Εμβόλια κορονοϊού: Μόνο όσοι έχουν πάθει αλλεργικό σοκ να ενημερώσουν τον γιατρό τους

Ξεκάθαρη ήταν η πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, για το θέμα των αλλεργιών και των εμβολίων του κορονοϊού μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο. Η κα Θεοδωρίδου, σημείωσε πως ο εμβολιασμός θα είναι η λύση «στην καταστροφική λαίλαπα του κορονοϊού».

Αναφερόμενη στο θέμα που έχει προκύψει με τις αλλεργίες, υπογράμμισε ότι «αναφερόμαστε σε σοβαρού τύπου αλλεργίες, αυτές που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Τα άτομα που έχουν τέτοιου τύπου αλλεργία ξέρουν και είναι προετοιμασμένα για να την αντιμετωπίσουν».

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Κορύφωση εμβολιασμού με ανοικτή πλατφόρμα για όλους τους ενήλικες

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι είναι σπάνιο να προκύψει μια τέτοια αλλεργία, ενώ σημείωσε ότι θα ερευνηθεί από τους ειδικούς ποιο από τα στοιχεία του εμβολίου είναι εκείνο που ευθύνεται για τυχόν εμφάνιση αλλεργιών.

«Προληπτική είναι η τοποθέτηση το να μην εμβολιάζονται τα άτομα με αλλεργίες».

Η πρόεδρος επισήμανε ότι κάθε πολίτης πριν εμβολιαστεί θα δίνει ένα σύντομα ιστορικό του στον γιατρό ενώ θα υπάρχει και εγχειρίδιο με οδηγίες και επεξηγήσεις για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν και αφού εμβολιαστεί.

Δείτε ακόμα:  Μετακίνηση από νομό σε νομό: Δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό – Αύριο κλειδώνουν νέες ημερομηνίες ανοιγμάτων

Όπως εξηγούν οι αλλεργιολόγοι, η προειδοποίηση απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη πάθει κάποια στιγμή στη ζωή τους αλλεργικό σοκ από άλλο εμβόλιο, φάρμακο ή ακόμη και τρόφιμο.

«Μόνο αυτοί που έχουν ένα ιστορικό σοβαρής βαριάς αλλεργίας, αλλεργικού αναφυλακτικού σοκ είτε από εμβόλιο είτε από φάρμακο είτε από κάποια τροφή και στους οποίους έχει δοθεί η χρήση αδρεναλίνης, το φάρμακο σωτηρίας γι’ αυτές τις περιπτώσεις, μόνο σε αυτά τα άτομα να υπάρχει ένας προβληματισμός όσων αφορά το εμβόλιο», λέει ο Χρήστος Γρηγορέας, αλλεργιολόγος.

Δείτε ακόμα:  Ξεκινά η προμήθεια των δωρεάν self test στους εργαζόμενους - Ποιους αφορά

Ούτως ή άλλως οι ειδικευμένοι γιατροί που θα κάνουν τον εμβολιασμό, θα ξέρουν πώς να αντιμετωπίσουν τυχόν απρόοπτα. Σε κάθε περίπτωση, ο εμβολιαζόμενος θα χρειαστεί να τηρήσει μια απλή οδηγία.

Πάντως για την ώρα, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες στο εμβόλιο παρά μόνο αλλεργικές.

newsit.gr