Επανέρχεται στο κράτος το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου – Ιερώνυμος: «Πραξικοπηματικές επεμβάσεις σε θέματα της Εκκλησίας»

Ψηφίστηκε μετά τα μεσάνυχτα η βουλευτική τροπολογία που αφορούσε το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου και με την οποία το Ίδρυμα επιστρέφει στο προ του 2014 καθεστώς.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι αναιρείται η ενισχυμένη θέση του επιχώριου Μητροπολίτη στη Διοικούσα Επιτροπή, ώστε να μην περιορίζεται η κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση του Ιδρύματος. Έτσι, επαναφέρεται σε ισχύ η ρητή εξαίρεση του Ιδρύματος από τις ρυθμίσεις για τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και ιερά προσκυνήματα.

Παράλληλα, καθορίζεται ότι στις 30 Ιουνίου θα τερματιστεί η θητεία της σημερινής Διοικούσας Επιτροπής, ώστε να οριστούν νέες τακτές προθεσμίες για την ανάδειξη έως τότε νέας Διοικούσας.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος, Νίκος Ξυδάκης, Αντώνης Συρίγος, Νίκος Μανιός, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΑΝΕΛ) και Σπύρος Δανέλλης (Το Ποτάμι).

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε καλέσει τον κ. Γαβρόγλου να μην την κάνει αποδεκτή, με επιστολή που απέστειλε ως πρόεδρος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στην επιστολή ο κ. Ιερώνυμος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «οι μονομερείς αυτές νομοθετικές πρωτοβουλίες επιστρέφουν την πολιτική και θρησκευτική ζωή της πατρίδας σε παλαιές και επώδυνες περιόδους πραξικοπηματικών επεμβάσεων της Πολιτείας σε εσωτερικά ζητήματα της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σύμφωνα με την εν λόγω τροπολογία, η οποία υπογραφόταν από επτά βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ποτάμι), «επιδιώκονται τόσο η τροποποίηση διατάξεως του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμου 590/1977) όσο και η κατάργηση διατάξεων του νόμου 4301/2014 (26 παρ. 1, 50, 51 παρ. 6), που όλες αφορούν τη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος του Ναού Ευαγγελιστρίας Τήνου».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε μεταξύ άλλων: «Τα ζητήματα που θέτει η βουλευτική τροπολογία έχουν απαντηθεί από την Εκκλησία της Ελλάδος με προγενέστερη επιστολή (έτους 2015) προς τον τότε υπουργό Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Νικόλαο Φίλη και τους κ.κ. προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την οποία σας κοινοποιούμε. Οι απόψεις της Ιεράς Συνόδου έγιναν τότε κατανοητές και αποσοβήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία, που σήμερα επαναφέρεται από τους ανωτέρω κ.κ. βουλευτές».

Και συνέχιζε με την εύλογη απορία πώς είναι δυνατόν βουλευτές που τάσσονται υπέρ του «χωρισμού κράτους-Εκκλησίας» να εισηγούνται τροπολογίες για τη διοίκηση και διαχείριση ιερών ιδρυμάτων ναών χωρίς γνώση της Εκκλησίας.

Η τροπολογία ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι και ενσωματώθηκε στο σχέδιο νόμου ως άρθρο (48). Το έτερο συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ καταψήφισε την τροπολογία, όπως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης – ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων- ενώ το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.