Εγκληματικότητα: Οι 11 «κόκκινες» περιοχές στην Αττική

Οι 11 «κόκκινες» περιοχές στην Αττική και η «σύγκρουση» Μπακογιάννη με Κατεχάκη – Τα κενά ασφαλείας, οι συμμορίες που κτυπούν σε μετρό και λεωφορεία και οι κλειστές αστυνομικές υπηρεσίες – Τι απαντά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

«Για τα προβλήματα εγκληματικότητας στην Αθήνα, πέρα από τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ας ρωτήσουν τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου, τις πρυτανικές αρχές, τους εργαζομένους του Εθνικού Θεάτρου, τους κατοίκους της πλατείας Βικτωρίας, τους υπαλλήλους του ΟΣΥ. Δεν δημιουργώ θέμα χωρίς λόγο. Γνωρίζω τι συμβαίνει από τις καταγραφές μας σε κάθε σημείο της πόλης αλλά και από την επαφή μου με τον κόσμο. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο υπάρχει μείωση της αστυνόμευσης και αύξηση των προβλημάτων που βιώνουν οι πολίτες».

Η αναφορά αυτή στο «Βήμα της Κυριακής» του δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη αποτυπώνει τον προβληματισμό των δημοτικών αρχών για την καταγγελλόμενη μείωση των αστυνομικών ελέγχων στο κέντρο της πρωτεύουσας που φέρεται – σύμφωνα με τις αναφορές τους – να προκαλεί έξαρση της επονομαζομένης αφανούς εγκληματικότητας, με χιλιάδες μηνιαίως αδήλωτες κλοπές και διαρρήξεις του δρόμου, με την ασύδοτη δράση ναρκοεμπόρων από τα δυτικά προάστια και πολλές άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Οι «κόκκινες» περιοχές

Εκπρόσωποι ωστόσο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλούν για όχι ορθές αιτιάσεις και για διαρκή συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ. με εκπροσώπους του Δήμου Αθηναίων στο επονομαζόμενο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, όπου δίνει το παρών κάθε εβδομάδα και αξιωματικός της ΓΑΔΑ και δέχεται εισηγήσεις από τον εκπρόσωπο του Δήμου Αθηναίων.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από την πλευρά του επισημαίνει ότι «ο κ. Μπακογιάννης αντί να επικροτεί τις εκτεταμένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων φάνηκε να διαφωνεί με τις επιχειρήσεις-«σκούπα»». Με επιτελείς του να αφήνουν υπαινιγμούς για «υπερβολές που σχετίζονται με πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που είχαν δώσει το παρών στη λεωφόρο Κατεχάκη».

Ωστόσο, όπως ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» στενός συνεργάτης του κ. Μπακογιάννη σε θέματα αστυνόμευσης, «ο δήμος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ προχώρησε την περίοδο 2019-2021 στην εκκένωση 60 καταλήψεων στο κέντρο της Αθήνας και υπήρχαν συνεχείς έλεγχοι για τη συρρίκνωση της εγκληματικότητας. Ωστόσο τώρα έχουμε εντοπίσει 11 περιοχές που είναι στο «κόκκινο» από πλευράς διάπραξης μικροκλοπών, διαρρήξεων αυτοκινήτων, με πιάτσες ναρκωτικών κ.λπ. Ανάμεσα σε αυτές είναι η πλατεία Πέτρουλα στον Κολωνό, η οδός Γερανίου, η οδός Φυλής, η οδός Μάρνη, το Μοναστηράκι, το Γκάζι, η πλατεία Αμερικής, η οδός Δροσοπούλου και άλλες με ασύδοτους μικροκλέφτες και διακινητές ναρκωτικών. Παρακολουθούμε συνέχεια κινητοποιήσεις πολιτών για άθλιες συνθήκες στη γειτονιά τους και για «υγειονομικές βόμβες» με κτίρια στα οποία καταφεύγουν τοξικομανείς και άλλοι. Υπάρχουν κλοπές και ληστείες του δρόμου που δεν καταγγέλλονται, αφού πολλά τμήματα ασφαλείας είναι κλειστά το βράδυ και υπολειτουργούν το πρωί. Οι περισσότεροι πολίτες είτε αποφεύγουν να αναφέρουν οτιδήποτε στους αστυνομικούς ή προχωρούν σε απλές δηλώσεις απώλειας για να μην ταλαιπωρούνται. Υπάρχει μείωση – λόγω ανάθεσης φρουρήσεων σε άλλους στόχους και άλλες ανάγκες – κατά 50%-60% των αστυνομικών που συμμετείχαν στη Διεύθυνση Περιπολιών που επόπτευαν το κέντρο της Αθήνας, όπως και άλλων αστυνομικών δυνάμεων. Στο Συντονιστικό Κέντρο υποβάλλουμε αιτήματα και προχωρούμε σε εισηγήσεις με χαμηλό βαθμό υλοποίησης. Η μόνη περιοχή όπου υπάρχει ομολογουμένως επαρκής αστυνομικός έλεγχος είναι στου Φιλοπάππου, ενώ σημαντικό θεωρούμε ότι επανενεργοποιείται η ομάδα «Πάνθηρες» της ΕΛ.ΑΣ. με 75 άτομα για να υπάρχουν πιο ισχυροί έλεγχοι».

Κλοπές και διαρρήξεις

Σημειώνεται ότι σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται ετησίως περίπου 1.200-2.000 κλοπές και διαρρήξεις. Παράλληλα καταγράφονται γύρω στις 8.000-10.000 απώλειες αντικειμένων ύστερα από εισηγήσεις κυρίως αστυνομικών προς τους πολίτες για να αποφεύγουν τη «γραφειοκρατική ταλαιπωρία». Oπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που γνωρίζουν τα δεδομένα με την αστυνόμευση και τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, «πράγματι υπάρχει μια αύξηση της εγκληματικότητας, μετά την καραντίνα, η οποία τείνει να επανέλθει σε αριθμούς εγκληματικών ενεργειών προ της πανδημίας. Σημειώνονται περίπου 15-20 ληστείες κάθε μήνα. Εχουμε περίπου δύο-τρεις ομάδες Αλβανών, τέσσερις Ρουμάνων και οκτώ-εννέα συμμορίες Αλγερινών, όπως και ορισμένες άλλες από τη Βουλγαρία που λυμαίνονται το κέντρο της πόλης, τους επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς και τις γειτονιές. Ομως έχουμε και συνεχείς συλλήψεις κλεφτών για τους οποίους κινούνται οι διαδικασίες απέλασης, για να μην επανέλθουν σύντομα στην εγκληματική δράση».

Δίωξη σε 46χρονο Αλβανό για «συμβόλαιο θανάτου»

Ποινική δίωξη για ένα από τα ανεξιχνίαστα «συμβόλαια θανάτου» στον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος έχει ασκήσει, όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής», η Εισαγγελία Αθηνών, χωρίς να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε. Πρόκειται για τη φονική έκρηξη βόμβας τον Δεκέμβριο του 2014 σε Smart που εκινείτο στην Αττική Οδό και από την οποία σκοτώθηκε ένας 35χρονος σεσημασμένος αλβανός ποινικός και τραυματίσθηκε σοβαρά η σύντροφός του. Με την οργάνωση της δολοφονικής επίθεσης να αποδίδεται σε 46χρονο Αλβανό που του έχει αποδοθεί σχέση με την ελληνική «μαφία» και ο οποίος έχει απελαθεί στη γειτονική χώρα. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται κάθε κατηγορία. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα μπορεί να δεχθεί ένα καίριο πλήγμα από έναν φθαρμένο μικρό μαγνήτη στο δίκυκλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες της δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου πριν από τρεις εβδομάδες στα Σκούρτα Βοιωτίας!

Η έκρηξη στο Smart σημειώθηκε λίγο μετά τις 7 π.μ. της Δευτέρας 29 Δεκεμβρίου στο 50,5ο χιλιόμετρο της Αττικής Οδού ενώ ο 35χρονος μετέφερε την επίσης αλβανή σύντροφό του στο αεροδρόμιο. Από την έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων εντοπίστηκαν εκρηκτικές ύλες στον κρατήρα που προκλήθηκε από την έκρηξη στο οδόστρωμα της Αττικής Οδού, χωρίς όμως να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για βόμβα με ωρολογιακό μηχανισμό ή πυροδότηση με τηλεχειρισμό. Στο σπίτι του δολοφονηθέντος αλλοδαπού στον Αγ. Δημήτριο βρέθηκαν πιστόλια, ένα περίστροφο, 103 φυσίγγια και μία χειροβομβίδα. Ο ίδιος είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για διακίνηση ναρκωτικών, όπλων αλλά και σωματεμπορία, ενώ είχε συλληφθεί το 2004 στη Θεσσαλονίκη και καταδικαστεί σε οκταετή κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε τέσσερα χρόνια αργότερα από τις φυλακές Λάρισας. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι ο 35χρονος επικαλείτο ότι εργαζόταν σε νυχτερινά κέντρα ως πορτιέρης ως προκάλυμμα για τις άλλες δραστηριότητές του. Τον Μάιο του 2021 η ΕΛ.ΑΣ. ολοκλήρωσε τη έρευνα για την εν λόγω ανθρωποκτονία και παρέδωσε τον φάκελο της Εισαγγελίας Αθηνών που άσκησε μετά από μερικούς μήνες δίωξη στον 46χρονο, με βάση μαρτυρίες ότι ήταν εκείνος που είχε χρησιμοποιήσει το SMART το προηγούμενο βράδυ και ορισμένες άλλες ενδείξεις. Στον 46χρονο που αρνείται κάθε συμμετοχή έχουν αποδοθεί στο παρελθόν δύο δολοφονίες στον Πειραιά και σε φυλακή της Κρήτης, συμμετοχή σε συμπλοκή με ομοεθνείς του έξω από λέσχη δολοφονηθέντος το 2019 επιχειρηματία. Επιπλέον, έχει κατηγορηθεί για δολοφονία ομοεθνούς του το 2017 στη Γλυφάδα, όμως απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

 

in.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.