“Εμείς, η πόλη μας“: Γιατί απείχαμε από την ψηφοφορία εκλογής του Προεδρείου του Δήμου Παλλήνης

Στις δημαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν χθες 8 Σεπτεμβρίου 2019 στο Δήμο Παλλήνης, η Δημοτική παράταξη “Εμείς, η πόλη μας“, απείχε από την ψηφοφορία εκλογής του Προεδρείου.


Απείχε γιατί οι θέσεις του προεδρείου, όπως ορίζονται από το νόμο κατανέμονται μεταξύ της πρώτης δεύτερης και τρίτης παράταξης. Άρα με μια μοναδική υποψηφιότητα από κάθε παράταξη, η ψήφος στο Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά είναι επικυρωτική και όχι ουσιαστική και ούτε υφίσταται θέμα μη εκλογής.

Η επικεφαλής της παράταξης Ειρήνη Κουνενάκη, στην τοποθέτηση της ανέφερε:

«Η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκινάει με άλλα δεδομένα αναφορικά με την αναλογική εκπροσώπηση των παρατάξεων, από αυτά που ίσχυσαν στις εκλογές του Μαΐου 2019. Με τις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες και με επίκληση της δήθεν ακυβερνησίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακυρώνεται η απλή αναλογική πριν ακόμη εφαρμοστεί και τορπιλίζεται κάθε έννοια συνεργασίας και συναίνεσης στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κοινοτικά συμβούλια που αποδυναμώνονται σε αρμοδιότητες, επανέρχεται ο γνωμοδοτικός χαρακτήρας των αποφάσεων και αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης του Προέδρου. Δίνεται η δυνατότητα εκχώρησης αρμοδιοτήτων από το Δήμαρχο. Υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου με την μεταφορά κρίσιμων αποφάσεων στην Οικονομική Επιτροπή. Η συνεργασία των παρατάξεων, η διαβούλευση, η σύνθεση και η συναίνεση ακυρώνεται μέσα από την έννοια της σύμπραξης των παρατάξεων, η οποία ακυρώνει την αυτονομία και δημιουργεί συνθήκες συναλλαγής.

Σ’ αυτήν την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα συνεργαστούμε και θα στηρίξουμε όλα εκείνα που είναι για το καλό της πόλης, με διάθεση διαλόγου και σύνθεσης απόψεων. Θα συμβάλουμε όσο μπορούμε ώστε οι όποιες αντιπαραθέσεις στο δημοτικό συμβούλιο να είναι γόνιμες και παραγωγικές, χωρίς αντεγκλήσεις και κυρίως χωρίς προσωπικές επιθέσεις.

Πιστεύουμε ότι το πνεύμα συναίνεσης μπορεί να επικρατήσει όχι μέσα από μια τυπική διαδικασία αλλά μέσα από την ενεργοποίηση των θεσμικών εκείνων οργάνων που στηρίζονται στην συμμετοχή του πολίτη όπως η Επιτροπή Διαβούλευσης και ο Συμπαραστάτης του Δημότη.

Αναφορικά με τις δημαιρεσίες.

Για την εκλογή προεδρείου, που ο νομοθέτης έχει προσδιορίσει την παραταξιακή κατανομή των θέσεων, και άρα η διαδικασία της εκλογής γίνεται διαδικασία επικύρωσης, θα απέχουμε»

Η δημοτική σύμβουλος της παράταξης “Εμείς η πόλη μας“, Μίλια Κόπτη επεσήμανε την ανάγκη τήρησης του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συνεχείς απουσίες των δημοτικών συμβούλων και την τήρηση και υπογραφή των πρακτικών.

Συγχαίρουμε το νέο προεδρείο και δεσμευόμαστε για μια δημιουργική θητεία προς όφελος της πόλης.

Αναφορικά με την εκλογή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η παράταξη μας κατέλαβε από μια έδρα. Στην Οικονομική Επιτροπή εξελέγη η Ειρήνη Κουνενάκη, με αναπληρώτρια την Μαρία Αμοργιανού και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής η Μίλια Κόπτη, με αναπληρώτρια την Μαρία Αμοργιανού.