Εκδόσεις Ψυχογιός: Σήμερα γιορτάζουμε στο «καταφύγιό» μας! Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2020

2 Απριλίου 2020, σήμερα γιορτάζουμε στο «καταφύγιό» μας!

Μένουμε σπίτι… Το εν λόγω σύνθημα που καλούμαστε να ακολουθήσουμε ευλαβικά αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες και σκληρές ημέρες πρέπει να το δούμε με θετικό μάτι. Πόσες φορές μάς έχει επιτραπεί να χουχουλιάσουμε επί μέρες στον καναπέ, να βρισκόμαστε απερίσπαστα κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους και να τους αφιερώνουμε χρόνο χωρίς τύψεις, και να μπορούμε να κάνουμε όλα αυτά που δεν προλαβαίνουμε ποτέ λόγω της ταχύτητας και των «πρέπει» της καθημερινότητας;

Είναι λες και μας έχει επιβληθεί να ηρεμήσουμε, να βάλουμε απότομα φρένο και να κοιτάξουμε προσεκτικά γύρω μας, να δούμε τον συνάνθρωπό μας, την κοινωνία μας και το περιβάλλον με άλλο μάτι και να βάλουμε επιτέλους προτεραιότητα σε αυτά που είναι πραγματικά σημαντικά στη ζωή.

Όσο είμαστε κλεισμένοι στο καταφύγιό μας, θέλουμε να συνεχίσουμε να διασκεδάζουμε, να ταξιδεύουμε, να έχουμε νέες εμπειρίες, να γνωρίζουμε ανθρώπους. Και ο καλύτερος ίσως τρόπος να το πετύχουμε αυτό μέσα στη ζεστασιά του σπιτιού μας, είναι να ανοίξουμε ένα βιβλίο, καινούργιο ή και παλιό!

Σήμερα ας είναι μια γιορτινή μέρα μέσα στο καταφύγιό μας! Μπορούμε να συμμετέχουμε μαζί με τα παιδιά μας σε ένα μεγάλο πάρτι για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου! Πώς; Ας διαβάσουμε μαζί μια όμορφη σύγχρονη ιστορία ή ας τους χαρίσουμε ένα από τα βιβλία που γέμισαν μαγεία τα δικά μας παιδικά χρόνια!

3 σύγχρονες ιστορίες που αξίζει να διαβάσεις μαζί με το παιδί σου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Η ημέρα καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης, και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους.

Το 2020 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα της Σλοβενίας (Slovenská sekcia IBBY). Το φετινό μήνυμα γράφτηκε από τον Σλοβένο συγγραφέα Peter Svetina, μεταφράστηκε στα ελληνικά, όπως κάθε χρόνο, από τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου ενώ η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Σλοβένο εικονογράφο Damijan Stepančič.