Ένας μίνι ανασχηματισμός πριν τον μεγάλο – Ποιους αναβάθμισε και ποιους «έσωσε» ο Μητσοτάκης

Τελικά έγινε ένας ανασχηματισμός αλλά η κυβέρνηση τον βάφτισε «εσωτερική αναδιάταξη στο Μέγαρο Μαξίμου». Κακά τα ψέματα, έγινε ένας μίνι ανασχηματισμός για να ακολουθήσει σύντομα ένας πολύ μεγαλύτερος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οριοθέτησε την πιστή ομάδα του Μαξίμου, αναβάθμισε αυτούς που ήθελε αλλά και «έσωσε» υπουργούς του που ήταν σε δύσκολη θέση, με τον χειρισμό των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά και τις αρνητικές εξελίξεις με την πανδημία.

Οι αναβαθμισμένοι του στενού περιβάλλοντος

Τι έκανε ο πρωθυπουργός με τον μίνι ανασχηματισμό: Έδωσε τα εύσημα στον μέχρι πρόσφατα Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, Χρήστο Τριαντόπουλο, και ανέλαβε τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Σκοπός να δείξει ότι άμεσα θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης των πυρόπληκτων αλλά και να περιορίσει την αρνητική κριτική για τη διαχείριση τους.

Η άλλη κίνηση με σημασία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν η ενίσχυση της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης. Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου μπαίνει ο Γιάννης Οικονόμου, ο μέχρι πρόσφατα υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Γιάννης Οικονόμου θεωρείται πρόσωπο από το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Η αλλαγή πάντως αυτή δεν μπορεί να αποδεσμευθεί και από την κριτική που δέχτηκε η κυβέρνηση ότι δεν υπήρχε briefing των δημοσιογράφων για τις πυρκαγιές. Η ενημέρωση ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα Χαρδαλιά. Επιπλέον, φαίνεται πως η Αριστοτελία Πελώνη «πλήρωσε» τη φθορά από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που έτσι κι αλλιώς έχει μεγάλη έκθεση. Παρ’ όλα αυτά παρέμεινε αναπληρώτρια κυβερνητική εκπροσώπος.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η απόλυτη αναβάθμιση του Άκη Σκέρτσου, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Επικρατείας (μέχρι τώρα ήταν υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ). Παρόλο που κανείς δεν αιφνιδιάστηκε από τη (δεδομένη) εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στον στενό του συνεργάτη, το μήνυμα ήταν σαφές: Ο Α. Σκέρτσος θα έχει και συντονιστικό ρόλο στην κυβέρνηση, ενδεχομένως ως ένα βήμα πριν να αναλάβει (στον μεγάλο ανασχηματισμό) ένα υπουργείο μεγάλης βαρύτητας.

Γιατί «έσωσε» Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βέβαια, δεν ανάβαθμισε μόνο αλλά και «έσωσε» υπουργούς του, όπως αναφέραμε παραπάνω. Ποιους;

Μα σίγουρα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Νίκο Χαρδαλιά, υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός δεν ήθελε να «ακουμπήσει» τα δύο συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη. Εάν το έκανε – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – θα ήταν σαν να τα έβαζε με τις πολιτικές επιλογές που ο ίδιος έχει πρώτα απ’ όλα υπερασπίσει.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει δεχθεί σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα τον κάλυπτε.

Το ίδιο συνέβαινε και με τον Ν. Χαρδαλιά, ο οποίος βέβαια δεχόταν άλλου είδους κριτική, αφού παραμένει ο άνθρωπος που χειρίζεται, από την πλευρά της κυβέρνησης, την «καυτή πατάτα» της πανδημίας.

Στις πυρκαγιές και οι δύο βρέθηκαν για λίγο με το ένα πόδι έξω από το υπουργικό συμβούλιο, τουλάχιστον σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Έτσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέλεξε να τους «σώσει» στον μίνι ανασχηματισμο, ώστε όταν έρθει ο επόμενος, ο μεγάλος, να μην είναι τόσο πρόσφατα τα γεγονότα και η διαχείριση των πυρκαγιών.

Τι θα γίνει στον μεγάλο ανασχηματισμό με τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Ν. Χαρδαλιά; Θα δείξει. Δεν προβλέπεται να έχουν πάντως την ίδια τύχη. Έχουν άλλωστε διαφορετικές πορείες. Εάν έχουν ένα κοινό είναι η εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού.

aftodioikisi.gr

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.