Επιχείρησαν να εξαφανίσουν στοιχεία για το Μάτι;

Μια αποκάλυψη για τις έρευνες του ανακριτή Θανάση Μαρνέρη σχετικά με την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι και τα εμπόδια που συνάντησε κατά την ανακριτική διαδικασία από αξιωματικούς της πυροσβεστικής κάνει το Documento.

Πρόκειται για σύμβαση, η οποία υπογράφηκε τον Μάιο του 2020 μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ιδιωτικής εταιρείας σχετικά με τη συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ).

Δηλαδή το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) στο οποίο έχουν καταγραφεί κρίσιμες συνομιλίες αξιωματικών της πυροσβεστικής για τη διαχείριση της κρίσης το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 και το οποίο δεν είχε αποσταλεί προς τον ανακριτή Μαρνέρη. Σύμφωνα με το παράρτημα της επίμαχης σύμβασης, η εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μεταξύ άλλων «αλλαγές στο υλικό του συστήματος» καθώς επίσης «αλλαγή – προσθαφαίρεση των καταγραφόμενων τηλεφώνων».

Με λίγα λόγια, με τη σύμβαση αυτή επιτρέπεται πλέον παρέμβαση στο καταγεγραμμένο υλικό του συστήματος, όπως κατήγγειλε ενώπιον του ανακριτή Θ. Μαρνέρη με υπόμνημά της η συγγενής θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου. Κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά όχι μόνο την έρευνα για το Μάτι αλλά και οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Δικαιοσύνης στο μέλλον σχετικά με πιθανές ευθύνες αξιωματικών της πυροσβεστικής.

Η σύμβαση προκάλεσε την οργή της κ. Βουκάκη-Φύτρου. Η γυναίκα έχασε τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σε υπόμνημα που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2020 ενώπιον του ανακριτή Μαρνέρη μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου η κ. Φύτρου αναφέρθηκε στην επίμαχη σύμβαση.

Όπως ανέφερε, οι συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης «καταργούν κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, καθώς αποτελούν εργαλείο έκνομων ενεργειών, διά της εξαφάνισης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα ερευνώμενα συγκεκριμένα εγκλήματα». Η χήρα Φύτρου διατύπωνε σοβαρά ερωτήματα, αν όχι πεποίθηση, ότι η σύμβαση αυτή ίσως να συνδέεται με «πιθανή εξαφάνιση στοιχείων».

«Πλέον είναι προφανές ότι υπό τους ανωτέρω όρους υπεγράφη η αφαίρεση/αλλαγή των καταγεγραμμένων τηλεφώνων και η αλλαγή των σκληρών δίσκων αποθήκευσης υλικού. Δηλαδή, υπέγραψαν την εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών εκείνης της ημέρας» υπογράμμιζε στο υπόμνημά της.

Οσα εκτυλίχτηκαν γύρω από το καταγραφικό του ΕΣΚΕ κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας αναδίδουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έντονη οσμή συγκάλυψης από την πλευρά της πυροσβεστικής.

Τον Ιούνιο του 2020 ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης ενημερώνεται για την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού, το οποίο για κάποιον λόγο δεν είχε παραδοθεί στη Δικαιοσύνη από την πυροσβεστική.

Ο Θ. Μαρνέρης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο καταγραφικό είναι κομβικής σημασίας για την έρευνα που διενεργεί. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής και δικαστικού πραγματογνώμονα για το Μάτι Ανδριανού Γκουρμπάτση σε ΜΜΕ, στην πυροσβεστική λειτουργούν δύο καταγραφικά μηχανήματα, όπως προκύπτει από τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΣΚΕ.

Το ένα στο 199 όπου καταγράφονται όλες οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες,·το άλλο στο ΚΕΠΠ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ΕΣΚΕ, όπου επίσης καταγράφονται σε 24ωρη βάση όλες οι ενσύρματες συνομιλίες. Ωστόσο στον ανακριτή Θ. Μαρνέρη είχε παραδοθεί από την πυροσβεστική μόνο το καταγραφικό του 199.

Αμέσως ο ανακριτής δίνει εντολή στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πραγματοποιήσουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Η εντολή είναι σαφής: οι αστυνομικοί πρέπει να εντοπίσουν και να κατασχέσουν από το ΕΣΚΕ το καταγραφικό μηχάνημα του ΚΕΠΠ. Δεν είναι και η μοναδική έρευνα που διενεργείται εκείνη τη μέρα. Αστυνομικοί κάνουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της πυροσβεστικής στο Μοσχάτο. Αναζητούν επίσης στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών.

Κατά την έφοδο στο Χαλάνδρι λαμβάνει χώρα ένα τραγελαφικό περιστατικό, το οποίο όμως δείχνει την απροθυμία των αξιωματικών της πυροσβεστικής να συνδράμουν τις δικαστικές έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αξιωματικός της πυροσβεστικής απευθυνόμενος στον Θ. Μαρνέρη δίχως να γνωρίζει ποιος είναι ζητά ένταλμα για τη διενέργεια έρευνας. Για να λάβει την απάντηση: «Εγώ είμαι το ένταλμα».

Οι έρευνες των αστυνομικών διαρκούν σχεδόν τέσσερις ώρες. Κάποια στιγμή εντοπίζουν ένα μικρό δωμάτιο στο ισόγειο του κτιρίου όπου και υποτίθεται ότι βρισκόταν το καταγραφικό. Μάταια όμως. Το καταγραφικό έχει αφαιρεθεί με την αιτιολογία ότι έχει βλάβη και τελικά εντοπίζεται εβδομάδες μετά. Το καταγραφικό είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Ο ανακριτής μετέβη στην εταιρεία προκειμένου να το κατασχέσει. Στη συνέχεια απέστειλε το καταγραφικό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί.

tvxs.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.