Ενεργειακή κρίση: Τι θα γίνει τελικά με τις διακοπές ρεύματος τον χειμώνα στην Ελλάδα;

Οι χώρες της Ευρώπης προετοιμάζονται ήδη για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, με πακέτα μέτρων, διαφορετικά για την κάθε μία, προκειμένου να μπορέσει να ξεπεραστεί το επερχόμενο σφοδρό κύμα. Πολλά έχουν ακουστεί και για προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για εξοικονόμηση ενέργειας, ωστόσο, είναι ένα ακραίο μέτρο και ένα σενάριο που δεν επιβεβαιώνεται.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Μίλησε όμως για έναν «χειμώνα δύσκολο, χωρίς αμφιβολία». Δεν απέκλεισε όμως και εντελώς κάτι τέτοιο για το μέλλον, αφού στις δηλώσεις που έκανε στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει «αυτή τη στιγμή στο τραπέζι κάποια σκέψη για περιορισμό ή για μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ούτε διαφαίνεται εδώ που είμαστε η ανάγκη μιας τέτοιου είδους κίνησης».

Διαβεβαίωσε όμως ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας.

Οι δήμοι πάντως προετοιμάζονται για το επόμενο χρονικό διάστημα και ανάμεσα στα πρώτα «όπλα» των δημάρχων για την εξοικονόμηση ενέργειας είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων λαμπτήρων με LED, ο περιορισμός λειτουργίας διακοσμητικού φωτισμού αλλά και ειδικά μέτρα στα σχολεία και τα δημοτικά κτίρια.

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει προς το παρόν τον δρόμο των επιδοτήσεων, με το πρακτορείο Reuters να υπενθυμίζει σε δημοσίευμα στα μέσα Αυγούστου πως «έχει δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα μέτρα από τον Σεπτέμβριο». Οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος στην Ελλάδα για τον Σεπτέμβριο, είναι αισθητά αυξημένες σε σχέση με τον Αύγουστο. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όμως ζήτησε χθες πειθαρχία στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος. Προειδοποίησε, μάλιστα, τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που δεν αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες, τότε δεν θα έχουν δικαίωμα να «κλαίγονται», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε που η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά:

«Το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο άρα οι καθημερινές μας συνήθειες όπως τις ξέραμε στο παρελθόν πρέπει τώρα να μεταβληθούν γιατί πια το ρεύμα κοστίζει. Αν αυτό δεν το καταλάβουμε ως λαός και δεν δείξουμε και εμείς κάποια σημάδια πειθαρχίας και αυτοπειθαρχίας δεν μπορεί να κλαιγόμαστε αύριο γιατί η οικονομία μας δεν πάει καλά γιατί τα περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα».

Σημείωσε επίσης: «Μπορεί στο λογαριασμό τους να μην βλέπουν πια πόσο ακριβό είναι το ρεύμα γιατί παρεμβαίνει το κράτος και τους σώζει από αυτή την αύξηση αλλά το ρεύμα ως αγαθό είναι πανάκριβο».

Ηχηρές προειδοποιήσεις για τον χειμώνα

Το αφεντικό της Total ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να σχεδιάσει για το μέλλον χωρίς ρωσικές προμήθειες. Οι ελλείψεις φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη είναι πιθανό να διαρκέσουν αρκετούς χειμώνες, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Νορβηγία τη Δευτέρα, ο Ben van Beurden, διευθύνων σύμβουλος της Shell, δήλωσε ότι η κατάσταση κρίσης στην ενέργεια μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια. «Μπορεί κάλλιστα να έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να βρούμε λύσεις», όπως είπε.

Ο επικεφαλής ενός άλλου ενεργειακού κολοσσού, ο Πάτρικ Πουγιανέ της TotalEnergies, δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να σχεδιάσουν ένα μέλλον χωρίς ρωσικό αέριο.

Στην ηχηρή προειδοποίηση ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποστεί αρκετούς τρομερούς χειμώνες χωρίς ελέγχους στις τιμές του φυσικού αερίου» προχώρησε η υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, Τίνε Φαν ντερ Στράτεν.

«Οι επόμενοι πέντε έως 10 χειμώνες θα είναι φρικτοί εάν δεν ληφθούν μέτρα», σημείωσε στο Twitter χθες, Κυριακή (28/9), υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για το πάγωμα των τιμών φυσικού αερίου».

Ρεύμα: Πότε θα γίνονται διακοπές το χειμώνα – Το σχέδιο της ΡΑΕ

Μια σειρά από μέτρα με κυλιόμενες προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση για τους καταναλωτές προβλέπει το έκτακτο σχέδιο της ΡΑΕ.

Μέτρα όπως η αναστολή λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες αλλά και κυλιόμενες προγραμματισμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση για τους καταναλωτές περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση κρίσεων στην ηλεκτροπαραγωγή, που οριστικοποιήθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Σύμφωνα με αυτό, σε περίπτωση ανεπάρκεια ορυκτών καυσίμων τα μέτρα που εφαρμόζονται από τον ΑΔΜΗΕ έχουν ως εξής:

Παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης εφόσον δεν μειώνεται η ικανότητα των μονάδων να λειτουργούν σε πλήρη φορτίο.

Προβλέπει την ετοιμότητα όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχειρίζεται τη λειτουργία τους για την ασφάλεια του Συστήματος.

Αύξηση αποθεμάτων λιγνίτη

Ενεργοποίηση μηχανισμού μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής. (Μηχανισμός Απόκρισης Ζήτησης που προβλέπει τη Συμμετοχή Χαρτοφυλακίων Κατανεμόμενου Φορτίου στην Αγορά Εξισορρόπησης.)

Ενεργοποίηση διαδικασιών που προβλέπονται στα διμερή σύμφωνα με γειτονικά κράτη για μηδενισμό εξαγωγικών προγραμμάτων ενέργειας και έκτακτες εισαγωγές

Ενεργοποίηση μονάδων έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

Προχωράει σε κυλιόμενες περικοπές φορτίου

Μέτρα για περιορισμένες εισαγωγές φυσικού αερίου

Επίσης σε περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών ΦΑ μέσω αγωγών στα βόρεια σύνορα της χώρας και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγή.
Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.
Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.
Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.
Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως τις ώρες αιχμής).
Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης
Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού
Εξοικονόμηση ενέργειας στα ύδρευσης – αποχέτευσης
Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου δυνατότητα.

Τα τρία σενάρια κινδύνου

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατηγοριοποίηση των σεναρίων προσδιορίζει ως σενάρια μη ανεκτού κινδύνου τη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία (χειμώνας 2022-2023 -χωρίς Πτολεμαΐδα V αλλά και με την Πτολεμαΐδα V), το κύμα ψύχους, χιόνια και τον καύσωνα, καθώς και την κυβερνοεπίθεση Β.

Ως σενάρια μη επιθυμητού κινδύνου θεωρούνται οι πλημμύρες, οι ανεμοθύελλες, η ξηρασία και οι δασικές πυρκαγιές, η πανδημία και το ανθρώπινο λάθος, η κυβερνοεπίθεση Α, η πόσυρση λιγνιτικών-διασύνδεση Κρήτης χωρίς Πτολεμαΐδα V, η βλάβη εξοπλισμού και η απόσυρση λιγνιτικών – καθυστέρηση ένταξης νέων μονάδων.

Στα σενάρια ανεκτού και κατά συνέπεια διαχειρίσιμου κινδύνου εντάσσονται η απόσυρση λιγνιτικών μονάδων – διασύνδεση Κρήτης με Πτολεμαΐδα V, ο σεισμός και ο εισμός – εκτός HVDC με Ιταλία.

Η κατάσταση συναγερμού

Σύμφωνα με το σχέδιο ο ΑΔΜΗΕ ενεργοποιεί την κατάσταση συναγερμού όταν

Το Σύστημα λειτουργεί κοντά στα όρια ασφάλειας και η εμφάνιση ενός απρόβλεπτου συμβάντος, ακόμα και μετά την ενεργοποίηση διορθωτικών μέτρων, οδηγεί σε παραβίαση των ορίων ασφάλειας.

Όταν παραβιάζονται τα ονομαστικά επίπεδα τάσης συστήματος, έντασης ρεύματος ή συχνότητας και οι αποζεύξεις εξοπλισμού, η απώλεια συγχρονισμού, διακοπές τροφοδότησης οδηγούν το σύστημα σε μη ασφαλή κατάσταση με μεγάλη πιθανότητα γενικής κατάρρευσης.

Το Σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση black out στην περίπτωση απώλειας φορτίου άνω του 50% ή απώλειας τάσης για τουλάχιστον τρία λεπτά με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του Σχεδίου Αποκατάστασης.

Ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να περικόψει τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας ή να αιτηθεί και να λάβει ενέργεια έκτακτης ανάγκης από γειτονικούς Διαχειριστές.

Επίσης προβλέπεται προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην οποία προχωράει ο ΑΔΜΗΕ όταν παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας του Συστήματος.

ieidiseis.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.