Επένδυση 40 εκατ. ευρώ της Boehringer για τη νέα μονάδα στο Κορωπί

Στα περίπου 130 χρόνια πορείας της, η γερμανική Boehringer Ingelheim κατόρθωσε να αναδειχθεί σε μία από τις 20 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες παγκοσμίως σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, αναζητώντας ήδη από πολύ νωρίς επενδυτικές ευκαιρίες και στη χώρα μας.

Πρόκειται για τη μοναδική πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία η οποία εδώ και 52 χρόνια έχει ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα μέσα από τη θυγατρική της BI Ellas καθώς και την παραγωγική μονάδα που διατηρεί στο Κορωπί.

Μάλιστα, από εκεί «φεύγουν» ένα στα τέσσερα φάρμακα που διοχετεύονται από την ελληνική αγορά στο εξωτερικό, αντιπροσωπεύοντας παράλληλα περίπου το 1% των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).

Το εργοστάσιο

Στο εργοστάσιο αυτό παράγονται κυρίως τα κλασικά, ιστορικά φάρμακα της ΒΙ, σύντομα όμως θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η νέα παραγωγική μονάδα αντιδιαβητικών καινοτόμων φαρμάκων με στόχο να τροφοδοτήσει το 70% της παγκόσμιας αγοράς.

Ετσι, όπως επισημαίνουν στην «Κ» στελέχη της εταιρείας, αυτό που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, είναι ο τελικός έλεγχός της από τη μητρική εταιρεία, εκτιμώντας παράλληλα ότι η προσθήκη αυτή θα επιτρέψει στην ΒΙ Ellas να διπλασιάσει τις εξαγωγές της. Η επένδυση στη νέα μονάδα ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν δημιουργηθεί 50 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί όσο θα ενισχύεται η παραγωγή. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επένδυση στη νέα μονάδα αναμένεται να επεκταθεί περαιτέρω. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boehringer Ingelheim Ellas, Δημήτρης Αναγνωστάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Salus Index 2018, παρότι τόνισε ότι το μέτρο του clawback, που επιβαρύνει τις φαρμακοβιομηχανίες, λειτουργεί ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα.

Επενδυτικά πλάνα

Η Ελλάδα βρέθηκε ήδη από το 2001 στα επενδυτικά πλάνα της γερμανικής εταιρείας, καθώς από τότε, η Boehringer Ingelheim έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ. Αυτό μεταφράζεται και σε αύξηση κατά 55,17% του αριθμού των εργαζομένων από το 2000 έως σήμερα από 290 σε 450.

Μία πιο προσεκτική ματιά στη διάρθρωση των επενδύσεων που έχει εκπονήσει η φαρμακοβιομηχανία, καταδεικνύει ότι ένα σημαντικό κομμάτι, ήτοι περίπου 77,86 εκατ. ευρώ, πραγματοποιήθηκε την τελευταία επταετία, δηλαδή από το 2011-2018, περίοδο κατά την οποία η ελληνική οικονομία βρισκόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης. Εντούτοις, αυτό δεν ανέκοψε τα επενδυτικά πλάνα της μητρικής στη χώρα μας και τη μετατροπή της μονάδας στο Κορωπί σε ένα hub αντιδιαβητικών φαρμάκων.

Οπως μας αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, η νέα επένδυση θα συμβάλει στην είσοδο συναλλάγματος στη χώρα, στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου, στη συγκράτηση του brain drain και στην εισαγωγή τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Οι κινήσεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο και στα οικονομικά της αποτελέσματα, αφού βάσει εκτιμήσεων, ο τζίρος της BI Ellas αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στα 280 εκατ. ευρώ από 240 εκατ. ευρώ το 2017 και 227 εκατ. ευρώ το 2016.

kathimerini.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.