Εμβόλιο: Δεν θα είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση

Για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως δεν θα είναι υποχρεωτική για τον γενικό πληθυσμό. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι κλείνονται ήδη ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου και μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί περίπου 10.000 άτομα.

Επανέλαβε μάλιστα ότι τη Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της απογευματινής ενημέρωσης για τα επόμενα βήματα και την τρίτη δόση του εμβολίου που θα αφορά σε άτομα άνω των 60 ετών και υγειονομικούς.

Οπως εξήγησε ο κ. Θεμιστοκλέους, η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού θα αφορά σε άτομα με ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο και πάνω και θα γίνουν «και ανακοινώσεις για τους υγειονομικούς και για κάποιες άλλες συγκεκριμένες κατηγορίες». Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους, «εκτός από τους ανοσοκατεσταλμένους που είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να είναι από 6-8 μήνες αλλά θα υπάρξουν διευκρινίσεις».

Δείτε ακόμα:  Φώφη Γεννηματά: Όταν ο καρκίνος «χτύπησε» τους γονείς της Γιώργο και Κάκια

Γιατί δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης του εμβολίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως αυτή τη στιγμή δεν ισχύει κάτι τέτοιο. «Η τρίτη δόση είναι με σύσταση της Εθνικής Επιτροπής του Εμβολιασμού, δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό αν αλλάξει στην πορεία θα το δούμε αλλά αυτή τη στιγμή δεν ισχύει». Και εξηγώντας τον λόγο που ήταν υποχρεωτικές η πρώτη και η δεύτερη δόση του εμβολίου, ανέφερε πως «τα εμβολιαστικά σχήματα είναι δύο δόσεις. Πάμε σε ενισχυτική δόση για να ενισχυθεί το καλό αποτέλεσμα το οποίο μειώνεται όμως, και με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος», ενώ ήταν κατηγορηματικός ότι δεν χρειάζεται τεστ αντισωμάτων.

Δείτε ακόμα:  Θα φτάσει και στην Ελλάδα: Αν οι φωτιές και οι πλημμύρες σε τρόμαξαν μάλλον δεν ξέρεις τι έρχεται μετά…

«Τα αντισώματα μετρώνται με διαφορετικές μεθόδους και δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει», δήλωσε, αναφερόμενος και στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ. Επίσης, τόνισε για το Freedom Pass πως «είναι μέτρα που έχουν αποδώσει». Ακόμη, για τον εμβολιασμό 5-12 ετών, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε πως όταν δοθούν οι εγκρίσεις, θα υιοθετηθούν στο πρόγραμμα. «Δεν αναμένεται πολύ σύντομα», ανέφερε, ωστόσο, εκτιμώντας πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις και αποφάσεις προς το τέλος του 2021 με αρχές του 2022.

Ποιους αφορά η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού

Εφτασε η ώρα για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίων κατά του Covid-19 σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών καθώς αύριο, Δευτέρα η κυβέρνηση θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις. Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και επανέλαβε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», σημείωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δείτε ακόμα:  Ανατροπή με τα σχολεία στην Αττική: Ποια μπορεί να ανοίξουν σήμερα - Τι είπε ο Πατούλης

Η Επιτροπή έχει καταλήξει στην ομάδα των ατόμων που θα ακολουθήσουν τους ανοσοκατασταλμένους, για τους οποίους η πλατφόρμα των ραντεβού άνοιξε 14 Σεπτεμβρίου και είναι η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

reader.gr