Εντείνονται οι έλεγχοι λόγω Πάσχα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα φρέσκα θαλασσινά

Με εγκύκλιο ορίζεται που θα υπάρξουν αυξημένοι υγειονομικοί έλεγχοι λόγω Πάσχα ενώ δίνονται οδηγίες για τα φρέσκα θαλασσινά
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται, οτι θα υπάρξει ενδελεχής υγειονομικός έλεγχος, λόγω της αυξημένης ζήτησης των ημερών, κατά προτεραιότητα στις κάτωθι κατηγορίες:

• Στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως υπεραγορές τροφίμων, στις αποθήκες τροφίμων και ποτών όπου αποθηκεύονται μεγάλες ποσότητες α’ υλών λόγω της αυξημένης ζήτησης της περιόδου αυτής, στα ζαχαροπλαστεία & αρτοποιεία, παραγωγικές μονάδες στις οποίες γίνεται επεξεργασία πολλών και σύνθετων προϊόντων με υλικά ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα όπως αβγά, γάλα, βούτυρο κλπ., στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, κλπ.

• Στις πτηνοκτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα υγειονομικού χαρακτήρα (στο περιβάλλον και στον καταναλωτή) από την τυχόν ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφάγιων ζώων.

• Στις μονάδες παραγωγής αβγών.

• Στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, παρασκευής γευμάτων και διάθεσης (με διανομή κατ’ οίκον ή κατανάλωσης εκτός του καταστήματος).

• Στις υπαίθριες – λαϊκές αγορές.

• Στα οχήματα μεταφοράς τροφίμων και ποτών κλπ.

• Στις υπαίθριες αγορές που οργανώνονται προσωρινά λόγω του Πάσχα (street food, τροχήλατα οχήματα κ.λ.π).

Λόγω της περιόδου της Σαρακοστής που διανύουμε, τονίζεται ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί επιπρόσθετα και στα αλιεύματα, νωπά ή κατεψυγμένα και ειδικότερα στα οστρακοειδή, μαλακόστρακα, ή κεφαλόποδα που λόγω της νηστείας προ του Πάσχα καταναλώνονται σε αφθονία και είναι ιδιαιτέρως ευαλλοίωτα.

Οι Υγειονομικοί Επιθεωρητές κατά τους υγειονομικούς ελέγχους σε καταστήματα λιανικής πώλησης τους (ιχθυοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων κλπ) ή σε υπαίθριες αγορές πρέπει να είναι ιδιαίτερα παρατηρητικοί και προσεκτικοί.

Ενδεικτικά αναφέρονται ότι τα προαναφερόμενα προϊόντα πρέπει να έχουν θαλασσινή οσμή (αν πρόκειται για νωπά) και όχι οσμή αμμωνίας, να είναι γυαλιστερά με ζωηρό χρώμα, το σώμα τους να είναι συμπαγές και σφριγηλό, όσα φέρουν μάτια να είναι μην είναι θαμπά αλλά ζωηρά, τα κελύφη να είναι κλειστά στα οστρακοειδή και η σάρκα τους υγρή και προσκολλημένη στο κέλυφος (μερικά ενδεικτικά σημεία). Στις κονσέρβες δεν πρέπει να παρατηρούνται διογκώσεις, βαθουλώματα κλπ., ενώ και τα χύδην προϊόντα (τουρσιά, ταραμάς, κλπ) πρέπει επίσης να υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

dikaiologitika.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.