Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να προσέξουν οι δικαιούχοι που έχουν φυσικό αέριο

Για το επίδομα θέρμανσης πρέπει οι ίδιοι να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να καταχωρούν τους λογαριασμούς.

Μέχρι τώρα η ροή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης γίνεται κανονικά. Η εκκαθάριση των αιτήσεων από το σύστημα γίνεται άμεσα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι στιγμής πολλοί που έλαβαν και πέρσι το επίδομα θέρμανσης το λαμβάνουν και φέτος. Βέβαια σημαντικό ρόλο σε κάθε περίπτωση παίζει η διαφοροποίηση των φορολογικών δηλώσεων.

Λογιστής επισημαίνει στο iEnergeia.gr πως οι καταναλωτές φυσικού αερίου πρέπει οι ίδιοι να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να καταχωρούν τους λογαριασμούς και συγκεκριμένα το ΑΦΜ του παρόχου φυσικού αερίου το ποσό και φυσικά τις ημερομηνίες του λογαριασμού. Αυτή η διαδικασία είναι αντίθετη με το ό,τι συμβαίνει με τους καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης, όπου η καταχώρηση του παραστατικού γίνεται από τον προμηθευτή και όχι από τον πολίτη. Βέβαια, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να δει τα στοιχεία αυτά στην ΑΑΔΕ όταν καταχωρηθούν.

Από κει και πέρα σε περίπτωση που μισθώνεται η κατοικία καταχωρείται το ΑΦΜ του μισθωτή, ενώ εάν η κατοικία έχει δοθεί με δωρεάν παραχώρηση, τότε καταχωρείται το ΑΦΜ του καταχωρητή.

Σε ότι αφορά τις πολυκατοικίες προβλέπεται μεταξύ άλλων πως «σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρίζεται, ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης), ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρείας διαχείρισης της πολυκατοικίας, καθώς και το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο. β) Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία: βα) τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, ββ) τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει, βγ) τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία, βδ) τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης, βε) το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη».

iEnergeia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ανατολική Αττική και όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο irafina.gr.
Κάντε like στη σελίδα του irafina.gr στο Facebook
Ακολούθηστε το irafina.gr στο Twitter

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

© 2022 - iRafina. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.