέφερε πως δεν έχει ακόμα τα στοιχεία της υπόθεσης. Τα στοιχεία αυτά θα τα πάρει τις επόμενες ημέρες, και κατά την γνώμη του (κ. Μπουρνούς) θα είναι καλύτερο να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση μόνο αυτό το θέμα, ώστε να υπάρχουν όλα τα δεδομένα και να μπορεί το δημοτικό συμβούλιο να πάρει μία ισχυρή απόφαση βάση των στοιχείων. Πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση στην οποία θα τοποθετηθούν οι κάτοικοι. Ανέφερε όμως πως δεν θα αρνηθεί το θέμα να συζητηθεί σήμερα.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Τσιώπος, κάτοικος της περιοχής, ο όποιος ανέφερε πως το θέμα των κεραιών ταλανίζει τους κατοίκους της Αττικής και δεν είναι μόνο νομικό. Είπε πως θα έπρεπε ο δήμος να έχει ζητήσει τα στοιχεία. Είναι κοινωνικό πρόβλημα και θέμα υγείας και ζήτησε να μην δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο από τον νόμο, αλλά να συνταχθεί μαζί με τους κατοίκους και να ξηλωθούν οι κεραίες

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως δεν είναι αληθές πως ο δήμος δεν έχει δει εάν οι άδειες που έχουν εκδοθεί τηρούν τη νομιμότητα. Επίσης είπε πως τις άδειες δεν τις υπογράφουν αιρετοί αλλά οι αρμόδιοι υπάλληλοι και πως για τη συγκεκριμένη περίπτωση, η άδεια που έχει εκδοθεί από την υπηρεσία δόμησης του δήμου, εκδόθηκε αφού πρώτα οι αρμόδιοι υπάλληλοι έλεγξαν τα στοιχεία και έκριναν ότι είναι νόμιμα ώστε να εκδώσει η υπηρεσία την άδεια.

Πολλές φορές το δημοτικό συμβούλιο έχει ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων και θα συνεχίσει να το κάνει. Ανέφερε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να προστατεύσουμε την υγεία των κατοίκων αλλά και να μπορούμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αυτή.

Ο κ. Πιστικίδης ζήτησε να μπει ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα της λήψης απόφασης περί της νομιμότητας της συγκεκριμένης κεραίας ενώ ο κ. Φαφούτης ανέφερε πως συμφωνεί με τον κ. Πιστικίδη, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό και συνέχισε λέγοντας πως δεν μπορεί να πιστέψει πως έχει υπογράψει την άδεια υπάλληλος της πολεοδομίας χωρίς να έχει πρώτα ενημερώσει τον Δήμαρχο. Είπε πως πρέπει να «φρενάρει» η αδειοδότηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης και έκλεισε λέγοντας πως είναι υπέρ της νομιμότητας αλλά πρώτα απ΄όλα είναι η υγεία των κατοίκων. Ζήτησε να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο κατά της αδειοδότησης.

Ο κ. Μπουρνούς είπε πως ο δήμος εκδίδει μόνο την πολεοδομική άδεια και όχι την αδειοδότηση της κεραίας η οποία άδεια εκδόθηκε από την ΕΕΤΤ και συνέχισε λέγοντας πως η υπηρεσία δόμησης δεν μπορεί να καθυστερήσει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, την έκδοση πολεοδομικής άδειας πάνω από δύο μήνες.

Ο κ. Βασιλόπουλος είπε πως οι κεραίες δημιουργούν πρόβλημα στην υγεία των κατοίκων, όμως είναι προτιμότερο το θέμα να συζητηθεί μετά από 10 ημέρες, όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία, καθώς εάν το δημοτικό συμβούλιο πάρει σήμερα μία απόφαση χωρίς τα στοιχεία αυτά, δεν θα μπορέσει το θέμα να ξανασυζητηθεί νωρίτερα από τρεις μήνες. Δεν επιφέρει αυτή η καθυστέρηση μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στους κατοίκους, αλλά αν υπάρχουν τα στοιχεία, αυτά θα «θωρακίσουν» την απόφαση του ΔΣ.

Ο κ. Βουδούρης αρχικά ανέφερε πως αν και είναι κάτοικος της περιοχής δεν ενημερώθηκε ποτέ. Συνέχισε λέγοντας πως τα βήματα είναι συγκεκριμένα και θα πρέπει αύριο το πρωί όποιος εκπροσωπεί νομικά τους κατοίκους, να πάρει ασφαλιστικά μέτρα

Ο κ. Τσεμπέρης είπε πως η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Αν η κεραία είναι παράνομη θα πρέπει να κατέβει και συνέχισε λέγοντας πως εάν τηρείται η νομιμότητα θα πρέπει αν γίνουν συλλογικές δράσεις ώστε να κατέβουν τα όρια εκπομπής.

Ο κ. Τσαλαπατάνης είπε πως δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουν η κάτοικοι της Ραφήνας πρόβλημα με κεραία κινητής, και πως οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικούς γίγαντες. Θα έπρεπε, από την στιγμή που η τεχνολογία έχει προχωρήσει να εφαρμοστούν λύσεις που δεν επηρεάζουν την υγεία των κατοίκων. Οι νόμοι φτιάχνονται για να υποστηρίξουν τις μεγάλες εταιρείες, ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε από τους κατοίκους να πιέσουν το δημοτικό συμβούλιο και είπε πως η παράταξη του στηρίζει τους κατοίκους.

Ο κ. Μπατάλης τάχθηκε υπέρ του να ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, όχι μόνο για την συγκεκριμένη κεραία, αλλά για όλες όσες έχουν τοποθετηθεί στον δήμο μας. Αναρωτήθηκε εάν μόνο με τις διαμαρτυρίες θα καταφέρουν να απομακρυνθούν οι κεραίες.

Ο κ. Βραχιώτης, κάτοικος της περιοχής πήρε τον λόγο και ανέφερε αρχικά πως οι κάτοικοι ήρθαν στο δημοτικό συμβούλιο γιατί θεωρούν συμμάχους τους δημοτικούς συμβούλους. Έφερε στοιχεία καρκινοπαθών κατοίκων που διαμένουν σε απόσταση 50 μέτρων από την κεραία, είπε πως μίλησαν με τον ιδιοκτήτη του κτηρίου και έκλεισε λέγοντας πως εκείνος πιστεύει πως ο δήμος θα σταθεί στο πλευρό των κατοίκων.

Ο κ. Δήμας είπε πως δεν είναι θέμα νομιμότητας. Ακούστηκε από τους υπόλοιπους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους όσα απασχολούν και τον ίδιο. Ανέφερε πως σε απόσταση 300 μέτρων υπάρχει το κολυμβητήριο όπου αθλούνται συνεχώς παιδιά και αν είναι δυνατόν, να αφαιρεθούν όλες οι κεραίες και να γίνει ένας νέος σχεδιασμός, με τοποθέτηση νέων κεραιών που δεν θα προκαλούν προβλήματα.

Η κα Τερζοπούλου, κάτοικος της περιοχής, είπε πως οι περισσότεροι νόμοι δεν φτιάχνονται για τον κόσμο, αλλά για να ενισχύουν τα επενδυτικά ενδιαφέροντα. Όταν η τοπική κοινωνία εκφράζεται σαφώς κατά της τοποθέτησης κεραιών, πως ο δήμος ασχολείται μόνο με το θέμα της νομιμότητας και δεν τάσσεται υπέρ των κατοίκων, αναρωτήθηκε. Έφερε σαν παράδειγμα τα γεγονότα που είχαν γίνει με τις κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατοικιών, όπου τότε ο δήμος είχε πάρει απόφαση κατά του νόμου και είχε εμποδίσει τις κατεδαφίσεις, έτσι θα πρέπει να κάνει και τώρα.

Ο κ. Πιστικίδης ευχαρίστησε την κα Τερζοπούλου για την αναφορά της σχετικά με την εμπόδιση των κατεδαφίσεων, που είχε γίνει επί δημαρχίας του, και είπε πως σήμερα η δημοτική αρχή δεν βάζει ως θέμα την ψήφιση για την κεραία. Κατηγόρησε τον κ. Βασιλόπουλο ότι παραπληροφορεί, όσον αφορά την επαναφορά του θέματος στην περίπτωση που η απόφαση του ΔΣ απορριφθεί, καθώς μπορεί να επανέλθει νωρίτερα, εάν υπάρχουν νέα στοιχεία. Επίσης είπε πως ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους κατοίκους, θα μπορούσε να οριστεί ότι εκπροσωπεί και τον δήμο, ώστε τα έξοδα να τα αναλάβει ο δήμος.

Ο κ. Μώρος είπε πως δεν προσπάθησε να παραπληροφορήσει, αλλά προσπάθησε να διαφυλάξει τους κατοίκους ώστε να μην πάει το θέμα δύο και τρεις πίσω. Τέλος είπε πως θεωρεί σωστό να μην ληφθεί σήμερα απόφαση για το θέμα αυτό.

Η κα Παπαδοπούλου είπε πως θα έπρεπε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση που να αναφέρει πως ο δήμος δεν δέχεται την εγκατάσταση κεραιών εντός των ορίων του.

Ο κ. Τσεμπέρης είπε πως εάν θέλει το ΔΣ να σταθεί δίπλα στους πολίτες, θα πρέπει να βγει ψήφισμα που να αναφέρει πως θα πρέπει να τηρείται η νομιμότητα και να ζητηθούν να γίνουν ανεξάρτητες μετρήσεις. Το ΔΣ δεν θα πρέπει να σταθεί μόνο σε αυτή την περίπτωση.

Ο κ. Φαφούτης ζήτησε να βγει ψήφισμα που να μπλοκάρει τις διαδικασίες για τη λειτουργία της συγκεκριμένης κεραίας.

Ο κ. Πιστικίδης ζήτησε να βγει απόφαση που να ζητά από την πολεοδομία έγγραφο περί νομιμότητας της συγκεκριμένης κεραίας και να οριστεί ο δικηγόρος των κατοίκων συνήγορος και του δήμου

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως η απόφαση για τον ορισμό του δικηγόρου είναι απόφαση της οικονομικής επιτροπής.

Ο κ. Τσαλαπατάνης ρώτησε τους κατοίκους εάν τα παραπάνω τους καλύπτουν. Εάν τους καλύπτουν είπε πως θα το ψηφίσει, όμως εκείνος πιστεύει ότι αυτό μόνο δεν αρκεί και πως θα πρέπει η απόφαση να λέει πως θα εξαντληθούν όλα τα μέσα ώστε να σταματήσει η λειτουργία της κεραίας.

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τον ορισμό δικηγόρου, οπότε δεν μπορεί να δεσμευτεί το δημοτικό συμβούλιο για συγκεκριμένο δικηγόρο.

Ο κ. Τσιώπος (κάτοικος) είπε πως το νομότυπο υπάρχει, όσον αφορά την εγκατάσταση της κεραίας. Οι κάτοικοι ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο να είναι συμπαραστάτης και δίπλα στους κατοίκους.

Κάτοικος της περιοχής ζήτησε τον λόγο και είπε πως δεν είναι θέμα πολεοδομικής νομιμότητας, καθώς από τη στιγμή που έχει τοποθετηθεί δεν τίθεται θέμα νομιμότητας, αλλά αυτό που ζητούν οι κάτοικοι είναι τη συμπαράσταση και την προστασία του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε πως δεν έχει πρόβλημα να μπει στο θέμα και έκανε την πρόταση το θέμα να ξανασυζητηθεί όταν έχουν μαζευτεί όλα τα στοιχεία (εντός περίπου 10 ημερών), να συσταθεί μία επιτροπή που θα έχει επεξεργαστεί τα στοιχεία και το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει ώστε να μετρηθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση και να ελεγχθεί εάν είναι εντός ορίων η εκπομπή. Όσον αφορά τη νομική εκπροσώπηση να συνταχθούν με τον νομικό εκπρόσωπο που εμπιστεύονται οι κάτοικοι, αφού πρώτα το θέμα περάσει από την οικονομική επιτροπή.

Ο κ. Τσαλαπατάνης ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα που να αναφέρει πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να απομακρυνθεί η κεραία.

Η πρόταση του δημάρχου πέρασε με 26 υπέρ και ένα κατά του κ. Τσαλαπατάνη

Η επιτροπή ορίστηκε και τα μέλη της είναι οι κ.κ. Βασιλόπουλος, Δήμας, Αποστολάκη, Παπαδοπούλου και Τσεμπέρης