Εμβόλιο Pfizer: Τρίτη δόση προσφέρει «ισχυρή προστασία» και κατά της μετάλλαξης Delta

Μια τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 μπορεί να προσφέρει «ισχυρή» προστασία κατά της μετάλλαξης Delta – πέρα από την προστασία που προσφέρουν οι δύο δόσεις-, υποστηρίζουν νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Pfizer.

Τα στοιχεία, τα οποία αναρτήθηκαν online, σύμφωνα με το CNN, δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Delta αυξάνονται μετά από μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Τα στοιχεία δεν έχουν εξεταστεί από ανεξάρτητους ερευνητές ή δημοσιευτεί σε ιατρική επιθεώρηση ακόμη.

Δείτε ακόμα:  Ανεμβολίαστοι: Αυτοί είναι οι 10 κλάδοι στους οποίους απαιτούνται δύο test για τους εργαζόμενους, με δικά τους έξοδα

Δεν είναι ξεκάθαρο αν τα ενισχυμένα επίπεδα αντισωμάτων σχετίζονται πράγματι με καλύτερη προστασία ή αν αυτή η έξτρα προστασία είναι απαραίτητη, σημειώνει το δημοσίευμα. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) λένε ότι τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα προστατεύουν και κατά των κοινών μεταλλάξεων.

Ο Dr. Mikael Dolsten, ο οποίος ηγείται της έρευνας στην Pfizer, χαρακτήρισε τα νέα στοιχεία για μια τρίτη δόση του εμβολίου «ενθαρρυντικά».

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων είναι πολύ υψηλότερα και κατά του αρχικού κορονοϊού αλλά και έναντι της μετάλλαξης Beta, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, μετά από μια τρίτη δόση.

Δείτε ακόμα:  Τι λέει ο ψαράς που ανέσυρε με τα δίχτυα του νεκρό ψαροντουφεκά και τον πέταξε στη θάλασσα

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη στον online server medrxiv.org, αναφέροντας πως η μελέτη περιλαμβάνει 44.000 εθελοντές από όλο τον κόσμο.

Εμβόλιο Pfizer: Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συνολική αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 91% στη διάρκεια των έξι μηνών. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι στης σοβαρής Covid-19 ήταν περίπου 97%.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέβηκε περισσότερο από 96% από μια εβδομάδα έως περίπου δύο μήνες μετά τη δεύτερη δόση και ύστερα φάνηκε να αρχίζει σταδιακά να μειώνεται στο 83,7% τέσσερις με έξι μήνες αργότερα, με μια μείωση κατά μέσο όρο περίπου 6% τους τελευταίους δυο μήνες.

Δείτε ακόμα:  Στην Αθήνα η ιατροδικαστική εξέταση του 15χρονου που πέθανε δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό του

newsbeast.gr