Έμποροι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης! «Ανοίξτε την αγορά το συντομότερο»

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η αγορά των εμπορικών καταστημάτων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τους εμπορικούς συλλόγους των δύο πόλεων να κάνουν έκκληση για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρηματιών και άνοιγμα της αγοράς όσο το δυνατό γρηγορότερα.

Όπως λέει στο CNN Greece o κ. Σταύρος Καφούνης πρόεδρος τους Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, αίτημα του Συλλόγου είναι να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα άμεσα με μέτρα υγειονομικής προστασίας μέχρι την Άνοιξη.
«Η υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό αλλά το εμπόριο είναι ο ασφαλέστερος κλάδος, το είπε και ο πρωθυπουργός, πείτε μας τι πρέπει να κάνουμε για να ανοίξουμε όσο το δυνατό συντομότερα» λέει ο κ. Καφούνης.

Το δεύτερο lockdown είναι καταστροφικό λέει στο CNN Greece ο κ. Παντελής Φιλιππίδης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

«Και θα είναι πολύ πιο καταστροφικά τα εναλλασσόμενα λοκντάουν, αν προκύψουν. Αυτή τη στιγμή η οδός Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, ο δεύτερος πιο εμπορικός δρόμος στην Ελλάδα έχει μετά το πρώτο λοκντάουν 17 καταστήματα ξενοίκιαστα. Αυτό δεν είχε συμβεί ούτε στα 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υπάρχει δρόμος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου έχουν κλείσει όλα τα μαγαζιά του ενός πεζοδρομίου» τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δείτε ακόμα:  Ντίμης Κορφιάτης: Ο βίος και η πολιτεία του 54χρονου που εκτελέστηκε έναν χρόνο μετά την σύζυγό του

«Η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική και ακόμη και όταν θα ανοίξουμε επειδή θα δουλέψουμε με χαμηλούς τζίρους λόγο της κατάστασης, οι επιχειρήσεις θα χρειαστούν στήριξη που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει κάτι με την επιστρεπτέα προκαταβολή και να συνεχιστεί η επιδότηση ενοικίου εξ ολοκλήρου για τον μήνα της καραντίνας, με 40% για τρεις μήνες και με διαπραγμάτευση για άλλους τρεις» λέει ο κ. Καφούνης.

«Δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό βιώσιμη και μη βιώσιμη επιχείρηση που ακούμε από ορισμένους στις τηλεοράσεις» αναφέρει ο κ. Φιλιππίδης.

Και συνεχίζει:

«Ζούμε έναν πόλεμο και σε έναν πόλεμο κανείς δεν ξέρει που θα οδηγηθούν τα πράγματα. Άρα δεν υπάρχουν βιώσιμες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις. Στα χρόνια της κρίσης χάθηκαν 320.000 επιχειρήσεις, Τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια προς όλους γιατί το εμπόριο είναι μια αλυσίδα και είμαστε συνδεδεμένοι όλοι μας. Κατ αυτή την έννοια το click away (παραγγελία και προπληρωμή ηλεκτρονικά και παραλαβή από το κατάστημα) που πάει να περάσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία της αγοράς γιατί ουσιαστικά βοηθά ένα 18% με 20% των επιχειρήσεων. Μόνο τόσο ποσοστό επιχειρήσεων έχει e-shop και μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται όλα τα μεγαθήρια».

Δείτε ακόμα:  Υπάλληλος φαρμακείου πωλούσε πλαστά αρνητικά τεστ κορονοϊού σε ταξιδιώτες!

Με τη σειρά του, ο κ. Καφούνης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρξουν ανακοινώσεις για το τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που έχουν μετατεθεί για αποπληρωμή την Άνοιξη.

«Αν δεν γίνει κάτι με αυτές, μια ρύθμιση δηλαδή σε περισσότερες δόσεις δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Και αν η κυβέρνηση το σκέφτεται θα πρέπει να μας το πει τώρα. Αναφορικά μάλιστα με την επιστρεπτέα προκαταβολή που προείπα, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών βάζει πλέον ανοιχτά στο διάλογο πόσες από αυτές θα μετατραπούν σε επιδότηση γιατί δεν μπορούμε να τις επιστρέψουμε όλες. Και ότι ζητήσουμε θα το συνδέσουμε με το πραγματικό πρόβλημα για το οποίο η μόνη αντικειμενική μέτρηση είναι η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο ίδιος.

Δείτε ακόμα:  Γιατί κάποιοι αποφεύγουν να παντρευτούν τον Μάιο

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Ο κ. Φιλιππίδης εξήγησε, επίσης, πως η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να βοηθήσει τον επιχειρηματία.

«Αυτό που είχαμε προτείνει στην αρχή της πανδημίας ήταν να καλυφθούν όλες οι δαπάνες των επιχειρήσεων. Με μία πρόχειρη μελέτη που είχαμε κάνει το κόστος για όλο το εμπόριο ήταν 15 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Όταν στις τράπεζες έδωσαν 208 δισεκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια είναι δυνατό για το εμπόριο να μην διαθέσεις 15 δισεκατομμύρια;» λέει ο κ. Φιλιππίδης.

Οι επιχειρήσεις έχουν και προβλήματα λειτουργικών εξόδων και ρευστότητας, με τον κ. Καφούνη να υπογραμμίζει πως θα πρέπει οι τράπεζες το συντομότερο δυνατό να έχουν έτοιμο το χρηματοδοτικό προϊόν που θα αγγίξει τα 500 εκατομμύρια ευρώ στο σύνολό του για τις επιχειρήσεις με τζίρο έως 250.000 ευρώ.