“Εκρηξη” στις αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης – Η τιμή του πετρελαίου στα πρατήρια της Αν. Αττικής

Το πρωί της 25ης Νοεμβρίου και με τον χειμώνα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας να μην έχει ξεκινήσει ακόμη, οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης είχαν ήδη σπάσει το επίπεδο των 823.000.

Ήδη, έχει συγκεντρωθεί αριθμός αντίστοιχος της περυσινής χρονιάς και ενώ υπολείπονται αρκετές ημέρες ακόμη μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 9ης Δεκεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος για συγκέντρωση 1,2 εκατομμυρίων αιτήσεων παραμένει εφικτός.

Το ενδιαφέρον είναι ζωηρό για πολλούς λόγους: Πρώτον έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά κριτήρια οπότε είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των δικαιούχων (θεωρητικά μπορούν να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια). Και δεύτερον είναι σαφώς μεγαλύτερο το ποσό, ειδικά για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών ή αυτούς που θα στραφούν για πρώτη φορά στο πετρέλαιο θέρμανσης (καθώς για τους τελευταίους φτάνει έως και στα 1600 ευρώ). Υπάρχει και ένας τρίτος λόγος: η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης υποχωρεί κάθετα ουσιαστικά από τότε που άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων κάτι που συγκεντρώνει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ειδικά από τους δικαιούχους του επιδόματος.

Για χθες Παρασκευή, η τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 82 λεπτά κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις από σήμερα Σάββατο ή τη Δευτέρα, το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται ακόμη και κάτω από 1,15 ευρώ ανά λίτρο.

Ήδη, σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής για παράδειγμα, έχουν βγει πρατήρια που σήμερα θα διαθέσουν πετρέλαιο ακόμη και προς 1,10-1,11 ευρώ σε πολλές περιοχές όπως η Άνοιξη, η Αρτέμιδα, ο Γέρακας, η Παλλήνη κλπ.

Τα μόνα πρατήρια που εμφανίζονται να πωλούν ακόμη το πετρέλαιο θέρμανσης σε όλη την έκταση της Ανατολικής Αττικής πάνω από τα 1,20-1,25 ευρώ είναι αυτά που έχουν πολλές μέρες να ανεφοδιαστούν κάτι που σημαίνει ότι έχουν χάσει την κάθετη πτώση της τιμής που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει από τις 9 Νοεμβρίου. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα 15νθήμερο, η τιμή έχει πέσει από τα 98 λεπτά στα 83 λεπτά σε επίπεδο χονδρικής ενώ για αύριο αναμένεται και νέα πτώση.

Υπάρχει ένας παράγοντας αβεβαιότητας: Η τιμή χονδρικής (κατά συνέπεια και λιανικής) συγκρατείται σε αυτά τα επίπεδα επειδή υπάρχει η επιδότηση από το κράτος με τα 25 λεπτά ανά λίτρο αλλά και η επιδότηση από τα διυλιστήρια με 7,5 λεπτά επιπλέον. Η τελευταία έχει ημερομηνία λήξης στις 30 Νοεμβρίου. Θα υπάρξει νέα παράταση ή θα αυξηθεί απότομα και πάλι η τιμή της λιανικής εξανεμίζοντας σημαντικό κομμάτι της πτώσης που καταγράφεται αυτές τις ημέρες; Λόγω και αυτού του ερωτήματος -αλλά και δεδομένου ότι μπαίνουμε στον Δεκέμβριο οπότε αναμένεται πτώση του υδραργύρου- παρατηρείται μεγάλη αύξηση των παραγγελιών τις τελευταίες ημέρες.

Άλλωστε, ένα νοικοκυριό που θα λάβει επιδότηση της τάξεως των 250-300 ευρώ, θα μπορέσει πλέον να αγοράσει 1000 λίτρα πετρελαίου με τελική τιμή ακόμη και 800 ευρώ κάτι που σημαίνει 80 λεπτά ανά λίτρο. Αυτό σημαίνει κόστος ανά κιλοβατώρα 7,5 λεπτά που είναι σαφώς φθηνότερη και από την αντίστοιχη του φυσικού αερίου και φυσικά από αυτή του ηλεκτρικού ρεύματος.

thetoc.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.