Εκτός ελέγχου η κατάσταση με τα ακαθάριστα οικόπεδα σε Μαρκόπουλο & Ωρωπό: «Έκανα αντιπυρική ζώνη για να μην καώ»

Εργολάβοι φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες πετώντας τα ξερόχορτα και τα κλαδιά σε άλλα οικόπεδα: Οι αυτοσχέδιες χωματαρές με τις «ευλογίες» του δασαρχείου

Εστία κινδύνου παραμένουν τα ακαθάριστα οικόπεδα, ενώ ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πλέον η καύσιμη ύλη που «πετιέται» σε αυτοσχέδιες χωματερές παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για τα ξερόχορτα.

Ενδεικτική είναι η εικόνα στην περιοχή Χαμολιά στο Μαρκόπουλο, όπου εργολάβος ο οποίος είχε αναλάβει τον καθαρισμό έκτασης – με εντολή του δασαρχείου – πέταξε τα κλαδιά και τα χόρτα σε διπλανό οικόπεδο.

«Αυτά τα ξερά βρέθηκαν όταν τυχαία με πήρε τηλέφωνο ένας βοσκός και μου είπε “πήγαινε να δεις τι γίνεται εκεί”», ανέφερε, μιλώντας στο MEGA, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Γιάννης Αϊδινιώτης.

«Αυτά είναι τα υπολείμματα από τον καθαρισμό που έβαλε το δασαρχείο να κάνει αντιπυρικές ζώνες στην πολυτεχνειούπολη στη Χαμολιά, πάνω στα πρανή για να μην πάρει φωτιά, και ο εργολάβος ήρθε και τα εναπόθεσε εδώ χωρίς καμία πυροπροστασία σε ζώνη αντιπυρική. Δίπλα είναι οικίες. Αυτός ο όγκος είναι εδώ 15 ημέρες. Ψάχνω να βρω τον εργολάβο, αυτόν που τα έφερε εδώ πέρα. Πρέπει να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική, δεν το ξέρει ούτε η Πυροσβεστική», επισημαίνει προθέτοντας μάλιστα πως «έκαναν τελείως αποψίλωση, που τον χειμώνα με ραγδαίες βροχές θα πέσει όλο το βουνό προς τα κάτω».

Όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας, «η σύμβαση μέσα προφανώς και γράφει πού θα πρέπει να τα πάει ο εργολάβος», ωστόσο ο Γιάννης Αϊδινιώτης υπογραμμίζει πως ο δήμος έχει ένα σημείο συγκέντρωσης που αυτήν την στιγμή «έχει φρακάρει».

«Από τέλη Ιανουαρίου μου έφυγε προσωπικό. Από το Πάσχα φανήκαν τα σημάδια ότι θα έχουμε πρόβλημα… Για να έρθει μια εταιρεία πρέπει να γίνουν προσφορές, να περάσουν από διαγωνισμό. Αν βρεθεί ένας κακόβουλος και κάνει ένσταση, πας έναν μήνα πίσω, έχει γκρεμιστεί όλο το οικοδόμημα».

«Έκανα αντιπυρική ζώνη για να μην καώ»

Τα προβλήματα στα ακαθάριστα οικόπεδα ανησυχούν και τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι «χάνονται» στην γραφειοκρατία και πιέζονται από το υπέρογκο κόστος των εργασιών.

«Κάθε χρόνο βλέπω τα ίδια και τα ίδια και δεν αλλάζει κάτι. Εμένα το πρόβλημά μου είναι το οικόπεδο που σχεδόν περικλείει το δικό μου το οικόπεδο, το οποίο είναι χρόνια ακαθάριστο. Έχω κάνει πάρα πολλές ενέργειες, με έχουν γράψει όλοι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και άμα καώ, θα κλαίνε μετά», σημειώνει κάτοικος των Αγίων Αποστόλων Ωρωπού στο Mega.

«Εγώ ξέρω ότι είναι ιδιωτικό. Μια γειτόνισσα μου είπε ότι από το κτηματολόγιο είδε ότι το οικόπεδο αυτό έχει περάσει πλέον στον δήμο Ωρωπού, πράγμα που είναι ακόμα χειρότερο. Είμαι 70 ετών. Επί 5 χρόνια καθάριζα αυτό το οικόπεδο, έκανα αντιπυρική ζώνη γύρω γύρω για να μην καώ».

dnews.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.