Εμβόλιο κορονοϊού: Ανοίγουν τα ραντεβού για τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου

Ανοίγουν τα ραντεβού για τα άτομα με νοσήματα υψηλού κινδύνου, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών σήμερα Τρίτη (16/3).

«Μετά από τις ομάδες με βασικό κριτήριο ηλικίας και τον εμβολιασμό πρώτων ομάδων ηλικιωμένων με την πάροδο χρόνου φτάνουμε στο σημείο που επίκειται ο εμβολιασμός ατόμων με λίαν αυξημένο κίνδυνο» είπε. Η πλατφόρμα για το ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου.

Τα νοσήματα είναι:

  • Άτομα με μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
  • Άτομα με κυστική ίνωση
  • Καρκίνος υπό αγωγή
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού
  • Σοβαρή καρδιακή νόσος
  • Σοβαρή ηπατική νόσος
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή
Δείτε ακόμα:  ΕΟΔΥ: Πού θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test την Κυριακή 29/5

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα νοσήματα υψηλού κινδύνου ΕΔΩ

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ξεκίνημά της και στις ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της Astrazeneca και στο «ντόμινο» προσωρινών αναστολών των εμβολιασμών με τα εμβόλια της εν λόγω εταιρείας στην Ευρώπη, στεκόμενη όμως στις καθησυχαστικές ενημερώσεις του ΕΜΑ σχετικά με τους εμβολιασμούς.

Μέχρι σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει κάνει δύο συνεδριάσεις –η τελευταία πριν λίγες ώρες– κι έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, τόνισε η ίδια.

Δείτε ακόμα:  Δύο αγοράκια και δύο κοριτσάκια, τα πρώτα θύματα του μακελάρη που ταυτοποιήθηκαν - Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο δράστης μπαίνει στο σχολείο

Κανονικά οι εμβολιασμοί με Astrazeneca στην Ελλάδα

Και συνέχισε, μεταφέροντας την ακριβή διατύπωση: «Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δείτε ακόμα:  Δασικοί χάρτες: Προσοχή! Στις 31 Μαΐου λήγει η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων - Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19. Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

newsbeast.gr, newsit.gr