Επίσημο! Υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζομένους σε εστίαση- τουρισμό

Σε εξέλιξη είναι η σημερινή επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ “Αττικόν”, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, ενώ έκανε και μια αναφορά στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι “αποτελούν μια μεγάλη πρόκληση” όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η ίδια τόνισε πως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων ήταν στο 12% στην Περιφέρεια, ενώ τα νέα κρούσματα διπλασιάστηκαν.

Ακόμη τόνισε πως σε περιοχές όπου οι περισσότεροι που μολύνονται είναι νεότερης ηλικίας, η νυχτερινή διασκέδαση αναφέρεται ως η πιο πιθανή μορφή έκθεσης στον ιό.

Επιπλέον, είπε πως ο δείκτης θετικότητας των self tests έχει υπερ-δεκαπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

“Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 26 έτη, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα στις ηλικίες 40 έως 60 ετών, σε μια ηλικιακή ομάδα που δεν έχει μεγάλο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου και κάλεσε ξανά τους πολίτες να εμβολιαστούν τώρα, χωρίς αναβολή για τον Σεπτέμβρη.

Αυτό σημαίνει πως οι νέοι μεταδίδουν πια τον ιό στους μεγαλύτερους που είναι ανεμβολίαστοι, στους γονείς και τους στενούς συγγενείς τους, συμπλήρωσε. “Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα είναι η μετακίνηση των κρουσμάτων από τους νέους 15 έως 25 ετών σε ανεμβολίαστους μεγαλύτερης ηλικίας” υπογράμμισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Ζευγάρι άφησε την τελευταία του πνοή με διαφορά ενός λεπτού, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου

“Η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας συνέπεσε χρονικά με τις μετακινήσεις των νέων, αλλά και την χαλάρωση των μέτρων προστασίας λόγω διακοπών. Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 44 φορές πιο μεταδοτική από τη βρετανική” που επικρατούσε μέχρι πρότινος στην ελληνική επικράτεια, σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Ακόμη συνέστησε στους νέους που γυρνούν από διακοπές να μην εφησυχάζουν με το αρνητικό self test που χρειάζονται για να μπουν στο πλοίο της επιστροφής.

Στην περίπτωση της Μυκόνου αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν μικρή τάση μείωσης, αλλά η κατάσταση ακόμη είναι κρίσιμη. Νέες συρροές είπε πως δεν υπάρχουν κι έτσι φαίνεται πως το μίνι lockdown έφερε αποτέλεσμα.

Τόνισε στην συνέχεια πως τα μέτρα στη Μύκονο θα ισχύουν κανονικά μέχρι και την προσεχή Δευτέρα και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί και θα ανακοινωθεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Στην συνέχεια ανακοίνωσε κι επίσημα πως πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό και την εστίαση θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα.

Υποχρεωτικά 2 τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό

Η Επιτροπή των Ειδικών εισηγείται να γίνονται υποχρεωτικά δύο τεστ την εβδομάδα για εκείνους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, που δεν έχουν εμβολιαστεί στα νησιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των ειδικών αφορά 1 self test και 1 rapid test υποχρεωτικά στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον τουρισμό στα νησιά, κάθε εβδομάδα.

Δείτε ακόμα:  Ο 8χρονος Κωνσταντίνος που πρωταγωνιστεί στη νέα καμπάνια της «Louis Vuitton»

Ο λόγος πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση φαίνεται να είναι η επιδημιολογική επιβάρυνση στα νησιά που παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους λοιμωξιολόγους είναι η κατάσταση στα νησιά και στους τουριστικούς προορισμούς, όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υπό στενή επιτήρηση για να μην χαθεί ο έλεγχος της μετάδοσης.

Για τους ειδικούς, το να συγκρατηθεί η διασπορά κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, που είναι ο μήνας με την υψηλότερη ταξιδιωτική κινητικότητα, είναι το μεγάλο στοίχημα, και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση και προετοιμασία για να αποφευχθούν νέα μίνι lockdown, όπως στην περίπτωση της Μυκόνου.

Σημειώνεται πως οι περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου καθώς και οι δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή και την ενίσχυση του testing λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου.

Στις περιοχές αυτές ισχύει ήδη το μέτρο των 2 τεστ την εβδομάδα. Ηδη από το Σάββατο 17 Ιουλίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουριστικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα, συγκεκριμένα ένα rapid test και ένα self test, με ταυτόχρονη υποχρέωση τη δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα “Εργάνη”.

Η υποχρέωση για testing δύο φορές την εβδομάδα, μία με self test και μία με rapid test, αφορά και τα ανεμβολίαστα μέλη των πληρώματα των επιβατηγών πλοίων και κρουαζιερόπλοιων.

Τώρα η εισήγηση είναι το μέτρο να επεκταθεί σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς.

Δείτε ακόμα:  Κορονοϊός: Πόσο κοντά είναι το τέλος της πανδημίας – Τι απαντά ο Άλμπερτ Μπουρλά

Προβληματισμός για Ρόδο, Μήλο, Κέρκυρα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί προβληματίζονται τώρα και για άλλα νησιά. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ανησυχία για τη Ρόδο, τη Μήλο και την Κέρκυρα, όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα.

Παρόλα αυτά, δεν προβλέπεται, ακόμα τουλάχιστον, κάποιο νέο μέτρο.

Ωστόσο, θα υπάρξει και πάλι ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εκεί που υπάρχει συνωστισμός.

Η μετάλλαξη Δέλτα ανιχνεύεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας γεγονός που δεν επιτρέπει εφησυχασμό» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μύκονο μετά και το τοπικό lock down το οποίο εφαρμόστηκε στο νησί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός ναι μεν υπάρχει υψηλή επιδημιολογική επιβάρυνση στο νησί αλλά οι νέες μετρήσεις δείχνουν σταθεροποίηση και πως δεν υπάρχουν νέες συρροές.

Τα πρόσθετα μέτρα στη Μύκονο ξεκίνησαν να ισχύουν από το περασμένο Σάββατο και θα ισχύουν ως τη Δευτέρα οπότε και θα ανακοινωθεί αν θα παραταθούν ή όχι.

Επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς προειδοποίησε πως θα υπάρξουν από την ερχόμενη Δευτέρα σαρωτικοί έλεγχοι τόσο στη Μύκονο όσο και στις υπολοιπες περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου.

Ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε επίσης πως αποφασίστηκε όλοι οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση να πραγματοποιούν δυο τεστ κορονοϊού την εβδομάδα.