Έπεσαν οι υπογραφές για την αποχέτευση στο Πικέρμι! (φωτό & βίντεο)


Είναι πλέον οριστικό! Μετά τη Ραφήνα και το Πικέρμι θα αποκτήσει επιτέλους αποχετευτικό δίκτυο – Έπεσαν οι υπογραφές το πρωί της Τετάρτης στο ΚΑΠΗ Πικερμίου

Ξεκινά και στο Πικέρμι ένα από τα σημαντικότερα έργα που θα εκτελεστούν το επόμενο διάστημα, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος αλλά και στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής

Πρόκειται για το έργο κατασκευής του Δικτύου Αποχέτευσης για τις περιοχές περιοχές Πικερμίου, Ντραφίου, Αγίου Σπυρίδωνα και Διώνης

Το έργο Αποχέτευσης θα βάλει οριστικό τέλος στην, επί πολλές δεκαετίες, υποβάθμιση της υγείας, του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής δημιουργώντας παράλληλα νέες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, σε χρονικό διάστημα 40 μηνών. Η σύμβαση υπογράφηκε το πρωί της Τετάρτης στο ΚΑΠΗ Πικερμίου, και μεταδόθηκε ζωντανά μέσα από το irafina.gr

Πρόκειται για τμήμα μίας από τις τέσσερις συνολικά εργολαβίες του μεγάλου έργου που θα αναμορφώσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δημιουργώντας σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για την τοπική κοινωνία και περιβαλλοντικά οφέλη για τους κατοίκους της, παύοντας, παράλληλα, τις χρηματικές κυρώσεις που επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά και Αρτέμιδος-Σπάτων, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15/7/2020 με την C(2020)4877/15.7.2020 απόφαση της Επιτρόπου Elisa Ferreira (https://ec.europa.eu/regional_policy/en/newsroom/news/2020/07/16-07-2020-cohesion-policy-commission-approves-investment-in-wastewater-treatment-to-ensure-cleaner-sea-and-soil-in-greece).

Με την υπογραφή της σύμβασης προϋπολογισμού 16.511.612,48 ευρώ, θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την κατασκευή 103 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Θα συνδεθούν περισσότερα από 2.800 ακίνητα, δίνοντας λύση στο χρόνιο πρόβλημα των κατοίκων και επιχειρηματιών των περιοχών αυτών.

Δείτε ακόμα:  Συγκέντρωση Χριστουγεννιάτικων δώρων στη Νέα Μάκρη για τα παιδιά του Δήμου Μαραθώνος

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 90,29% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης και πέραν του δικτύου αποχέτευσης, περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες.

Η εκ του μηδενός κατασκευή 230 χλμ. αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, που θα συνδέσει 8.500 ακίνητα σε Ραφήνα, Καλλιτεχνούπολη, Πικέρμι, Ντράφι, Άγιο Σπυρίδωνα, Διώνη, αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης ολοκληρωμένων υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, την οποία υλοποιεί η ΕΥΔΑΠ στην Ανατολική Αττική, με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προσπάθεια δημιουργίας αποχετευτικών δικτύων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), μέσω της υιοθέτησης των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας που εφαρμόζει η Εταιρεία, συνολικής επένδυσης ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ.

Τη βεβαιότητά του για την επιτυχή υλοποίηση του έργου εξέφρασε ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, κ. Αναστάσιος Τόσιος: ««Συνεχίζουμε την εφαρμογή του επενδυτικού μας προγράμματος στην Ανατολική Αττική με ταχείς ρυθμούς και έργα που θα ενσωματώνουν τις αρχές και τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Για τους ταχείς ρυθμούς με τους οποίους προχωρούν τα έργα των δικτύων αποχέτευσης στη Δημοτική Ενότητα Πικερμίου μίλησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας: «Καταφέραμε, η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού από κοινού με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε, αφενός, να πετύχουμε την έγκριση του «μεγάλου» έργου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το καλοκαίρι του 2020, αφετέρου, την πλήρη ενεργοποίηση των εργολαβιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να έχουμε σήμερα την ευκαιρία να υπογράφουμε τη σχετική σύμβαση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης».

Δείτε ακόμα:  Μαρκόπουλο: Θλίψη για τον πρόωρο θάνατο του Δημοτικού Αστυνόμου Β. Κανταρτζή- Στην Αρτέμιδα το τελευταίο αντίο

Την ανάγκη για κινητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις συνδέσεις των ακινήτων τους στο δίκτυο αποχέτευσης, εξέφρασε ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος: «Θέλω να καλέσω πραγματικά τους πολίτες να προχωρήσουν γρήγορα σε συνδέσεις. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχώρησε πέρυσι σε μια σημαντική νομοθετική ρύθμιση όπου όλες οι συνδέσεις πλέον καλύπτονται με πόρους του ΕΣΠΑ. Επεκτείνουμε τη ρύθμιση αυτή τις επόμενες μέρες και για έργα τα οποία είναι σε προηγούμενα ΕΣΠΑ και είναι η πρώτη φορά που αυτό το λέμε δημόσια. Επιφυλάσσουμε και μια θετική έκπληξη στους κατοίκους που θα συνδεθούν, για το εσωτερικό τους δίκτυο. Ακόμα δεν είμαστε σε θέση να το ανακοινώσουμε, επεξεργαζόμαστε πάντως, ένα τρόπο που θα τους ανακουφίσουμε».

Την σπουδαιότητα του έργου τόνισε ο Δήμαρχος Ραφήνας–Πικερμίου, κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, δηλώνοντας ότι: «Έχει φθάσει η ώρα των μεγάλων έργων για το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια Αττικής και την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ. Ένα έργο που αφήνει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργεί αναπτυξιακές υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου».

Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς ανέφερε:

Έχει φθάσει η ώρα των μεγάλων έργων για το Δήμο Ραφήνας Πικερμίου. Υπογράψαμε τη σύμβαση κατασκευής δικτύων αποχέτευσης σε ολόκληρη τη Δημοτική Κοινότητα Πικερμίου με την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια Αττικής και την ανάδοχο εταιρεία ΕΚΤΕΡ. Ένα έργο που αφήνει μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και δημιουργεί αναπτυξιακές υποδομές ευρωπαϊκού επιπέδου»

Δείτε ακόμα:  Το irafina.gr, στο δείπνο γνωριμίας της ΕΥΔΑΠ με Δημοσιογράφους - Νέες εικόνες από τα έργα αποχέτευσης στη Ραφήνα (φωτό)

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή των έργων αποχέτευσης ακαθάρτων (κύριων και δευτερευόντων αγωγών βαρύτητας, των απαιτούμενων φρεατίων επίσκεψης, συμβολής ή/και πτώσης στις περιοχές των οικισμών Πικερμίου, Ντράφι και Αγίου Σπυρίδωνα, Διώνης του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, του κεντρικού συλλεκτηρίου Πικερμίου, ο οποίος οδηγεί τα λύματα των παραπάνω περιοχών στον προβλεπόμενο Δυτικό Αγωγό – Δ (βασικός συλλεκτήρας βορείων Μεσογείων, που θα κατασκευαστεί από άλλη εργολαβία) και εν συνεχεία, στο προβλεπόμενο Κ.Ε.Λ. Δήμων Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, καθώς και των 5 αντλιοστασίων ακαθάρτων (4 αντλιοστάσια κατάθλιψης και 1 αντλιοστάσιο ανύψωσης, με τον απαιτούμενο Η/Μ εξοπλισμό και τους αντίστοιχους δίδυμους καταθλιπτικούς αγωγούς), στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, Διώνης.

Επιπλέον, στο έργο περιλαμβάνεται και η κατασκευή των εξωτερικών διακλαδώσεων, για τη σύνδεση των ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αναστάσιος Τόσιος, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΚΤΕΡ Αθανάσιος Σίψας, οι Αντιπεριφερειάρχες Θανάσης Αυγερινός και Νίκος Πέππας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας Πικερμίου Κωνσταντίνος Μώρος, οι Αντιδήμαρχοι Ραφήνας Πικερμίου Άρης Μπουράνης, Σπύρος Πάντζας, Παναγιώτης Γαβριήλ, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Καλφαντής, Σπύρος Κάρλος, ο  πρόεδρος του Τοπικού Πικερμίου Θανάσης Αδαμόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αιολίς Σπύρος Κοκκόλης, ο πρ. Δημοτικός Σύμβουλος Μύρων Τσαγκαράκης, ο πρ. τοπικός σύμβουλος Πικερμίου Άγγελος Χοβαρδας, ο πρ. Κοινοτάρχης Πικερμίου Κ. Ξηντάρας

 Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ