Ελευθέριος Βενιζελος: Αντιδράσεις στους αστυνομικούς για τους ελέγχους σε επιβάτες από το εξωτερικό

Σφοδρές αντιδράσεις σε αστυνομικούς, που υπηρετούν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, έχουν προκαλέσει οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε επιβάτες από το εξωτερικό που επισκέπτονται τη χώρα μας για την περίοδο των διακοπών.

Όπως καταγγέλει με έγγραφο της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής και ο πρόεδρος της οποίας, Γιώργος Καλλιακμάνης, υπηρετεί στον αερολιμένα, με έγγραφο που απέστειλε στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, «οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο αεροδρόμιο ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στη χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορονοϊό (Covid-19).

Καταγγέλλουμε πως οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, επί της ουσίας, όπως προαναφέρθηκε, κάνουν την δουλειά υπαλλήλων άλλων Υπηρεσιών. Αυτήν την αρμοδιότητα, σύμφωνα και με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. την έχουν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).Δυστυχώς όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε πως ουδείς από τους πραγματικά αρμοδίους ασχολείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα» αναφέρεται στο έγγραφο ενώ επισημαίνεται πως οι ένστολοι πραγματοποιούν παράτυπα τους ελέγχους ενώ διατρέχει κίνδυνο η υγείας τους.

Ο κ. Καλλιακμάνης μιλώντας στο protothema.gr επισημαίνει τα εξής: «Δεν θα επιτρέψουμε ο Έλληνας αστυνομικός να επωμισθεί καθήκοντα για τα οποία είναι αναρμόδιος αλλά και ενέχουν κινδύνους για τον ίδιο και την δημόσια υγεία .Άλλωστε οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας και του ΕΟΔΥ είναι από τον νόμο επιφορτισμένοι με την διενέργεια των συγκεκριμένων ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας μας και έλαβαν και σχετικό επίδομα για αυτό».

Η επιστολή της ΕΑΥΝΑ:
Γλυφάδα, 06/07/2020

Προς:

1. κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2. κ. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
3. Α.Ε.Α. / κ. Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας
4. Α.Ε.Α. / κ. Προϊστάμενο Επιτελείου Ελληνικής Αστυνομίας
5. Γ.Α.Δ.Α./ κ. Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής
6. κ. Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών
Κοιν:

1. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
2. Όλες τις Ενώσεις

Ο εργασιακός μεσαίωνας καλά κρατεί.

Μόνο άδικη και επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί η απόφαση της φυσικής ηγεσίας, να μην ενισχύσει με αστυνομικό προσωπικό την Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμήπου λόγω της πανδημίας η ενίσχυση αυτή είναι για ευνόητους λόγους επιβεβλημένη.

Επιπρόσθετα την 28 Ιουνίου 2020 εκδόθηκε η υπ’αριθμό Δ1α/ΓΠ.ιοκ.40383 Κ.Υ.Α. με θέμα: «Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του Covid-19». Ειδικότερα στο άρθρο 1 παρ. 2 αναφέρεται ρητά: «Τα πρόσωπα που εισέρχονται στην Χώρα με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεούται όπως επιδεικνύουν έντυπο ή ηλεκτρονικό αντίγραφο της φόρμας της παρ.1 στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων».

Αντί αυτού, οι αστυνομικοί που υπηρετούν στο αεροδρόμιο ελέγχουν τα κινητά τηλέφωνα όλων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσω του Barcode που έχουν αν απαιτείται να πραγματοποιηθεί έλεγχος για κορονοϊό (Covid-19).

Καταγγέλλουμε πως οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν τους ελέγχους, επί της ουσίας, όπως προαναφέρθηκε, κάνουν την δουλειά υπαλλήλων άλλων Υπηρεσιών.

Αυτήν την αρμοδιότητα, σύμφωνα και με την ανωτέρω Κ.Υ.Α. την έχουν οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).

Δυστυχώς όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε πως ουδείς από τους πραγματικά αρμοδίους ασχολείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Απορούμε τι πραγματικά έχει συμβεί; Οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ε.Ο.Δ.Υ. από ποιόν πήραν εντολή να μην κάνουν ελέγχους; Και αν πήραν,είναι γραπτή ή προφορική;

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αστυνομικοί δεν αναφέρονται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. και είναι οι μόνοι που πραγματοποιούν ελέγχους.

Η Ένωσή μας, καταγγέλλει το γεγονός πως οι συνάδελφοί μας παράτυπα πραγματοποιούν τους ελέγχους, χωρίς να έχουν την σχετική εκπαίδευση, ούτε τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις, ενώ στην ουσία θα έπρεπε να συνεπικουρούν στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και των ιατρών του Ε.Ο.Δ.Υ.

Το χειρότερο είναι πως οι αστυνομικοί, εργάζονται χωρίς να φέρουν τον κατάλληλο ολόσωμο υγειονομικό εξοπλισμό και φυσικά χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξής τους από τον κορονοϊό Covid-19 όπως π.χ. τζάμι προστασίας, τήρηση αποστάσεων κτλ.

Κινδυνεύει άμεσα η υγεία τους, καθώς είναι εκείνοι που πρώτοι έρχονται σε άμεση σωματική επαφή με όλους του πολίτες ξένων κρατών που επισκέπτονται την Χώρα μας.

Η Ένωσή μας αναμένει άμεσα την απεμπλοκή της Αστυνομίας και την πραγματοποίηση των ελέγχων των επιβατών που φθάνουν στην Χώρα μας (για την δειγματοληπτική εξέτασή τους), από τους πραγματικά αρμοδίους, που βάση της Κ.Υ.Α. είναι οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και του Ε.Ο.Δ.Υ.

Οφείλει η φυσική και πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί πως ο Έλληνας αστυνομικός έχει συγκεκριμένα καθήκοντα τα οποία εκτελεί με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα, όμως δεν θα πρέπει να επιφορτίζεται με καθήκοντα και αρμοδιότητες άλλων Υπηρεσιών που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Το μόνο που λείπει είναι να μας επιφορτίσουν με την διαδικασία λήψης δειγμάτων, προκειμένου να διαπιστώνουμε ποιοι εκ των επιβατών νοσούν, ποιοι είναι φορείς και ποιοι όχι…, ήμαρτον…!

Η πολιτεία οφείλει να αναλογιστεί την προσφορά και τους κινδύνους που έχει το επάγγελμα του Έλληνα αστυνομικού και να μην τον επιφορτίζει με άλλα καθήκοντα, εκθέτοντάς τον σε περαιτέρω κίνδυνο.

Αντιθέτως, οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας και οι ιατροί του Ε.Ο.Δ.Υ., έλαβαν επίδομα προκειμένου να ασκούν ακριβώς αυτά τα καθήκοντα για τα οποία είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.

Παρακαλούμε την φυσική και πολιτική ηγεσία, να παρέμβει άμεσα προστατεύοντας τον Έλληνα εργαζόμενο αστυνομικό και παράλληλα συμβάλλοντας έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (όπως προβλέπεται) από τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας και τους ιατρούς του Ε.Ο.Δ.Υ. οι οποίες θα διασφαλίζουν την Δημόσια Υγεία των επιβατών και όλων των εμπλεκομένων.

protothema.gr